6 φανταστικές φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Το δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας, καθώς μας παρέχει ιδιαίτερη προστασία. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να το προστατεύουμε και να το φροντίζουμε.
6 φανταστικές φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου, 2023

Το δέρμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας, καθώς μας παρέχει προστασία από τους εξωτερικούς παράγοντες. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το φροντίζουμε. Η αφυδάτωση του δέρματος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κνησμό και ερεθισμό. Σήμερα συγκεντρώσαμε τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα ως ξηροδερμία, μια διαταραχή που μπορεί να αναπτυχθεί λόγω αλλαγών στο περιβάλλον (κρύο, ζέστη, υγρασία), υποκείμενων ασθενειών, φαρμάκων ή γήρατος. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση, αν και ο κνησμός μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.

6 φυσικές σπιτικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα

Σε γενικές γραμμές, η ξηροδερμία έχει συνήθως δύο καταλύτες: εξωτερικούς παράγοντες και ενδογενείς παράγοντες. Στην πρώτη περίπτωση, μπορούμε να επισημάνουμε τον υπερβολικό καθαρισμό του δέρματος, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αλληλεπίδραση με ερεθιστικούς παράγοντες.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι ενδογενείς παράγοντες είναι πολύ πιο σύνθετοι. Οι δερματικές παθήσεις, οι συστηματικές παθήσεις, οι ψυχιατρικές παθήσεις, οι διατροφικές συνήθειες και η λήψη φαρμάκων συνήθως εξηγούν πολλές από τις περιπτώσεις.

Με όλα αυτά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να προσδιορίσετε τα πραγματικά αίτια. Έτσι, οι σπιτικές και φυσικές θεραπείες για την ξηροδερμία είναι μόνο συμπληρωματικές, δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο το αίτιο. Εδώ είναι οι καλύτερες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

γυναίκα με ξηρό δέρμα στο πρόσωπο

1. Φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα: Μάσκα γιαουρτιού

Έχει προταθεί ότι η τοπική εφαρμογή προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δερματικών διαταραχών. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να είναι ευεργετικά, όταν λαμβάνονται από το στόμα, οπότε έχετε δύο εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση τους ως μέρος των φυσικών θεραπειών για το ξηρό δέρμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα γιαουρτιού στην πληγείσα περιοχή για να βελτιώσετε την τοπική ενυδάτωση και να καταπολεμήσετε τα συναφή συμπτώματα (κνησμός, ερεθισμός κ.ο.κ.). Αφού την εφαρμόσετε, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την αφαιρέσετε. Φροντίστε να πλένεστε με σαπούνι και νερό πριν και μετά τη χρήση αυτής της μάσκας.

2. Λεμόνι

Το λεμόνι είναι μια άλλη φυσική θεραπεία που μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε μια φρέσκια, νεανική επιδερμίδα. Αυτό το φρούτο, χάρη στις ιδιότητές του, έχει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθώντας στην καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να ετοιμάσετε μια μάσκα με το χυμό ενός λεμονιού αναμεμειγμένο με μια θρυμματισμένη ασπιρίνη. Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται το βράδυ, πριν κοιμηθείτε, και να αφαιρείται με χλιαρό νερό.

3. Μάσκα αβοκάντο

Η ανάμειξη λίγου αβοκάντο με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο είναι μια άλλη εξαιρετική ιδέα για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Αυτό το μείγμα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα, αν και είναι καλύτερο να το εφαρμόσετε μόνο στο πρόσωπο. Η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια να αφαιρεθεί με ένα βαμβάκι και ζεστό νερό.

4. Φυσικές θεραπείες για το ξηρό δέρμα: Baby oil

Το baby oil είναι ίσως ένα από τα καλύτερα προϊόντα που υπάρχουν για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας. Η σύσταση είναι να εφαρμόζετε μερικές σταγόνες αυτού του λαδιού σε όλο το σώμα, κατά προτίμηση μετά το μπάνιο, όταν το δέρμα είναι ακόμα υγρό.

5. Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο έχει επίσης μεγάλα οφέλη για το ξηρό δέρμα, χάρη στο γεγονός ότι το ενυδατώνει. Το προϊόν αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο. Μετά από λίγο καιρό, θα παρατηρήσετε τα αποτελέσματα: ένα πιο υγιές και ενυδατωμένο δέρμα.

6. Νερό

Προφανώς, για να αποφύγετε το ξηρό δέρμα δεν αρκεί μόνο να εφαρμόζετε θεραπείες ή κρέμες που το ενυδατώνουν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και υγιεινή, αφού με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να είναι καλά ενυδατωμένος. Γι’ αυτό μια από τις καλύτερες συμβουλές για την υγεία του δέρματος είναι να πίνετε νερό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
4 scrubs σώματος για ξηρό δέρμα
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
4 scrubs σώματος για ξηρό δέρμα

Ξέρετε κάποια σπιτικά scrubs σώματος για ξηρό δέρμα; Ανακαλύψτε πώς να τα φτιάξετε με φυσικά συστατικά σε αυτό το άρθρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.