Έξυπνα κόλπα για να αφαιρέσετε το κερί από ρούχα, πατώματα και έπιπλα

Η αφαίρεση του κεριού όταν είναι στεγνό είναι απαραίτητη για την αποφυγή λεκέδων και υπολειμμάτων προϊόντων. Αν και το υλικό φαίνεται συχνά να λιώνει στις επιφάνειες, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε.
Έξυπνα κόλπα για να αφαιρέσετε το κερί από ρούχα, πατώματα και έπιπλα

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η αφαίρεση του κεριού όταν είναι στεγνό είναι απαραίτητη για την αποφυγή λεκέδων και υπολειμμάτων. Αν και το υλικό φαίνεται συχνά να λιώνει και να στερεοποιείται στις επιφάνειες, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε. Μάθετε σήμερα πώς να αφαιρέσετε το κερί από διάφορες επιφάνειες.

Αλλά γιατί να το κάνετε τόσο μεγάλο θέμα; Συνήθως οφείλεται στο πόσο αντιαισθητικό φαίνεται ένα αντικείμενο εμποτισμένο με κερί και ελάχιστα λέγονται για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία η επαφή με το στοιχείο αυτό.

Ναι, τα κεριά είναι όμορφα, διακοσμητικά και πολλά μυρίζουν υπέροχα. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους, ακόμη και μετά τη χρήση. Ας μάθουμε πώς να καθαρίζουμε τα υπολείμματα.

Τι είναι το κερί;

Το κερί είναι μια στερεή ουσία φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης. Το κερί είναι εύπλαστο και δεν διαλύεται στο νερό.

Μπορεί να υπάρχει μια ποικιλία μορφών, χρωμάτων και αρωμάτων αλλά όλα τα κεριά έχουν κοινά χαρακτηριστικά: αποτελούνται από ένα φιτίλι και ένα καύσιμο, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το κερί, αν και μπορεί επίσης να είναι το λίπος ή κηροζίνη. Το τελευταίο είναι το πιο συνηθισμένο, λόγω της ομοιότητάς του με το συνθετικό έκκριμα που παράγουν οι μέλισσες.

Σύμφωνα με την National Candle Association, τα ποιοτικά κεριά προσφέρουν καθαρή και ασφαλή καύση, χάρη στα μείγματα που επιλέγουν οι κατασκευαστές. Ωστόσο, μία από τις συνέπειες της καύσης είναι αυτό που χύνεται.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 10 αντικείμενα που προσελκύουν την κακή ενέργεια σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Γιατί είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το κερί από τις επιφάνειες;

Εκτός από το πόσο άσχημα φαίνεται ένα ύφασμα, ένα πάτωμα ή ένα έπιπλο λουσμένο με λιωμένα κομμάτια κεριού, είναι απαραίτητο να απομακρύνετε τα υπολείμματα για να αποφύγετε καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Καθώς το κερί λιώνει και κολλάει στις επιφάνειες, ένα άτομο είναι επιρρεπές στο να το αγγίξει. Και αν κάποιος είναι αλλεργικός στα συστατικά ή στο χρώμα, μπορεί να παρουσιάσει αντίδραση μόνο από το άγγιγμα του υλικού, όπως φαίνεται στο Medline Plus.

Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

Εάν πάσχετε από αυτές τις αλλεργίες, είναι απαραίτητο να αφαιρείτε το κερί με γάντια.

allergic dermatitis
Εάν έχετε ιστορικό δερματικής αλλεργίας, να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε κεριά.

Συμβουλές για την αφαίρεση του κεριού από τα ρούχα, τα πατώματα και τα έπιπλα

Τα κεριά τείνουν να χρησιμοποιούνται ως μέρος της διακόσμησης. Τοποθετούνται κοντά στα έπιπλα, σε ράφια ή σε σημεία όπου συμπληρώνουν τα διακοσμητικά. Θα πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας.

Ενώ αυτά τα κεριά είναι αναμμένα, είναι σχεδόν αναπόφευκτο το κερί να λερώσει το σημείο όπου το τοποθετήσατε ή, όταν το μετακινείτε, να πέσει μια σταγόνα στα ρούχα σας, στο χαλί ή σε κάποιο έπιπλο.

Αν το κερί παραμείνει σε κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, το κλειδί είναι να ελέγξετε τις οδηγίες του κατασκευαστή πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε μέθοδο για τον καθαρισμό του. Είναι πιθανό να υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές. Αν δεν υπάρχουν οδηγίες, είναι δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα.

Ποτέ μην αγγίζετε το κερί αν είναι καυτό! Η βασική συμβουλή για την αφαίρεση είναι να περιμένετε μέχρι να κρυώσει.

Ξηρό ξύσιμο

Το ξύσιμο με την άκρη μιας πλαστικής κάρτας λειτουργεί αν το κερί είναι πάνω σε ρούχα ή έπιπλα. Προσπαθήστε να μην τρίβετε τις ίνες, καθώς αυτό εμποδίζει τη διαδικασία.

Πώς να αφαιρέσετε το κερί: Χρήση τερεβινθίνης

Το ορυκτέλαιο ή η τερεβινθίνη είναι ένα σκεύασμα διαλύτη που χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία χρωμάτων και στεγνού καθαρισμού, όπως σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Καυσίμων και Αλκοόλης του Πόρτλαντ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε κερί από δάπεδα βινυλίου σκουπίζοντάς το με ένα πανί που μόλις έχει βουτήξει στην ουσία.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ισχυρή χημική ουσία, μην ξεχάσετε να προστατεύσετε τα χέρια σας με γάντια και να φορέσετε μάσκα. Το Archivos Argentinos de Dermatología επισημαίνει ότι η δερματίτιδα που προκαλείται από αυτή την ουσία είναι σπάνια, αλλά δεν μειώνει την πιθανότητα να ξεσπάσει, μέσω της άμεσης επαφής ή μέσω των παραγώγων της.

