Λόγοι για ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα

Ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους και δεν οφείλεται απαραίτητα σε καρκινική διαδικασία. Μάθετε περισσότερα.
Λόγοι για ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 14 Απριλίου, 2023

Ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μπορεί να ανησυχήσει οποιονδήποτε. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι μπορεί να πρόκειται για κακοήθη όγκο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για ένα σκληρό εξόγκωμα και οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

Είναι αλήθεια ότι ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Ωστόσο, σχεδόν πάντα οφείλεται σε άλλους λόγους. Αν εμφανιστεί απότομα, μέσα σε 24 έως 48 ώρες, και προκαλεί πόνο, είναι πιθανότατα μια λοίμωξη ή ένας τραυματισμός.

Όταν πρόκειται για ένα μαλακό, λείο εξόγκωμα που μπορεί να μετακινηθεί με τα δάχτυλα, είναι συνήθως μια καλοήθης κύστη. Επομένως, πριν βγάλετε λάθος συμπεράσματα, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Τι μπορεί να προκαλέσει ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα;

A hard lump under the skin.
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα.

Ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες και ποια χαρακτηριστικά μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε κάποια εξογκώματα από άλλα.

Πρησμένος λεμφαδένας

Λεμφαδένες είναι μικροί αδένες που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ρόλος τους είναι να φιλτράρουν τις βλαβερές ουσίες στο λεμφικό υγρό. Οι λεμφαδένες αποθηκεύουν επίσης λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Είναι σύνηθες να εμφανίζεται φλεγμονή στους λεμφαδένες όταν υπάρχει ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη. Τέτοια διόγκωση εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές όπως το κεφάλι, ο λαιμός, οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα.

Συνήθως τους αισθάνεστε σκληρούς και επώδυνους στην αφή. Όταν η σκληρότητα είναι αισθητή και φαίνονται ελαστικοί ή ακίνητοι, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρότερου προβλήματος υγείας. Ασθένειες όπως το λέμφωμα, η λευχαιμία και ο καρκίνος του μαστού μπορούν να επηρεάσουν τους κόμβους.

Μια κύστη

Μια κύστη σχηματίζει επίσης ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Η υφή εξαρτάται από το υλικό που έχει απομείνει στο εσωτερικό του εξογκώματος. Όταν έχει σκληρή σύσταση, περιέχει παγιδευμένες πρωτεΐνες ή νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Εάν βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, το πιθανότερο είναι να είναι μαλακή. Εάν βρίσκεται σε βαθύτερες περιοχές, θα είναι σκληρή. Εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και τους καρπούς, τη σπονδυλική στήλη, το τριχωτό της κεφαλής, τα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών ή το στόμα.

Τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται από μόνης της μετά από λίγο καιρό. Μερικές φορές, οι κύστεις έχουν ένα μαύρο σημείο στο κέντρο και στη συνέχεια εκρήγνυνται, απελευθερώνοντας μια κίτρινη ουσία. Εάν είναι κόκκινες, πρησμένες ή επώδυνες, μπορεί να απαιτείται ιατρική παρέμβαση.

Λίπωμα

Ένας όγκος που περιέχει λίπος ονομάζεται λίπωμα. Μπορεί να είναι ένα σκληρό ογκίδιο κάτω από το δέρμα, αλλά τις περισσότερες φορές το αισθάνεστε μαλακό και κινείται. Φαίνεται χλωμό ή άχρωμο και συνήθως δεν προκαλεί άλλα συμπτώματα.

Η ακριβής αιτία των λιπωμάτων δεν είναι γνωστή. Σπάνια προκαλούν προβλήματα, εκτός εάν εμπλέκουν νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Συνήθως δεν απαιτούν ιατρική θεραπεία, εκτός εάν προκαλούν δυσφορία.

Σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα: το δερματοΐνωμα

Δερματοΐνωμα είναι ένα σκληρό καφέ ή κόκκινο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Εμφανίζεται συνηθέστερα σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες, όπως τα πόδια, τα χέρια ή η πλάτη. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει κνησμός, ερεθισμός και πόνος.

Αυτά τα εξογκώματα εμφανίζονται όταν συσσωρεύεται περίσσεια κυττάρων στο χόριο, το οποίο είναι το παχύτερο στρώμα του δέρματος. Είναι άγνωστο τι προκαλεί αυτούς τους σχηματισμούς, οι οποίοι δεν είναι ποτέ καρκινικοί. Ωστόσο, παραμένουν στο δέρμα για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Υπάρχουν χειρουργικές επιλογές για την αφαίρεσή τους.

Σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα: Ινοαδένωμα

Ινοαδένωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του μαστού. Αποτελείται από ινώδεις και αδενικούς ιστούς. Αναπτύσσεται όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και μπορεί να αναπτυχθεί όταν αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών κατά την εγκυμοσύνη. Στην εμμηνόπαυση τείνει να μειώνεται.

Αυτού του είδους τα ογκίδια είναι πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας 20 και 30 ετών. Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Το ινοαδένωμα έχει σκληρή αίσθηση και κινείται.

Εάν προκαλεί πόνο, συνοδεύεται από αλλαγές στην εμφάνιση του μαστού ή το άτομο έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, συνιστάται επίσκεψη στον γιατρό. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που εμφανίζεται αυτού του είδους το εξόγκωμα, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Άλλοι τύποι σκληρού εξογκώματος κάτω από το δέρμα

Μερικές φορές ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα είναι ένα σπυράκι. Πρόκειται για ένα κόκκινο, επώδυνο εξόγκωμα που συνήθως περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους μολυσμένους θύλακες τρίχας. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια ελιά.

Μια μυρμηγκιά σχηματίζει επίσης ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα που είναι επίσης τραχύ. Έχει μαύρες κουκίδες και εμφανίζεται συνήθως στο χέρι ή στο πόδι. Οι κάλοι επίσης πυκνώνουν το δέρμα και σχηματίζουν σκληρά εξογκώματα.

Τα αποστήματα, από την άλλη πλευρά, είναι μαλακά εξογκώματα επειδή περιέχουν μολυσμένο υγρό. Εάν υπάρχει ένα χρωματισμένο ή χρωματιστό σημείο στο εξόγκωμα που αλλάζει σχήμα ή μέγεθος, αιμορραγεί εύκολα, σχηματίζει κρούστα και δεν επουλώνεται, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε γιατρό;

Πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό κάθε φορά που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα ένα σκληρό εξόγκωμα που δημιουργεί αμφιβολίες ή ανησυχίες . Το γεγονός ότι είναι σκληρό ή άκαμπτο μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας που δεν μπορεί να εντοπιστεί με γυμνό μάτι. Η σύσταση αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη εάν υπάρχουν και άλλα σημάδια, όπως τα ακόλουθα:

  • Αλλαγές στο μέγεθος ή την εμφάνιση του εξογκώματος
  • Το εξόγκωμα είναι άκαμπτο και προκαλεί πόνο ή ευαισθησία
  • Ο όγκος φαίνεται κόκκινος ή πρησμένος
  • Υπάρχει ακούσια απώλεια βάρους

Διάγνωση

Για τη διάγνωση ενός σκληρού εξογκώματος κάτω από το δέρμα, ο γιατρός πιθανότατα θα διεξάγει μια αρχική συνέντευξη σχετικά με το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό υγείας. Θα ρωτήσει για το πόσο καιρό υπάρχει και αν έχει αλλάξει.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση κατά την οποία θα τσιμπήσει ή θα αφαιρέσει το εξόγκωμα. Μετά από αυτό, μπορεί να παραγγείλουν κάποιες εξετάσεις, όπως οι ακόλουθες:

  • Απεικόνιση. Αυτές μπορεί να είναι μαγνητικές τομογραφίες, υπέρηχοι ή ακτινογραφίες.
  • Εξετάσεις αίματος. Αξιολογούνται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων και τα επίπεδα των ορμονών.
  • Βιοψία με βελόνα. Λαμβάνεται δείγμα ιστού για ανάλυση στο μικροσκόπιο.

Τι πρέπει να θυμάστε:

Ένας σκληρός όγκος κάτω από το δέρμα δεν αποτελεί από μόνος του ένδειξη καρκίνου. Όπως είδαμε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστούν αυτά τα εξογκώματα και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με καρκίνο.

Τούτου λεχθέντος, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι καλή ιδέα να αγνοήσετε αυτά τα εξογκώματα. Εάν ανησυχείτε, και ειδικά εάν παρουσιάζουν αλλαγές ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Luna, M. L., Viedma, A. J., Fuentes, A. M., Ruiz, A. B., Flores, P. B., & Santos, J. C. (2013). Dermatofibroma gigante, una variante infrecuente de dermatofibroma. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 41(6), 267-270.
  • Aliaga, M. N., Ibarra, V. A., Neira, V. P., & Contreras, M. L. (2010). Fibroadenoma en mama axilar supernumeraria; reporte de un caso. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(2), 329-333.
  • Faytong, M. S., Chávez, I. A. T., & Urrea, H. E. R. (2020). FACTORES DE RIESGO QUE PREDISPONEN A LA APARICIÓN DEL CANCER DE PIEL UN ESTUDIO DE REVISIÓN. Más Vita, 2(3 Extraord), 97-103.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.