7 φανταστικές φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Θέλετε να μάθετε πώς να ενυδατώσετε το δέρμα σας με φυσικά προϊόντα;
7 φανταστικές φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2023

Το δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας, καθώς μας παρέχει ειδική προστασία. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε. Η αφυδάτωση του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμό. Σήμερα, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα ως ξηροδερμία, μια διαταραχή που μπορεί να αναπτυχθεί λόγω αλλαγών στο περιβάλλον (κρύο, ζέστη, υγρασία), υποκείμενων ασθενειών, φαρμάκων ή γήρατος. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, αν και ο κνησμός μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.

7 φυσικές σπιτικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Σε γενικές γραμμές, η ξηροδερμία έχει συνήθως δύο καταλύτες: εξωτερικούς παράγοντες και ενδογενείς παράγοντες. Στην πρώτη περίπτωση, μπορούμε να επισημάνουμε τον υπερβολικό καθαρισμό του δέρματος, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αλληλεπίδραση με ερεθιστικούς παράγοντες.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι ενδογενείς παράγοντες είναι πολύ πιο σύνθετοι. Οι δερματικές παθήσεις, οι συστηματικές παθήσεις, οι ψυχιατρικές παθήσεις, οι διατροφικές συνήθειες και η λήψη φαρμάκων συνήθως εξηγούν πολλές από τις περιπτώσεις.

Με όλα αυτά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να προσδιορίσετε τα πραγματικά αίτια. Έτσι, οι σπιτικές και φυσικές θεραπείες για την ξηροδερμία είναι μόνο συμπληρωματικές, δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο το αίτιο. Εδώ είναι οι καλύτερες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

γυναίκα με ξηρό δέρμα στο πρόσωπο

1. Φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα: Μάσκα γιαουρτιού

Έχει προταθεί ότι η τοπική εφαρμογή προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δερματικών διαταραχών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ευεργετικά, όταν λαμβάνονται από το στόμα, οπότε έχετε δύο εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση τους ως μέρος των φυσικών θεραπειών για το ξηρό δέρμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα γιαουρτιού στην πληγείσα περιοχή για να βελτιώσετε την τοπική ενυδάτωση και να καταπολεμήσετε τα συναφή συμπτώματα (κνησμός, ερεθισμός κ.ο.κ.). Αφού την εφαρμόσετε, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την αφαιρέσετε. Φροντίστε να πλένεστε με σαπούνι και νερό πριν και μετά τη χρήση αυτής της μάσκας.

2. Μέλι

Υπάρχουν στοιχεία ότι το μέλι μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Είναι γνωστό ότι μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, να επιταχύνει την ανάρρωση του τραύματος και να ελέγξει τον βακτηριακό πληθυσμό της επιδερμίδας. Τέλος, οι ειδικοί του αποδίδουν μαλακτικές, ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το μέλι για ξηρό δέρμα είναι μέσω μιας μάσκας τοπικά. Μπορείτε να απλώσετε λίγο από αυτό στην πληγείσα περιοχή, αν είναι δυνατόν μετά το μπάνιο. Το μέλι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης. Προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο με άλλες φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα.

3. Μάσκα αβοκάντο

Η ανάμειξη λίγου αβοκάντο με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο είναι μια άλλη εξαιρετική ιδέα για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Αυτό το μείγμα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα, αν και είναι καλύτερο να το εφαρμόσετε μόνο στο πρόσωπο. Η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να αφαιρεθεί με ένα βαμβάκι και ζεστό νερό.

Το αβοκάντο συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα περιποίησης δέρματος και μαλλιών. Μάλιστα, δεν είναι δύσκολο να βρείτε ενυδατικές κρέμες για ξηρές επιδερμίδες που το ενσωματώνουν ως βασικό συστατικό. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ή να φτιάξετε ένα σπιτικό μείγμα από αβοκάντο και ελαιόλαδο.

4. Φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα: Baby oil

Το baby oil είναι ίσως ένα από τα καλύτερα προϊόντα που υπάρχουν για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Η σύσταση είναι να εφαρμόζετε μερικές σταγόνες αυτού του λαδιού σε όλο το σώμα, κατά προτίμηση μετά το μπάνιο, όταν το δέρμα είναι ακόμα υγρό. Οι ειδικοί το συνιστούν ευρέως για τη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος.

5. Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο έχει επίσης μεγάλα οφέλη για το ξηρό δέρμα, χάρη στο γεγονός ότι το ενυδατώνει. Το προϊόν αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο. Μετά από λίγο καιρό, θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα: ένα πιο υγιές και ενυδατωμένο δέρμα.

6. Αλόη βέρα

Οι ειδικοί έχουν χρησιμοποιήσει την αλόη βέρα ως φυσική θεραπεία για το ξηρό δέρμα. Οι ενώσεις της έχουν ενυδατικές ιδιότητες, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να την βρείτε σε κρέμες, αλοιφές και άλλα προϊόντα δέρματος. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από αυτά ή εναλλακτικά να εφαρμόσετε το τζελ απευθείας στην πληγείσα περιοχή.

7. Νερό

Προφανώς, για να αποφύγετε το ξηρό δέρμα δεν αρκεί μόνο να εφαρμόζετε θεραπείες ή κρέμες που το ενυδατώνουν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και υγιεινή, αφού με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να είναι καλά ενυδατωμένος. Γι’ αυτό μια από τις καλύτερες συμβουλές για την υγεία του δέρματος είναι να πίνετε νερό.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτές παρέχουν σχεδόν άμεση ανακούφιση, αν και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν το πρόβλημα επιμένει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιτεθείτε στο πρόβλημα από τη ρίζα ώστε να μην εξαρτάστε από εμπορικά προϊόντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.