Πώς να επιλέξετε χρώμα για τα πλακάκια κουζίνας

Αν θέλετε να δώσετε στην κουζίνα σας μια νέα εμφάνιση, η βαφή είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς να επιλέξετε το καλύτερο χρώμα για τα πλακάκια κουζίνας.
Πώς να επιλέξετε χρώμα για τα πλακάκια κουζίνας

Τελευταία ενημέρωση: 13 Απριλίου, 2022

Το χρώμα για τα πλακάκια κουζίνας έχει γίνει ο τέλειος σύμμαχος για όσους θέλουν να κάνουν ανακαίνιση στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να ξηλώσουν τα παλιά πλακάκια. Πρόκειται για μια γρήγορη, φθηνή και απλή επιλογή. Είναι μια ποιοτική εναλλακτική λύση που περιλαμβάνει έναν άπειρο αριθμό χρωμάτων για να διαλέξετε!

Έτσι, αν έχετε τα ίδια πλακάκια στην κουζίνα για δεκαετίες και θέλετε να τους δώσετε μια πιο μοντέρνα πινελιά, μια στρώση χρώματος θα είναι η τέλεια λύση για να δώσετε στην κουζίνα σας μια εντελώς νέα εμφάνιση. Αν θέλετε να μάθετε πώς να το κάνετε, συνεχίστε να διαβάζετε!

Συμβουλές για το χρώμα στα πλακάκια κουζίνας

Η ανακαίνιση του σπιτιού είναι ένα επίπονο έργο που φέρνει μεγάλα οφέλη, αλλά και μερικά μειονεκτήματα. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που θέλουμε να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε.

Αυτές είναι οι κύριες ερωτήσεις και συστάσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε το χρώμα στα πλακάκια κουζίνας με το οποίο θα δώσετε μια νέα εμφάνιση στην κουζίνα σας.

1. Μπορούν να βαφτούν όλα τα πλακάκια κουζίνας;

Η απάντηση είναι ναι. Δεν έχει σημασία αν το πλακάκι σας είναι πολύ παλιό, με υφή ή βαθύ χρώμα. Μπορείτε να δώσετε σε όλους τους τύπους μια νέα ζωή με μια στρώση χρώματος.

Ο μόνος βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα απο λίπος ή σκόνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση αναδιαμόρφωσης της κουζίνας.

2. Ποιο χρώμα για πλακάκια είναι το καλύτερο;

Χωρίς αμφιβολία, το σμάλτο έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα όσον αφορά τη βαφή στα πλακάκια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει καλύτερη πρόσφυση και είναι πιο γυαλιστερό και ανθεκτικό το τελικό αποτέλεσμα.

Διατίθεται επίσης σε διάφορα φινιρίσματα (ματ, γυαλιστερό και σατινέ) και μπορείτε να το βρείτε είτε με βάση το λάδι (συνθετικό σμάλτο) είτε με βάση το νερό (ακρυλικό σμάλτο).

  • Τα πλεονεκτήματα του συνθετικού σμάλτου: Είναι ιδανικό για να δίνει γυαλιστερό φινίρισμα και είναι πολύ ανθεκτικό στην υγρασία, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή για κουζίνες και μπάνια. Στεγνώνει γρήγορα και οι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν με νέφτι ή διαλύτη. Ωστόσο, το λευκό χρώμα, με την πάροδο του χρόνου, τείνει να γίνεται κιτρινωπό.
  • Τα πλεονεκτήματα του ακρυλικού σμάλτου: Το φινίρισμά του είναι πολύ λιγότερο γυαλιστερό. Ωστόσο, είναι πολύ ανθεκτικό στους λεκέδες και δεν κιτρινίζει. Στεγνώνει πιο αργά και τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με σαπούνι και νερό. Επίσης, δεν περιέχει διαλύτες.
Pintura blanca para azulejos.
Το συνθετικό σμάλτο μπορεί να κιτρινίσει με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό φροντίστε να το έχετε κατά νου όταν το αγοράζετε και το χρησιμοποιείτε.

3. Πώς πρέπει να καθαρίζονται τα πλακάκια της κουζίνας πριν από το βάψιμο;

Ένα εξαιρετικό απολιπαντικό και ένα σφουγγαράκι καθαρισμού για τα πλακάκια είναι υπεραρκετά για τον καθαρισμό. Να θυμάστε ότι οι αρμοί των πλακακιών θα βαφτούν επίσης, οπότε πρέπει να απομακρύνετε εντελώς κάθε λίπος ή βρωμιά που μπορεί να υπάρχει σε ολόκληρη την επιφάνεια.

Μπορείτε να αναμείξετε λίγη χλωρίνη με νερό και να καθαρίσετε με μια οδοντόβουρτσα. Να θυμάστε ότι όλα πρέπει να είναι πεντακάθαρα.

4. Πρέπει να ασταρώσετε πριν βάψετε;

Το αστάρωμα είναι η πράξη της εφαρμογής μιας στρώσης ασταριού στο πλακάκι πριν το βάψετε. Αυτό το στρώμα λειτουργεί ως προ-βάση ή κόλλα, έτσι ώστε το στρώμα βαφής να διαρκεί περισσότερο.

