Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Ο πόνος στη γνάθο που σχετίζεται με το άγχος είναι ένα πολύ συχνό παράπονο στον γενικό πληθυσμό. Θα εξηγήσουμε σε τι συνίσταται εδώ.
Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Πώς να τον αντιμετωπίσετε
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 15 Απριλίου, 2023

Ο πόνος στη γνάθο που σχετίζεται με το άγχος είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό. Στην πραγματικότητα, η συχνότητά του αυξάνεται σταδιακά λόγω του ταραχώδους τρόπου ζωής που ακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Η γνάθος είναι το οστό που επιτρέπει τη μάσηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπληρώνει μια βασική λειτουργία στην πέψη και τη διατροφή. Το πρόβλημα είναι ότι η υγεία της μπορεί να επηρεαστεί από το στρες. Έτσι, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεγάλης έντασης, τείνει να παρουσιάζει διαταραχές όπως ο βρουξισμός. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Η σχέση μεταξύ του πόνου στις γνάθους και του στρες

Ο πόνος στη γνάθο λόγω στρες είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται από τη σχέση μεταξύ των δύο. Στην πραγματικότητα, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται καν τον εαυτό τους ως στρεσαρισμένο. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ στρες και κροταφογναθικών διαταραχών έχει παρατηρηθεί σε επιστημονικές μελέτες.

Έτσι, έχουν αναφερθεί και άλλα συναφή συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κλείδωμα της γνάθου και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος. Αυτά τείνουν να εκδηλώνονται μετά από επεισόδια άγχους ή όταν το άτομο δεν ξεκουράζεται επαρκώς.

Σύμφωνα με άρθρο της IMED Dental, το στόμα είναι μία από τις κύριες “οδούς διαφυγής” του άγχους. Με άλλα λόγια, είναι ένα από τα μέρη όπου εκδηλώνεται περισσότερο. Ως εκ τούτου, σε καταστάσεις που το προκαλούν, πολλοί άνθρωποι τείνουν να σφίγγουν τα δόντια τους ακούσια και με δύναμη.

Ως αποτέλεσμα, τα δόντια τρίζουν το ένα πάνω στο άλλο και οι μύες της γνάθου υποβάλλονται σε συνεχή ένταση. Αυτό είναι ιατρικά γνωστό ως βρουξισμός. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 70% του ισπανικού πληθυσμού υποφέρει ή έχει υποφέρει από αυτή την κατάσταση σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό, καθώς η συνεχής ένταση μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του πόνου σε άλλες περιοχές, όπως ο αυχένας και η πλάτη. Επιπλέον, το τρίξιμο των δοντιών προκαλεί αποδυνάμωση και διάβρωση των δοντιών.

Σχετικά με τον βρουξισμό

Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Πώς να τον αντιμετωπίσετε
Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ο βρουξισμός το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Ο βρουξισμός είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αν και πιο συχνά συμβαίνει τη νύχτα, ενώ το άτομο κοιμάται. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι είναι εντελώς ασυνείδητος.

Προκαλεί συνήθως πόνο στη γνάθο, αλλά και ευαισθησία στα δόντια, καθώς και δυσφορία στα αυτιά. Η κατανάλωση πολύ κρύου ή ζεστού φαγητού είναι συχνά αρκετά δυσάρεστη. Και παρόλο που το άγχος αποτελεί βασική αιτία, εμφανίζεται και σε καταθλιπτικές καταστάσεις.

Παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που βρίσκονται κάτω από πολύ έντονο εργασιακό στρες ή σε όσους δουλεύουν υπερωρίες. Είναι επίσης συχνή σε όσους πρέπει να περνούν πολύ χρόνο συγκεντρωμένοι.

Σε περιόδους στρες, η αντίληψη του σώματος συχνά χάνεται. Έτσι, τα δόντια αρχίζουν να σφίγγονται και εμφανίζεται πόνος στη γνάθο. Όταν δεν υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση και η στρεσογόνος κατάσταση συνεχίζεται, μπορεί να εμφανιστούν περαιτέρω επιπλοκές.

Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Πώς να τον καταπολεμήσετε

Η συχνότητα εμφάνισης του πόνου που σχετίζεται με το στρες έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο λόγος είναι απλός: υπάρχουν όλο και περισσότερες συνθήκες και περιβάλλοντα που προκαλούν υψηλά επίπεδα στρες, ιδίως στην εργασία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του συμπτώματος, αλλά είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν οδοντίατρο για να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες. Συχνά, συνιστάται ένας νάρθηκας αποφόρτισης που εφαρμόζει πάνω στα δόντια. Η λειτουργία του είναι να εμποδίζει τη σύγκρουση των κομματιών μεταξύ τους για να μειώσει ή να αποτρέψει τη διάβρωσή τους.