Υποβάλετέ το σε θερμότητα

Η θερμότητα είναι το κατάλληλο μέσο για να αφαιρέσετε το λιωμένο κερί από το δάπεδο. Ένας από τους τρόπους είναι να το βρέξετε με λίγο ζεστό νερό για να διαλύσετε το κερί και να το φέρετε στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, το καθαρίζετε με σαπούνι και νερό.

Ένα άλλο σύστημα είναι να το περάσετε με σεσουάρ μαλλιών. Βάλτε την υψηλότερη θερμοκρασία στη συσκευή και αφήστε τον αέρα να φυσήξει απευθείας πάνω στο λερωμένο δάπεδο μέχρι το κερί να γίνει υγρό. Όσο μεταμορφώνεται, σκουπίστε το με ένα πανί.

Το σίδερο βοηθά επίσης στην αφαίρεση των κεριών από τα ρούχα, τα τραπεζομάντιλα και τις πάνινες πετσέτες. Η διαδικασία συνίσταται στο να καλύψετε το κερί με απορροφητικές χαρτοπετσέτες και να σιδερώσετε σε μέτρια θερμοκρασία, αλλάζοντας τα χαρτιά καθώς απορροφούν.

Μη χρησιμοποιείτε πετσέτες με χρωματιστά στοιχεία, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν τη μεταφορά τους στο ύφασμα.

Πώς να αφαιρέσετε το κερί: Εκμεταλλευτείτε το κρύο

Η κατάψυξη του κεριού ξεχωρίζει ανάμεσα στις στρατηγικές για την αφαίρεσή του, γιατί το κρύο το σκληραίνει και απλοποιεί τον καθαρισμό. Ωστόσο, αν το κερί έπεσε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα ή σε ένα μέτριου μεγέθους αντικείμενο, μπορείτε να το πάτε για λίγο στην κατάψυξη, να περιμένετε να παγώσει και στη συνέχεια να το ξύσετε.

Όταν τα υπολείμματα βρίσκονται σε κάποιο έπιπλο, η πρόταση είναι να πάρετε παγάκια τυλιγμένα σε ένα απορροφητικό πανί και να τα τοποθετήσετε πάνω στο κερί. Μετά από μια ώρα, θα μπορείτε να το ξεκολλήσετε χωρίς προβλήματα. Αν υπάρχουν ακόμα κομμάτια, καταφύγετε στο ξύσιμο.

Το να βάλετε τον πάγο σε πλαστικές σακούλες και να τρίψετε το κερί που έχει κολλήσει στα χαλιά είναι ένα βήμα πριν από το πλύσιμο, το στέγνωμα στον ήλιο και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα για να τα καθαρίσετε εντελώς.

Πλύσιμο με ειδικά απορρυπαντικά

Τα απορρυπαντικά βοηθούν στην αφαίρεση του κεριού από τα δάπεδα από τούβλα, τσιμέντο και πλακάκια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξύσετε και, στο τέλος, να πλύνετε με ένα μείγμα νερού και απορρυπαντικού.

Ομοίως, το πλύσιμο των ρούχων που έχουν λερωθεί με κερί στο πλυντήριο είναι ένα αλάνθαστο κόλπο για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων, αφού προηγουμένως παγώσετε το κερί.

decorating with candles
Είναι πολύ δύσκολο το κερί να μην χυθεί.

Δείτε λοιπόν αυτές τις συμβουλές για να λύσετε το πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά

Τα σπρέι καθαρισμού πολλαπλών χρήσεων ή τα υγρά καθαρισμού ταπετσαριών είναι ιδανικά για το σκοπό αυτό. Απλά ψεκάστε το καθαριστικό πάνω στο κερί και σκουπίστε με ένα σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών βρεγμένο με νερό.

Πώς να αφαιρέσετε το κερί: Ξύδι ή οινόπνευμα

Και τα δύο υγρά είναι αποτελεσματικά όταν το κερί που πρέπει να αφαιρεθεί είναι αρκετά παλιό. Το λευκό ξύδι και το νερό, σε ίσα μέρη, είναι χρήσιμα σε δάπεδα από ξύλο επειδή καθαρίζουν και δεν ξεθωριάζουν. Σκουπίστε με ένα πανί μέχρι να μην υπάρχουν ίχνη του κεριού.

Το οινόπνευμα αφαιρεί το επίμονο κερί από τα υφάσματα. Η συνταγή περιλαμβάνει δύο μέρη ισοπροπυλικής αλκοόλης προς δύο μέρη νερού, τρίψτε με μια πετσέτα και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι το ρούχο να είναι εντελώς καθαρό.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες ρητίνης από τα ρούχα σας χωρίς να τα καταστρέψετε

Μια μπόνους συμβουλή: Ανακυκλώστε το κερί που καταφέρνετε να αφαιρέσετε

Το κερί που προκύπτει από την απόξεση είναι χρήσιμο σε χειροτεχνίες ή DIY. Συλλέξτε το προϊόν σε ένα γυάλινο βάζο και να το έχετε διαθέσιμο όταν το χρειάζεστε.

Ο τρόπος με τον οποίο ανακυκλώνετε το κερί είναι να το λιώσετε ξανά και να ενσωματώσετε ένα φιτίλι για να φτιάξετε ένα άλλο κερί. Είναι επίσης μια αποτελεσματική πηγή όταν κερώνετε μεντεσέδες και πόρτες ή ως vintage σφραγίδα για γράμματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.