Κρύα τρόφιμα και ευαισθησία των δοντιών: Ποια η σχέση τους;

Η ευαισθησία των δοντιών προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση πολύ κρύων τροφών. Θα εξηγήσουμε γιατί εμφανίζεται αυτό το κοινό στοματικό πρόβλημα στο σημερινό άρθρο.
Κρύα τρόφιμα και ευαισθησία των δοντιών: Ποια η σχέση τους;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Δεκεμβρίου, 2022

Το να τρώτε ένα παγωτό ή να πίνετε ένα παγωμένο ποτό και να αισθάνεστε ένα τσίμπημα στα δόντια σας είναι μια από τις πιο δυσάρεστες αισθήσεις στο στόμα. Τα κρύα τρόφιμα συχνά πυροδοτούν αυτό το πρόβλημα που γνωρίζουμε ως ευαισθησία των δοντιών.

Τα κρύα τρόφιμα και ποτά, τα οποία θα έπρεπε να απολαμβάνουμε, μπορούν να γίνουν πραγματικό μαρτύριο όταν έχουμε ευαίσθητα δόντια. Οι πιο συνηθισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αυτόν τον απροσδόκητο οξύ πόνο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες υπερευαισθησίας στα δόντια και θα θέλαμε να σας μιλήσουμε γι’ αυτές εδώ. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε για τη σχέση μεταξύ των κρύων τροφών και της ευαισθησίας των δοντιών.

Ευαισθησία στα δόντια

Η οδοντική υπερευαισθησία είναι ένας οξύς, βραχείας διάρκειας πόνος που νιώθετε στα δόντια ως απάντηση σε ορισμένα ερεθίσματα. Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να προκληθεί από μηχανικούς παράγοντες, όπως το βούρτσισμα, από χημικούς παράγοντες, όπως γλυκές ή όξινες ουσίες, ή από θερμικούς παράγοντες, όπως καυτές ή κρύες τροφές.

Για να κατανοήσουμε πώς εμφανίζεται η ευαισθησία των δοντιών, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς σχηματίζονται τα οδοντικά στοιχεία. Τα δόντια αποτελούνται από την αδαμαντίνη στο εξωτερικό και το τσιμέντο στη ρίζα και στη συνέχεια από την οδοντίνη. Τέλος, στο εσωτερικό μέρος βρίσκεται ο πολφός.

Η αδαμαντίνη είναι ο σκληρός ιστός που καλύπτει και περιβάλλει την οδοντική στεφάνη, επομένως, είναι η περιοχή του δοντιού που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό. Είναι πολύ ανθεκτική και καθώς δεν διαθέτει νευρικές απολήξεις. Η κύρια λειτουργία της είναι να προστατεύει τις εσωτερικές δομές του δοντιού.

Στο εσωτερικό βρίσκεται η οδοντίνη. Αυτή η σκληρή δομή είναι πιο πορώδης από την αδαμαντίνη. Περιέχει πολλαπλά κανάλια που τη συνδέουν με τον πολφικό ιστό.

Στην πιο εσωτερική περιοχή του δοντιού βρίσκεται ο πολφός. Πρόκειται για μια περιοχή μαλακού ιστού που περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και εξειδικευμένα οδοντικά κύτταρα. Αυτή είναι η περιοχή όπου αρχίζει ο οδοντικός πόνος.

Στη ζώνη της ρίζας του δοντιού, η οδοντίνη καλύπτεται από έναν σκληρό ιστό που ονομάζεται τσιμέντο της ρίζας. Αυτό, μαζί με τις περιοδοντικές ίνες και το κυψελιδικό οστό, είναι υπεύθυνο για τη συγκράτηση των δοντιών στη θέση τους. Ωστόσο, καλύπτεται από τα ούλα, τα οποία το προστατεύουν και βοηθούν επίσης στη συγκράτηση των δοντιών στη θέση τους.

Η ευαισθησία των δοντιών εμφανίζεται όταν το δόντι δεν προστατεύεται σωστά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απώλεια του σμάλτου που το καλύπτει ή ότι τα ούλα έχουν υποχωρήσει και υπάρχει ριζικός ιστός σε επαφή με το εξωτερικό.