Επιτρέπει επίσης στη γνάθο να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου για να μειώσει την επανεμφάνιση του βρουξισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τι άλλο βοηθάει στη θεραπεία; Ας δούμε μερικές πρόσθετες συμβουλές.

Φροντίστε τον ύπνο σας

Ο πόνος στη γνάθο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του ύπνου. Τα περισσότερα επεισόδια βρουξισμού συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, συχνά συνδέεται με κακή ξεκούραση, συχνές αφυπνίσεις, εφιάλτες και άλλα προβλήματα ύπνου.

Επομένως, ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι η βελτίωση των συνηθειών ύπνου. Ορισμένες συμπεριφορές κατά τον ύπνο ενθαρρύνουν το κοιμάται κάποιος σε ταραγμένη κατάσταση. Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση δείπνου λίγο πριν τον ύπνο, την παρακολούθηση τηλεόρασης ή την ενασχόληση με το κινητό σας τηλέφωνο.

Επομένως, το κλειδί είναι να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που όντως βοηθούν στη χαλάρωση. Το διάβασμα πριν από τον ύπνο, το ζεστό ντους και ο διαλογισμός είναι μερικά παραδείγματα.

Διαχείριση του στρες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πόνος στη γνάθο σχετίζεται με το στρες, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτό το πρόβλημα. Για να γίνει αυτό, ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές.

Η παραμονή στην ύπαιθρο και η ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες – περπάτημα, επίσκεψη σε πάρκα, περπάτημα στην παραλία, επίσκεψη στο βουνό και άλλα παρόμοια – βελτιώνουν σημαντικά την αντίληψη του στρες.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την άσκηση σωματικής άσκησης. Τόσο ο αθλητισμός όσο και άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες.

Αποφύγετε τα διεγερτικά

Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Πώς να τον αντιμετωπίσετε
Αν και δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να προκαλέσει κρίσεις βρουξισμού.

Τα διεγερτικά είναι μία από τις κύριες αιτίες νευρικότητας και διαταραχών του ύπνου. Για παράδειγμα, ουσίες όπως ο καπνός, το αλκοόλ ή ακόμη και άλλα πιο ισχυρά ναρκωτικά (αμφεταμίνες ή κοκαΐνη ), συνδέονται στενά με το πρόβλημα αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει και με την καφεΐνη ή την τεΐνη. Τα άτομα που πάσχουν από πόνο στη γνάθο που σχετίζεται με το άγχος, καλό είναι να εξαλείψουν όλες αυτές τις ουσίες από τη ρουτίνα. Ο βρουξισμός μπορεί να μειωθεί μόνο με τη μείωση της κατανάλωσής τους.

Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για το άγχος εδώ: Πώς να βοηθήσετε κάποιον με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Μασάζ

Ο πόνος στη γνάθο συνήθως επηρεάζει με ιδιαίτερο τρόπο την περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης. Το μασάζ αυτής της περιοχής ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής όπου η ένταση είναι αισθητή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσφορίας.

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε δύο δάχτυλα στο σημείο που πονάει. Με το στόμα ανοιχτό, θα πρέπει να κάνετε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα αυτά για λίγα λεπτά.

Άλλες συστάσεις

Για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την αύξηση της έντασης του πόνου στις γνάθους, μπορούν να ληφθούν και άλλα μέτρα.

 • Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να αποφεύγεται το δάγκωμα των νυχιών ή το μάσημα τσίχλας. Αυτές οι συνήθειες τείνουν να κουράζουν ακόμη περισσότερο τους μυς της γνάθου.
 • Καλό είναι επίσης να μειώσετε την κατανάλωση πολύ σκληρών τροφών.
 • Ομοίως, συνιστάται να προσέχετε τις στάσεις του σώματος, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τον ύπνο. Όταν κοιμάστε μπρούμυτα, είναι δυνατόν να υπερφορτώσετε τον αυχένα και ο πόνος στη γνάθο μπορεί να εξαπλωθεί.

Συστάσεις

Υπάρχουν ορισμένες πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να αποφύγετε την εμφάνιση του πόνου στη γνάθο. Το πρώτο πράγμα είναι να γνωρίζετε το πρόβλημα αυτό και τη σχέση του με το άγχος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να το ελέγξετε και να μάθετε να το διαχειρίζεστε.

