5 συμβουλές για να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Για να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα και να ενεργείτε εγκαίρως όταν συμβαίνει. Ακολουθούν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.
5 συμβουλές για να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουνίου, 2023

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μια πραγματικότητα στην οποία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι και από την οποία πρέπει να προστατευτούμε. Ωστόσο, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όχι μόνο λόγω της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας, αλλά και λόγω της έλλειψης γνώσεων και του παρορμητισμού που χαρακτηρίζει την ηλικία τους. Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό;

Αν οι συνέπειες δεν προβλεφθούν και δεν προληφθούν, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβείς. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να τους μάθουμε να προστατεύουν τον εαυτό τους στον εικονικό κόσμο.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός γίνεται όλο και πιο συχνός, καθώς τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα σε νεαρή ηλικία. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 20% των περιπτώσεων εκφοβισμού συμβαίνουν μέσω ψηφιακών καναλιών.

Και επειδή δεν είναι ούτε δυνατό ούτε επιθυμητό να απομακρύνουμε εντελώς τους νέους από την τεχνολογία, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση να τους δείξουμε πώς να παραμένουν ασφαλείς. Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός;

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μοιάζει πολύ με αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο όσον αφορά τις προθέσεις ή τα αποτελέσματα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, τα κοινωνικά δίκτυα, τα online συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων ή οι ιστοσελίδες είναι τα περιβάλλοντα στα οποία λαμβάνει χώρα.

Όταν μιλάμε για “εκφοβισμό”, αναφερόμαστε σε μια σειρά από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που επιδιώκουν να βλάψουν ή να υπονομεύσουν την ακεραιότητα ή την αξιοπρέπεια του θύματος. Συνεπώς, δεν πρόκειται για ένα σημειακό σχόλιο, αλλά για μια δυναμική που εμφανίζεται επανειλημμένα και δημιουργεί σοβαρή αλλοίωση στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

Αυτή η παρενόχληση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές:

  • Προσβολές, υποτιμητικά σχόλια ή απειλητικά μηνύματα
  • Διάδοση φάρσας ή φημών για το θύμα και δυσφήμισή του/της
  • Προσωποποίηση ή παραβίαση προσωπικού λογαριασμού
  • Κοινοποίηση προσωπικού ή ευαίσθητου περιεχομένου για το άλλο άτομο
  • Ενθάρρυνση του θύματος να αποκλειστεί ή να δεχτεί επίθεση από άλλους

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που τον διαφοροποιούν από τον παραδοσιακό εκφοβισμό:

  • Δεν υπάρχουν χωρικά ή χρονικά εμπόδια: Για παράδειγμα, ο εκφοβισμός που συμβαίνει στην τάξη σταματά όταν το παιδί φεύγει από το σχολείο και μπορεί να αισθάνεται ασφαλές στο σπίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, από την άλλη πλευρά, η δίωξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, καθώς το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι πάντα μαζί μας.
  • Το Διαδίκτυο παρέχει κάποια ανωνυμία και μια αίσθηση ατιμωρησίας που μπορεί να κάνει τον εκφοβισμό χειρότερο. Επιπλέον, με το να μην έχουμε το θύμα μπροστά μας, μειώνεται και η ενσυναίσθηση.
  • Στο ψηφιακό περιβάλλον, είναι πολύ εύκολο η παρενόχληση να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, αφού οι πληροφορίες γίνονται εύκολα viral. Αυτό, αναμφίβολα, σημαίνει ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες.
5 συμβουλές για να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό
Ο εκφοβισμός στην πρόσωπο με πρόσωπο μορφή του μπορεί να σταματήσει όταν το παιδί αποσυρθεί στο σπίτι. Στην περίπτωση του διαδικτυακού εκφοβισμού, συνεχίζεται πέρα από τα φυσικά εμπόδια.

Πώς να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Το να υποφέρετε από διαδικτυακό εκφοβισμό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συναισθηματική ευημερία και την ψυχική υγεία των παιδιών. Είναι σύνηθες ότι δημιουργεί υψηλές δόσεις άγχους και στεναχώριας, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα να σχετίζονται με τους άλλους. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει κατάθλιψη και να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Έτσι, είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά και τους νέους πώς να προστατεύονται από τον διαδικτυακό εκφοβισμό με διάφορα μέτρα.

1. Επικοινωνία και ενημέρωση

Πρόκειται για ένα βασικό αλλά ουσιαστικό κλειδί: πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας με ειλικρίνεια και να τους εξηγούμε τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, πώς συμβαίνει και τι συνέπειες έχει. Είναι σημαντικό να μην το αντιμετωπίζουμε ως ένα απόμακρο ζήτημα, αλλά ως κάτι στο οποίο είμαστε όλοι εκτεθειμένοι και το οποίο πρέπει να προλαμβάνεται.