Τι συμβαίνει στα δόντια όταν εμφανίζεται ευαισθησία;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η οδοντίνη είναι ένας πορώδης ιστός που έχει μικροσκοπικά κανάλια που τον συνδέουν με τον πολφικό ιστό. Εάν είναι εκτεθειμένη λόγω της έλλειψης προστασίας της αδαμαντίνης ή των ούλων, τα εξωτερικά ερεθίσματα προκαλούν αλλαγές που μεταφράζονται σε πόνο.

Η επαφή των οδοντικών σωληναρίων με μηχανικά, πιεστικά, χημικά ή θερμικά ερεθίσματα δημιουργεί κινήσεις στο υγρό που περιέχουν στο εσωτερικό τους. Αυτές οι μετατοπίσεις και οι μεταβολές της πίεσης διεγείρουν τα νεύρα του πολφού και εμφανίζεται οδοντικός πόνος.

Εάν ο πολφός υποφέρει και από φλεγμονώδη διαδικασία, η αντίδραση αυτή είναι πολύ πιο αισθητή. Μελέτες δείχνουν ότι το 30% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από αυτού του είδους το πρόβλημα. Η επίπτωση αυξάνεται σε ηλικίες άνω των 40 ετών και είναι επίσης αρκετά συχνή μεταξύ 20 και 30 ετών.

Καθώς το άτομο γερνάει, η μείωση της οδοντικής υπερευαισθησίας θα μπορούσε να οφείλεται σε σκληρυντικές αλλαγές στα οδοντικά σωληνάρια. Καθώς η διάμετρος αυτών των οδοντικών σωληναρίων μειώνεται, υπάρχει μικρότερη κίνηση του οδοντικού υγρού.

Estructura de los dientes con sensibilidad.
Όταν τμήματα του δοντιού που θα έπρεπε να καλύπτονται είναι εκτεθειμένα στο εξωτερικό, ο κίνδυνος υπερευαισθησίας αυξάνεται.

Η σχέση μεταξύ της ευαισθησίας των δοντιών και των κρύων τροφών

Η εκτεθειμένη οδοντίνη δεν είναι προετοιμασμένη να έρθει σε επαφή με τις πιέσεις, την τριβή, τις χημικές ουσίες και τις μεταβολές της θερμοκρασίας που συμβαίνουν στο στόμα, ειδικά όταν τρώμε. Έτσι, η κατανάλωση κρύων τροφών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών.

Ακόμη και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένα από τα ερεθίσματα στα οποία αντιδρά περισσότερο ένα κατεστραμμένο δόντι. Η πιο συνηθισμένη υπερευαισθησία είναι στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, τα δόντια που υποφέρουν περισσότερο από αυτό είναι οι γομφίοι και οι προγόμφιοι.

Η έκθεση της οδοντίνης στις τροφές είναι υπεύθυνη για αυτή την αντίδραση της οδοντικής ευαισθησίας. Αυτή η έλλειψη προστασίας των δοντιών μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους.

Υποχώρηση των ούλων και ευαισθησία των δοντιών

Τα ούλα παρεμβάλλονται στην περιοχή όπου συναντιούνται η στεφάνη και η ρίζα του δοντιού για να καλύψουν και να προστατεύσουν το δόντι. Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν τη μετανάστευση του ιστού των ούλων σε μια πιο υπερυψωμένη περιοχή, εκθέτοντας την περιοχή της ρίζας του δοντιού.

Το πολύ έντονο βούρτσισμα των δοντιών με πολύ σκληρές τρίχες ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης ή δύναμης μπορεί να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων. Η ουλίτιδα και η περιοδοντική νόσος προκαλούν επίσης αυτό το πρόβλημα. Η υποχώρηση των ούλων μπορεί επίσης να προκύψει ως συνέπεια ορισμένων περιοδοντικών θεραπειών.

Οδοντικές κοιλότητες

Οι οδοντικές κοιλότητες είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών κατά την κατανάλωση κρύων τροφών. Πρόκειται για μια καταστροφική διαδικασία στους σκληρούς ιστούς του δοντιού. Οι κοιλότητες προκαλούνται από τη δράση των οξέων που παράγονται από τα βακτήρια στο στόμα καθώς μεταβολίζουν τη ζάχαρη που τρώμε.