Επιπλέον, μπορείτε να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε το σαγόνι σας σε στιγμές που παρατηρείτε ένταση σε αυτή την περιοχή. Για να το κάνετε αυτό, η άκρη της γλώσσας πρέπει να τοποθετηθεί στον ουρανίσκο του στόματος, αγγίζοντας τα δόντια. Οι συνεδρίες διατάσεων, τόσο για τον αυχένα όσο και για το υπόλοιπο σώμα, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της συσσωρευμένης έντασης.

Πόνος στη γνάθο λόγω στρες: Τι πρέπει να θυμάστε

Ο πόνος στο σαγόνι που προκαλείται από το στρες προκαλείται συνήθως από βρουξισμό. Πρόκειται για την τάση να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας ασυνείδητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως δυσφορία στην ακοή, πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη, διαταραχές στον ύπνο κ.ά.

Επομένως, καλό είναι να αναγνωρίζετε τις καταστάσεις που προκαλούν στρες και, κυρίως, να μάθετε να τις διαχειρίζεστε. Ευτυχώς, υπάρχουν όλο και περισσότερες θεραπείες και επαγγελματίες που σας καθοδηγούν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Αν έχετε αυτό το πρόβλημα, μη διστάσετε να ζητήσετε μια συμβουλή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ahuja V, Ranjan V, Passi D, Jaiswal R. Study of stress-induced temporomandibular disorders among dental students: An institutional study. Natl J Maxillofac Surg. 2018 Jul-Dec;9(2):147-154. doi: 10.4103/njms.NJMS_20_18. PMID: 30546228; PMCID: PMC6251286.
 • Bertazzo-Silveira E, Kruger CM, Porto De Toledo I, Porporatti AL, Dick B, Flores-Mir C, De Luca Canto G. Association between sleep bruxism and alcohol, caffeine, tobacco, and drug abuse: A systematic review. J Am Dent Assoc. 2016 Nov;147(11):859-866.e4. doi: 10.1016/j.adaj.2016.06.014. Epub 2016 Aug 10. PMID: 27522154.
 • Bortoletto, C. C., Salgueiro, M. da C. C., Valio, R., Fragoso, Y. D., Motta, P. de B., Motta, L. J., Kobayashi, F. Y., Fernandes, K. P. S., Mesquita-Ferrari, R. A., Deana, A., & Bussadori, S. K. (2017). The relationship between bruxism, sleep quality, and headaches in schoolchildren. In Journal of Physical Therapy Science (Vol. 29, Issue 11, pp. 1889–1892). Society of Physical Therapy Science. https://doi.org/10.1589/jpts.29.1889
 • Chemelo VDS, Né YGS, Frazão DR, de Souza-Rodrigues RD, Fagundes NCF, Magno MB, da Silva CMT, Maia LC, Lima RR. Is There Association Between Stress and Bruxism? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Neurol. 2020 Dec 7;11:590779. doi: 10.3389/fneur.2020.590779. PMID: 33424744; PMCID: PMC7793806.
 • Herrera-Valencia A, Ruiz-Muñoz M, Martin-Martin J, Cuesta-Vargas A, González-Sánchez M. Effcacy of Manual Therapy in TemporomandibularJoint Disorders and Its Medium-and Long-TermEffects on Pain and Maximum Mouth Opening:A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Med. 2020 Oct 23;9(11):3404. doi: 10.3390/jcm9113404. PMID: 33114236; PMCID: PMC7690916.
 • Khan F, Young WG, Daley TJ. Dental erosion and bruxism. A tooth wear analysis from south east Queensland. Aust Dent J. 1998 Apr;43(2):117-27. doi: 10.1111/j.1834-7819.1998.tb06100.x. PMID: 9612986.
 • ¿Puede causar el estrés dolor en la mandíbula? – IMED Dental. (n.d.). Retrieved May 31, 2021, from https://dental.imedhospitales.com/articulos/puede-causar-el-estres-dolor-en-la-mandibula/.
 • Staniszewski K, Lygre H, Bifulco E, Kvinnsland S, Willassen L, Helgeland E, Berge T, Rosén A. Temporomandibular Disorders Related to Stress and HPA-Axis Regulation. Pain Res Manag. 2018 May 2;2018:7020751. doi: 10.1155/2018/7020751. PMID: 29854038; PMCID: PMC5954859.
 • Teoh L, Moses G. Drug-induced bruxism. Aust Prescr. 2019 Aug;42(4):121. doi: 10.18773/austprescr.2019.048. Epub 2019 Aug 1. PMID: 31427840; PMCID: PMC6698238.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.