Αν και πολλές μάρκες διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να ασταρώσετε, η καλύτερη επιλογή είναι να ασταρώσετε πριν βάψετε τα πλακάκια της κουζίνας. Τα πλακάκια που έχουν μόνο μία στρώση βαφής τείνουν να αντέχουν λιγότερο και να απαιτούν περισσότερο χρώμα από εκείνα που έχουν τη στρώση του ασταριού.

5. Πώς πρέπει να βάψω τα πλακάκια κουζίνας;

Αφού επιλέξετε το χρώμα για τα πλακάκια, πιθανόν να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το είδος χρώματος είναι πολύ παχύρρευστο. Έτσι, πριν το χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να το ανακατέψετε πολύ καλά με ένα ξύλινο ραβδί. Μπορείτε επίσης να το κλείσετε και να γυρίσετε το χρώμα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως.

Τα πλακάκια για κουζίνες και μπάνια βάφονται συνήθως με μικρά πινέλα και ρολά για να είναι πιο άνετη η εργασία. Κάθε εργαλείο φέρνει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά του όσον αφορά το τελικό προϊόν:

  • Με ένα πινέλο, θα έχετε ένα vintage εφέ, αφού οι μικροσκοπικές κινήσεις της τρίχας θα είναι αισθητές.
  • Με ένα ρολό θα έχετε ένα μοντέρνο φινίρισμα.

Μόλις έχετε όλα τα υλικά έτοιμα, ξεκινήστε να δουλεύετε σε μικρές περιοχές, ώστε να μην πιτσιλίσετε το χρώμα σε άλλα σημεία. Κάντε υπομονή και προσπαθήστε να εφαρμόσετε μια ομοιόμορφη στρώση σε όλη την επιφάνεια. Εάν δεν εφαρμόσατε μια στρώση αστάρι, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε μια δεύτερη στρώση χρώματος.

6. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να στεγνώσει το χρώμα;

Όλα εξαρτώνται από τη μάρκα που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του χρώματος. Το ακρυλικό χρώμα στεγνώνει πιο αργά από το συνθετικό. Εξαιτίας αυτού, είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή.

Γενικά, το χρώμα θα πρέπει να έχει στεγνώσει εντελώς μέσα σε τρεις εβδομάδες. Προσπαθήστε να διατηρείτε όλη την κουζίνα καθαρή και σε άριστη κατάσταση, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο.

7. Πώς πρέπει να καθαρίζω τα βαμμένα πλακάκια της κουζίνας;

Δεν πρέπει να καθαρίζετε τη βαμμένη περιοχή τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς πρέπει να του δώσετε λίγο χρόνο για να σκληρύνει και να μην καταστρέψετε τη δουλειά που κάνατε.

Μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μπορείτε να καθαρίσετε τα πλακάκια, αλλά να το κάνετε πάντα απαλά, με σφουγγάρια και πανιά. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε συρμάτινα σφουγγάρια ή οποιαδήποτε λειαντικά υλικά. Πρέπει να θυμάστε ότι βάζετε μόνο ένα στρώμα χρώματος και όχι ένα καινούργιο πλακάκι, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί.

Pintar azulejos.
Το χρώμα για τα πλακάκια θα χρειαστεί χρόνο για να στεγνώσει, γι’ αυτό μην τρίβετε κανένα εργαλείο καθαρισμού πάνω στην επιφάνεια για ένα μήνα μετά το βάψιμο.

8. Πόσο διαρκεί το χρώμα;

Όλα εξαρτώνται από τις προφυλάξεις που πήρατε κατά το βάψιμο και τη φροντίδα που δίνετε στα πλακάκια μετά. Αν καθαρίσατε σωστά την περιοχή πριν από το βάψιμο, της δώσατε μια στρώση αστάρι και χρησιμοποιήσατε χρώμα καλής ποιότητας, τα πλακάκια θα παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για αρκετά χρόνια.

Αξίζει να βάψετε τα πλακάκια της κουζίνας;

Αν θέλετε να δώσετε μια νέα εμφάνιση στην κουζίνα σας χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα ή να προκαλέσετε ακαταστασία, το να βάψετε τα πλακάκια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να εκπληρώσετε αυτό το έργο. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το τελικό αποτέλεσμα και η διάρκειά του βασίζονται στις προφυλάξεις και τη φροντίδα που λαμβάνετε κατά το βάψιμο.

Τέλος, είναι ενδιαφέρον να θυμάστε ότι πρόκειται για μια αρχαία τεχνική. Αν λοιπόν σας τράβηξε την προσοχή, λάβετε υπόψη σας όλες αυτές τις συμβουλές και ετοιμαστείτε να ανακαινίσετε την κουζίνα σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Caviró, Balbina Martínez. “Azulejos talaveranos del siglo XVI.” Archivo Español de Arte 44.175 (1971): 283.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.