Ποια είδη σωματικής άσκησης υπάρχουν;

Η συχνότητα με την οποία ασκείται η σωματική δραστηριότητα μειώνεται καθημερινά, παρά το εύρος των υφιστάμενων τύπων σωματικής άσκησης.
Ποια είδη σωματικής άσκησης υπάρχουν;

Έχει γραφτεί από Facundo Martin Desimone

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαρτίου, 2023

Υπάρχουν αμέτρητοι τύποι σωματικής άσκησης. Ωστόσο, η συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας μειώνεται καθημερινά στις σημερινές κοινωνίες, ιδίως μεταξύ των παιδιών.

Το λυπηρό μέρος αυτής της κατάστασης είναι ότι καθιστά την καθιστική ζωή μια όλο και πιο συνηθισμένη συνήθεια. Αν σε αυτό προσθέσουμε τα διατροφικά προβλήματα που εισβάλλουν πολιτισμικά στους σημερινούς πληθυσμούς, έχουμε ως αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, μεταξύ άλλων.

Τι είναι η σωματική άσκηση;

Στο άρθρο με τίτλο: Physical activity, exercise and fitness in the field of public health , ο συγγραφέας δίνει έναν κλασικό ορισμό της σωματικής άσκησης. Εδώ, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπορούμε να μιλάμε για τύπους σωματικής άσκησης όταν εξετάζουμε μια δραστηριότητα που συνεπάγεται μια σωματική δράση που εκπονείται από τους μυς που δημιουργούν μια ενεργειακή κατανάλωση ανώτερη από εκείνη που υπάρχει στην κατάσταση του υπόλοιπου σώματος.

Ο συγγραφέας Escalante αναφέρει ότι οι γιατροί υποδεικνύουν την υιοθέτηση διαφορετικών τύπων σωματικής άσκησης σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τις διάφορες ηλικιακές ομάδες:

  • Βρέφη και έφηβοι (μεταξύ 5 και 17 ετών): Τουλάχιστον μία ώρα αερόβιας άσκησης ημερησίως. Επιπλέον, συνιστάται μια ελάχιστη συχνότητα τριών φορών την εβδομάδα σωματικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του κινητικού συστήματος.
  • Ενήλικες (μεταξύ 18 και 64 ετών): Τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας σωματικής άσκησης ή δυόμισι ώρες μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ το ιδανικό σενάριο είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο προτάσεων.
  • Ηλικιωμένοι (από 65 ετών και μετά): Οι ίδιες συστάσεις ισχύουν και για τους ενήλικες μεταξύ άνω των 65 ετών. Επιπλέον, για την πρόληψη των πτώσεων και τη βελτιστοποίηση της ισορροπίας, θα πρέπει να προστεθούν τρεις επιπλέον ημέρες σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ανεξάρτητα από τα είδη σωματικής άσκησης που εκτελούνται.

Η συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας μειώνεται καθημερινά στις σημερινές κοινωνίες, ιδίως μεταξύ των παιδιών.

Μάθετε ακόμα: 5 ασκήσεις για να αποκτήσετε γρήγορα μεγαλύτερους γλουτούς

Ποιοι είναι οι τύποι σωματικής άσκησης;

Οι λόγοι για την επιλογή υπέρ ή κατά αυτής ή εκείνης της σωματικής δραστηριότητας είναι συχνά πολύ διαφορετικοί. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι διάφοροι τύποι άσκησης προάγουν την υγεία με διαφορετικούς τρόπους.

Για να παραμείνετε υγιείς και, με τη σειρά σας, σε καλή φόρμα, καλό είναι να εκτελείτε κάποιο συνδυασμό των τριών τύπων σωματικής άσκησης που παρουσιάζονται παρακάτω.

Τύποι σωματικής άσκησης για ευλυγισία

Σας συνιστούμε να αφιερώνετε λίγα λεπτά για να εκτελείτε καθημερινά κάποιες από αυτές τις ασκήσεις. Διαφορετικά, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και δυσκαμψίας των αρθρώσεων, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ικανότητά σας να κινείστε.

Με αυτόν τον τύπο σωματικής άσκησης, τεντώνονται όλοι οι βασικοί μύες, τόσο του άνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος.

Ασκήσεις αντίστασης ή αναερόβιας άσκησης

Los tipos de ejercicio físico incluyen el de resistencia
Ο δυναμισμός και η ποικιλία των ασκήσεων αντίστασης τις καθιστούν την προτιμώμενη επιλογή πολλών.

