Πώς να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από γυαλί και άλλες επιφάνειες

Η σιλικόνη είναι μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κόλλες στο σπίτι. Μάθετε πώς να καθαρίζετε τα αντιαισθητικά υπολείμματα που αφήνει πίσω της αυτή η στεγανωτική ουσία.
Πώς να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από γυαλί και άλλες επιφάνειες
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου, 2023

Όταν ολοκληρώνετε τις επισκευές στο σπίτι σας, συχνά παραμένουν ίχνη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν. Καλό είναι να απαλλαγείτε από αυτά τα ίχνη, για να έχετε ένα πιο καθαρό σπίτι. Γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πώς να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από το γυαλί και άλλες επιφάνειες.

Η αφαίρεση του στεγανωτικού που έχει απομείνει προλαμβάνει τα ατυχήματα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά που θα μπορούσαν να το βάλουν στο στόμα τους. Η ουσία αυτή περιέχει μεθανόλη, που είναι τοξική για το κεντρικό νευρικό σύστημα και το οπτικό νεύρο.

Γιατί να χρησιμοποιείτε τη σιλικόνη στις επισκευές στο σπίτι;

Η πρακτικότητα της σιλικόνης την καθιστά μια από τις πιο δημοφιλείς κόλλες για την εκτέλεση εργασιών DIY και επισκευών στο σπίτι. Επιπλέον, αυτή η κόλλα ξεχωρίζει για τις πολλαπλές λειτουργίες της: σφραγίζει, κολλάει και μονώνει.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν η κόλλα φτάνει σε ανεπιθύμητες περιοχές ή, όταν λόγω κακού χειρισμού, καταλήγετε να λερώνετε επιφάνειες όπως γυαλί, ξύλο, υφάσματα, ακόμη και δέρμα. Το ιδανικό είναι να καλύπτετε τις περιοχές κοντά στις οποίες εργάζεστε, καθώς και να χρησιμοποιείτε γάντια.

Αν είναι αδύνατο να αποτρέψετε τη διαρροή του υλικού, τότε ασχοληθείτε με αυτό πριν στεγνώσει, καθώς τότε είναι πιο δύσκολο να αφαιρέσετε τη σιλικόνη.

Κόλπα για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από το γυαλί

Όπως ακριβώς θα βρείτε περισσότερες από μία επιλογές για να αφαιρέσετε αυτή την κόλλα από τα ρούχα, δεν υπάρχει μία και μοναδική φόρμουλα για να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από το γυαλί. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Για λόγους ασφαλείας, είναι καλύτερο να φοράτε γάντια, μάσκες και γυαλιά και να αερίζετε το δωμάτιο.

1. Με λεπίδα

  1. Σύρετε μια λεπίδα κάτω από τη σιλικόνη. Η ιδέα είναι να κόψετε τα στρώματα όσο το δυνατόν περισσότερο.
  2. Εφαρμόστε ένα αφαιρετικό κόλλας για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Σεβαστείτε το χρόνο αναμονής που υποδεικνύει ο κατασκευαστής, που είναι συνήθως περίπου 5 λεπτά.
  3. Ξύστε τα μαλακά υπολείμματα με μια σπάτουλα.
  4. Καθαρίστε με απορρυπαντικό. Τα αποτελέσματα θα είναι βέλτιστα αν αραιώσετε το σαπούνι σε ζεστό νερό και τρίψετε με ένα σφουγγάρι.
How to remove silicone.
Τα πιστόλια σιλικόνης είναι πολύ χρήσιμα, αλλά η απροσεξία μπορεί να προκαλέσει διαρροές σε περιοχές που δεν θέλαμε να επηρεάσουμε.

2. Ζεστό νερό και οινόπνευμα

Τρίψτε με ένα υγρό πανί τον λεκέ, προσπαθώντας να τον μαλακώσετε. Μετά από λίγα λεπτά, περάστε μια πλαστική κάρτα ή μια σπάτουλα πάνω από το γυαλί για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα. Βουτήξτε το πανί σε ζεστό νερό με οινόπνευμα, ώστε η σιλικόνη να διαλυθεί γρήγορα.

3. Χλωρίνη

Δοκιμάστε να τρίψετε τα υπολείμματα κόλλας με χλωρίνη ή υποχλωριώδες νάτριο. Εάν η σιλικόνη έχει προσκολληθεί στο τζάμι ενός παραθύρου, για παράδειγμα, μπορεί να αποκτήσει μούχλα. Αποτρέψτε την με τη χρήση αυτής της μεθόδου.

4. Διαλύτης

Εφαρμόστε διαλυτικό μπογιάς και περιμένετε να αποκολληθεί η σιλικόνη. Θα επιταχύνετε τη διαδικασία αν ξύσετε την περιοχή με ένα υγρό πανί.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό ασφαλείας όταν χειρίζεστε το διαλυτικό χρώματος. Μπορεί να είναι η πιο απλή μέθοδος, αλλά ο χειρισμός της ουσίας απαιτεί εξαιρετική προσοχή.

Πώς να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα χέρια σας;

Όταν χρησιμοποιείτε αυτό το είδος κόλλας χωρίς γάντια, είναι πολύ πιθανό να κολλήσει στα χέρια σας. Πώς να την αφαιρέσετε;

  1. Τρίψτε αμέσως για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο
  2. Κάντε μασάζ στις παλάμες μέσα σε μια πλαστική σακούλα
  3. Ψεκάστε οινόπνευμα και στα δύο χέρια
  4. Ξεπλύνετε με σαπούνι και νερό για να τελειώσετε
Washing hands.
Μην αφήνετε πολύ χρόνο να περάσει αν έχετε σιλικόνη στα χέρια σας. Όσο πιο γρήγορα την αφαιρέσετε, τόσο το καλύτερο.

Πώς να αφαιρέσετε τη σιλικόνη από τα κεραμικά πλακάκια;

Η αφαίρεση της σιλικόνης από τα κεραμικά πλακάκια είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο σχηματισμός μούχλας και ωιδίου.

Κάντε το με μια λεπίδα ξυραφιού, βρέχοντάς την προηγουμένως. Η σιλικόνη θα φύγει γρήγορα αν απλώσετε πάνω της ένα μείγμα αλευριού και νερού. Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει και τα υπολείμματα σιλικόνης θα κολλήσουν πάνω του. Περιχύστε το με νερό για να αφαιρέσετε την υπόλοιπη σιλικόνη.

Κίνδυνοι των διαλυτών

Μπορεί να σας φαίνονται λίγο κουραστικές αυτές οι συμβουλές για να απαλλαγείτε από τη σιλικόνη σε γυαλί και άλλες επιφάνειες. Η προσφυγή στους διαλύτες είναι η συντομότερη λύση, αλλά είναι τοξικοί και πρέπει να πάρετε ορισμένα προφυλάξεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) συνιστά τη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού εάν η χρήση χημικών ουσιών είναι αναπόφευκτη, συμπεριλαμβανομένης της σιλικόνης. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη βλάβη. Οι επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από ξηρό ή ραγισμένο χόριο έως αποχρωματισμό και πληγές. Το Ινστιτούτο Χημείας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού επισημαίνει τη δερματίτιδα μεταξύ των κοινών κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την επαφή με διαλύτες. Προσθέτει ότι το δέρμα γίνεται ευάλωτο σε λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.