Η απώλεια μετάλλων στο δόντι αφήνει εκτεθειμένη την οδοντίνη και μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία των δοντιών. Ακόμη και αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί στα αρχικά στάδια της κοιλότητας και δηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το δόντι.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται χωρίς θεραπεία, η επώδυνη συμπτωματολογία θα γίνεται πιο εμφανής και παρατεταμένη και θα εμφανίζεται με νέα ερεθίσματα.

Βρουξισμός

Ο βρουξισμός είναι μια δυσλειτουργική και ακούσια συνήθεια του στόματος. Οι μασητικοί μύες συσπώνται και τα δόντια κάνουν κινήσεις, τρίζουν και σφίγγουν χωρίς λειτουργικούς σκοπούς.

Το συχνό σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών με πολύ μεγάλη ένταση φθείρει τα δόντια. Αυτές οι περιοχές όπου τα δόντια συγκρούονται μεταξύ τους ξανά και ξανά χάνουν μέρος του οδοντικού ιστού.

Το σμάλτο λεπταίνει και παραμένουν περιοχές με εκτεθειμένη οδοντίνη. Έτσι εμφανίζεται η ευαισθησία των δοντιών ως άλλη συνέπεια αυτής της διαταραχής.

Οδοντική διάβρωση

Η οδοντική διάβρωση είναι η απώλεια της δομής των δοντιών ως αποτέλεσμα μιας χημικής διαδικασίας χωρίς την παρέμβαση βακτηρίων στο στόμα όπως οι κοιλότητες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την απώλεια ανόργανων συστατικών στα δόντια.

Η υπερβολική χρήση ορισμένων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ανόργανων συστατικών στο σμάλτο και στη συνεπακόλουθη εμφάνιση οδοντικής ευαισθησίας. Η χρήση πολύ λειαντικής οδοντόκρεμας και η κατανάλωση πολύ όξινων τροφών, όπως τα εσπεριδοειδή ή το ξύδι, μπορεί να οδηγήσει σε απομετάλλωση των δοντιών.

Η χρήση λειαντικών ή όξινων προϊόντων για τη βελτίωση της εμφάνισης του χαμόγελου αποτελεί επίσης αιτία αυτής της διαταραχής. Οι σπιτικές θεραπείες και οι μέθοδοι λεύκανσης στο σπίτι ενέχουν υψηλό κίνδυνο ευαισθησίας. Ομοίως, οι επαναλαμβανόμενες επαγγελματικές διαδικασίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

Φλεγμονή του πολφού και ευαισθησία των δοντιών

Όταν ένα δόντι υφίσταται κάποια βλάβη, μπορεί να επηρεάσει τον οδοντικό πολφό. Οι κοιλότητες, τα κατάγματα, τα παλιά σφραγίσματα ή η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες μπορεί να φλεγμαίνουν τον ιστό του πολφού. Επίσης, αυτό μπορεί να προκληθεί από ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες, όπως η προετοιμασία των κοιλοτήτων για σφράγισμα, η λείανση των δοντιών για στεφάνες ή, όπως ήδη αναφέρθηκε, η λεύκανση.

Εάν πυροδοτηθεί μια φλεγμονώδης διαδικασία στο εσωτερικό του δοντιού, η ευαισθησία των δοντιών κατά την κατανάλωση κρύων τροφών είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η διαδικασία είναι ακόμη αναστρέψιμη.

Από την άλλη πλευρά, όταν βιώνουμε πόνο στα δόντια όταν εκτίθενται σε θερμά ερεθίσματα που επιμένουν με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία θεωρείται μη αναστρέψιμη. Όταν επισκεφτείτε τον οδοντίατρο, το πιθανότερο είναι να επιλέξει την ενδοδοντική θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

Dolor dental por alimento frío.
Οι κοιλότητες, η πολφίτιδα και η ουλίτιδα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ευαισθησία των δοντιών όταν τρώμε κρύες τροφές.

Η ευαισθησία των δοντιών στις κρύες τροφές μπορεί να προληφθεί

Υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε την ευαισθησία των δοντιών στις κρύες τροφές. Η φροντίδα των δοντιών σας και της υγείας των ούλων σας είναι απαραίτητη για να αποτρέψετε τα δόντια σας να υποφέρουν από αυτόν τον έντονο πόνο.