Ένας από τους λόγους για την εκτέλεση αυτού του τύπου σωματικής άσκησης βασίζεται στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, καίνε περισσότερες θερμίδες από τους ανενεργούς ιστούς.

Επιπλέον, αυτά τα είδη σωματικής άσκησης βοηθούν στο να αποκτήσει το σώμα μια πιο αναζωογονημένη όψη και να βελτιωθεί η στάση του σώματος. Αυτή η μεθοδολογία περιλαμβάνει την κίνηση των μυών ενάντια σε κάποιο είδος αντίστασης, εξ ου και η ονομασία.

Τύποι αερόβιας σωματικής άσκησης

Η αερόβια σωματική δραστηριότητα όχι μόνο βελτιστοποιεί τη φυσική κατάσταση, αλλά διατηρεί επίσης υγιείς τους πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Η βέλτιστη υγεία και το υγιές βάρος μπορούν να διατηρηθούν συνδυάζοντας αυτούς τους τύπους άσκησης με μια ισορροπημένη διατροφή.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, χρησιμοποιεί οξυγόνο και σας αφήνει ελαφρώς λαχανιασμένους θεωρείται αερόβια άσκηση.

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία

Σήμερα, διάφοροι τύποι σωματικής άσκησης μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικών, καρδιακών ή αναπνευστικών παθήσεων.

Ωστόσο, ελάχιστα έχουν μελετηθεί σχετικά με τα οφέλη της σωματικής άσκησης σε τομείς όπως η γενική εγκεφαλική δραστηριότητα, η σχολική επίδοση ή η κοινωνικοποίηση, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social Studies.

Σχολική επίδοση

Μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα σχολεία έχει πλεονεκτήματα στις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν ασκούν σωματική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα έμμεσο όφελος: το γεγονός ότι τα παιδιά φεύγουν από την τάξη μειώνει την πλήξη και βελτιώνει τα επίπεδα προσοχής τους όταν επιστρέφουν.

Άσκηση και κοινωνικοποίηση

Los tipos de ejercicio físico favorecen las habilidades sociales
Η τακτική σωματική δραστηριότητα ευνοεί τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης. Αυτό είναι ένα από τα κύρια οφέλη της.

Ομοίως, η σωματική δραστηριότητα συχνά οφείλεται στην ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων. Αυτό έχει να κάνει με θέματα όπως η υπευθυνότητα, η ενσωμάτωση κοινωνικών κατευθυντήριων γραμμών, η συντροφικότητα και ο σεβασμός προς τους άλλους.

Μια άλλη μελέτη που αναφέρεται δείχνει ότι οι νέοι που ασκούν πολεμικές τέχνες παρουσιάζουν μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες από το μέσο όρο.

Γενικά οφέλη για τον εγκέφαλο

Για άλλη μια φορά, το άρθρο υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση της αισθητηριακής και γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η σωματική άσκηση θα μπορούσε να είναι η βέλτιστη για τη θεραπεία ασθενών με καταθλιπτικές διαταραχές.

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση της αισθητηριακής και γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου σε καλύτερη κατάσταση.

Μάθετε ακόμα: Γυμνάστε τις γυναικείες προβληματικές περιοχές, όπως γλουτούς, γοφούς

Τύποι σωματικής άσκησης ως αποτελεσματικοί για το άγχος

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas αναφέρει ότι οι ασθενείς με διάγνωση άγχους που υποβάλλονται σε διάφορους τύπους εβδομαδιαίας σωματικής άσκησης συνήθως μειώνουν εκθετικά τα επίπεδα του άγχους, της κατάθλιψης και του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης.

Εκτός από τους ψυχολογικούς παράγοντες, η σωματική δραστηριότητα έχει αντίκτυπο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό, το προετοιμάζει για εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Σύμφωνα με μια άλλη από τις μελέτες που αναφέρθηκαν, η τακτική αερόβια άσκηση συμβάλλει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης σε αγχωτικές καταστάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol. 8, Núm. 1. Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿están asociados a la práctica de ejercicio físico? España 2008; 185-202.
  • Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, vol. 36, Núm. 2. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Cuba 2017.
  • Revista Española de Salud Pública, Vol. 85, Núm. 4.  Escalante, Yolanda. Actividad física, ejercicio físico y condición física en el ámbito de la salud pública. España 2011.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.