Στόχος αυτής της επικοινωνίας είναι να μπορούν τα παιδιά να αναγνωρίζουν ποιες πράξεις συνιστούν παρενόχληση, τόσο αν τις υφίστανται τα ίδια όσο και αν τις παρατηρούν όταν θύμα είναι κάποιος άλλος. Είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του, να μπορούν να εντοπίζουν τις συμπεριφορές όταν συμβαίνουν και να γνωρίζουν πώς να ζητούν βοήθεια.

Από αυτή την άποψη, τα παιδιά πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι γονείς τους είναι ένα ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν, ότι όσο αφελή ή ανεύθυνα κι αν έχουν υπάρξει, δεν θα κριθούν ή θα τιμωρηθούν, αλλά θα υποστηριχθούν.

Διαφορετικά, τείνουν να κρύβουν αυτό που συμβαίνει.

2. Γονική εποπτεία και έλεγχος για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Οι ανήλικοι αποκτούν όλο και περισσότερο πρόσβαση στην τεχνολογία σε μικρότερες ηλικίες, χωρίς να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για την ευθύνη που αυτό συνεπάγεται. Επομένως, είναι απαραίτητο οι γονείς να επιβλέπουν, χρησιμοποιώντας συστήματα γονικού ελέγχου και έχοντας επίγνωση της δραστηριότητας των παιδιών τους στο Διαδίκτυο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβιάζεται η ιδιωτική τους ζωή ή να κατασκοπεύονται οι συνομιλίες τους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους μπορεί να ζητήσουν κάποια στιγμή πρόσβαση στα προφίλ ή τα μηνύματά τους.

3. Προστασία της ιδιωτικής ζωής

Μια θεμελιώδης πτυχή είναι να μάθουν τα παιδιά και οι νέοι να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει το να διατηρούν το προφίλ τους ιδιωτικό και να μην αποδέχονται αγνώστους ως φίλους, να αποφεύγουν την ανάρτηση προσωπικών δεδομένων και να μην μοιράζονται ευαίσθητο περιεχόμενο με κανέναν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που αναρτούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, χάνουν τον έλεγχό του. Έτσι, ακόμη και αν επικοινωνούν με το σύντροφό τους ή τους φίλους τους, θα πρέπει να αποφεύγουν να μοιράζονται εικόνες ή πληροφορίες που τους εκθέτουν με οποιονδήποτε τρόπο.

5 συμβουλές για να προστατευτείτε από τον διαδικτυακό εκφοβισμό
Η εκμάθηση της υπεύθυνης χρήσης των δικτύων δεν είναι εύκολη στην παιδική και εφηβική ηλικία, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση γι’ αυτό.

4. Υγιής δυσπιστία

Στην παιδική και εφηβική ηλικία, είμαστε πολύ ευάλωτοι σε φάρσες, φήμες ή απάτες, σχεδιασμένες ακριβώς για να μας κάνουν να τις χάψουμε και να εκμεταλλευτούμε την αφέλειά μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε τα ψευδή προφίλ, τους απατηλούς διαγωνισμούς ή τις δελεαστικές προτάσεις που προέρχονται από αγνώστους (όπως οι συμβουλές για κρυπτονομίσματα).

5. Λάβετε μέτρα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Τέλος, αν η πρόληψη δεν ήταν αρκετή και το παιδί έχει ήδη πέσει θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης, είναι απαραίτητο να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Αυτά εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την ενημέρωση του σχολείου για το τι έχει συμβεί μέχρι την ενημέρωση των αρχών αν ο εκφοβισμός είναι σοβαρός και επαναλαμβανόμενος.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία του να μην διαγράφουν στοιχεία και να απευθύνονται στους γονείς τους ή σε ενήλικες που εμπιστεύονται το συντομότερο δυνατό.

Η υποστήριξη είναι απαραίτητη στον διαδικτυακό εκφοβισμό

Εκτός από τα παραπάνω, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον διαδικτυακό εκφοβισμό είναι η βοήθεια. Τα παιδιά χρειάζονται την ακρόαση, την υποστήριξη και την καθοδήγηση των γονιών τους για να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Και μόνο η ύπαρξη ενός ενήλικα που πιστεύει και υποστηρίζει το παιδί μπορεί να μετριάσει τις βλαβερές ψυχολογικές συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού. Επομένως, μην αγνοείτε οποιαδήποτε σημάδια που υποδηλώνουν ότι το παιδί σας περνάει κάτι τέτοιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.