Επιπλέον, ακολουθούν ορισμένες απλές πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την υπερευαισθησία των δοντιών σας:

 • Διατηρήστε σωστή στοματική υγιεινή: προλαμβάνει τις κοιλότητες και τις φλεγμονές των ούλων. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να εκτελείτε αυτή την εργασία απαλά και με ακρίβεια, ώστε να μην βλάπτετε τους στοματικούς ιστούς.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες με μαλακές ή πολύ μαλακές τρίχες: Αποφύγετε το πολύ έντονο βούρτσισμα και τη φθορά των στοματικών ιστών.
 • Επιλέξτε οδοντόκρεμα χαμηλής λείανσης: Αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας περιέχει φθόριο και δεν φθείρει τα δόντια.
 • Χρησιμοποιήστε στοματικά διαλύματα με φθόριο ή οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια.
 • Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα: Κάντε απαλές κινήσεις για να καθαρίσετε την περιοχή μεταξύ των δοντιών και να αποτρέψετε τη φλεγμονή των ούλων.
 • Καταναλώστε όξινα, γλυκά, ανθρακούχα και πολύ ζεστά ή πολύ κρύα τρόφιμα και ποτά με μέτρο.
 • Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και να διατηρείτε το στόμα υγιές.

Η σημασία της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο

Τέλος, οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας επιτρέπουν να διατηρείτε τη στοματική σας κοιλότητα υγιή και να προλαμβάνετε προβλήματα όπως η υπερευαισθησία των δοντιών. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια πάθηση, είναι ο καλύτερος τρόπος να την επιλύσετε γρήγορα για να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Η καλύτερη επιλογή είναι να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες ή όσο συχνά σας προτείνει ο οδοντίατρός σας στην περίπτωσή σας. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποια στιγμή εμφανιστεί αυτή η ενοχλητική αίσθηση για την οποία μιλήσαμε στο άρθρο, το κλειδί είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό για να αξιολογήσει το πρόβλημα.

Το να υποφέρετε από ευαισθησία στα δόντια όταν τρώτε κρύο φαγητό είναι μια ένδειξη ότι κάτι στο στόμα δεν πάει καλά. Ένας έγκαιρος έλεγχος μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες ή επιπλοκές στο μέλλον.

Φθαρμένα δόντια, πρησμένα ή υποχωρούντα ούλα ή κοιλότητες που προχωρούν είναι καταστάσεις που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη δράση δεν αποτρέπει απλώς περισσότερα ενοχλητικά συμπτώματα. Αποτρέπει επίσης την εξέλιξη της πάθησης και καθιστά απαραίτητες πιο επεμβατικές, δυσάρεστες και δαπανηρές θεραπείες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Figueroa Gordon, M., & Gil, M. D. L. A. (2013). Organo dentino-pulpar. Sensibilidad dentinaria.
 • Tortolini, P. (2003). Sensibilidad dentaria. Avances en Odontoestomatología19(5), 233-237.
 • Ruiz, L. A. R., & Andrés del Ángel, E. (2008). Estimación de la edad con base en la medición de la transparencia de la dentina radicular en dientes permanentes. Revista de la Asociación Dental Mexicana65(4), 195-199.
 • Villavicencio, J. J., & Xaus, G. (2010). Diagnóstico y tratamiento de la hipersensibilidad dentinaria. Revista Dental de Chile101(3), 17-25.
 • Bonilla Merino, L. R. (2018). Manifestaciones clínicas asociadas al bruxismo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Longridge, N. N., & Youngson, C. C. (2019). Dental pain: dentine sensitivity, hypersensitivity and cracked tooth syndrome. Primary dental journal8(1), 44-51.
 • Medina, A. (2009). Hipersensibilidad dentinal: Una revisión de su etiología, patogénesis y tratamiento. Avances en Odontoestomatología25(3), 137-146.
 • Romero Amaro, I. M., Escalona, L., & Acevedo, A. M. (2009). Teorías y factores etiológicos involucrados en la hipersensibilidad dentinaria. Acta odontol. venez, 260-269.
 • Bamise, C. T., Kolawole, K. A., Oloyede, E. O., & Esan, T. A. (2010). Tooth sensitivity experience among residential university students. International journal of dental hygiene8(2), 95-100.
 • Valladarez Olvera, E. N. (2021). Sensibilidad dental post-tratamiento aclarante: revisión sistemática.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.