Πώς να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2 φυσικά

Για να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό για να σας πει ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τη διατροφή σας.
Πώς να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2 φυσικά
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2 φυσικά;

Στην κοινωνία μας, ο διαβήτης είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις. Υπάρχουν δύο μορφές διαβήτη, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 πρέπει να ελέγχεται με τη χορήγηση ινσουλίνης. Από την άλλη, μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2 με σωστή διατροφή.

Σήμερα, θα σας πούμε πώς να χρησιμοποιήσετε τη διατροφή σας για να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2. Γι’ αυτό, αν υποφέρετε από αυτή την ασθένεια ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό, δώστε προσοχή σε αυτά που θα σας πούμε.

Τύποι διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1

Αυτή η πάθηση προκαλείται όταν το πάγκρεας σταματά να παράγει μια ορμόνη η οποία ονομάζεται ινσουλίνη.

Καθώς το σώμα δεν έχει ινσουλίνη ο ασθενής χρειάζεται να προμηθευτεί τεχνητή. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες αυτός ο τύπος διαβήτη είναι γενετικός, έτσι δεν είναι αποτρέψιμος.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει την ανεπάρκεια ινσουλίνης. Ωστόσο, υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα. Τι σημαίνει αυτό; Το σώμα παράγει ινσουλίνη αλλά όχι στη σωστή ποσότητα.

Επιπλέον, μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης η οποία όμως δε λειτουργεί σωστά.

Ινσουλίνη και γλυκόζη

Φρούτα, άσκηση και διαβήτης

Όπως ίσως παρατηρήσατε αναφέραμε πολλές φορές τον όρο ινσουλίνη. Ο λόγος είναι πως η ορμόνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία σας εξαιτίας του τι κάνει με τη γλυκόζη.

Όταν τρώτε, μέρος του φαγητού μετατρέπεται σε γλυκόζη. Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία του σώματος καθώς η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας.

Η ινσουλίνη επιτρέπει στη γλυκόζη να φτάσει στα κύτταρα που τη χρειάζονται. Όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης, όλη η γλυκόζη μένει στο αίμα προκαλώντας προβλήματα υγείας.

Έλεγχος του διαβήτη τύπου 2

Οι δύο τύποι διαβήτη είναι πολύ διαφορετικοί κυρίως επειδή στον τύπου 1 δεν υπάρχει καθόλου ινσουλίνη. Στον τύπου 2 υπάρχει ινσουλίνη αλλά όχι αρκετή.

Γι’ αυτό, ο μόνος τρόπος για να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 1 είναι με τη χορήγηση ινσουλίνης. Αυτό δε συμβαίνει στον τύπου 2 όπου μπορείτε να τον ρυθμίσετε με άλλους τρόπους.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι τα άτομα που εξαρτώνται από την ινσουλίνη δε θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, και ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δε χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Είναι συχνά απαραίτητη.

Αντιθέτως, σημαίνει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2. Δώστε προσοχή.

Πώς να θέσετε υπό έλεγχο τον διαβήτη τύπου 2

Προσοχή στη γλυκόζη

Είναι λάθος να πιστεύετε πως το σάκχαρό σας αυξάνεται μόνο όταν τρώτε γλυκά. Η γλυκόζη σχηματίζεται επειδή κάποιες τροφές μετατρέπονται σε αυτή, ακόμη και αν δεν πρόκειται για γλυκά.

Πρέπει να το τονίσουμε αυτό καθώς πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πιστεύουν πως αν δεν τρώνε γλυκά δεν διατρέχουν τον κίνδυνο αύξησης του σακχάρου. Όμως, αυτό δεν είναι αλήθεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Θέστε υπό έλεγχο τον διαβήτη – Τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες

Θέστε υπό έλεγχο τον διαβήτη

Παρόλο που οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε σάκχαρο στο αίμα σας, δε μπορείτε να σταματήσετε να τους τρώτε. Μπορεί να υποφέρετε από διαβήτη τύπου 2 αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ αποκλείσετε κάποια ομάδα τροφών.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ψάξετε για τα καλύτερα φαγητά σε κάθε ομάδα τροφίμων ανάλογα με την πάθησή σας. Αναφορικά με τους υδατάνθρακες είναι προτιμότερο να τρώτε σύνθετους αντί απλούς.

Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να τρώτε καστανό ρύζι, προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά και καρπούς αντί ζυμαρικά, αλεύρι, μαρμελάδες και εμπορικά δημητριακά.

Μη χρησιμοποιείτε πολλά γλυκαντικά

Επίσης σημαντικό είναι ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης καθώς επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης. Ωστόσο, ξέρουμε ότι θέλετε να τρώτε τροφές με γλυκιά γεύση. Γι’ αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε γλυκαντικά.

Υπάρχουν όμως έρευνες οι οποίες αναφέρουν πως τα γλυκαντικά ίσως να έχουν αρνητικές παρενέργειες. Έτσι, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε με σύνεση για να μη βλάψετε την υγεία σας.

Θέστε υπό έλεγχο τον διαβήτη – Τρώτε πρωτεΐνη

Κρέας, όσπρια και ξηροί καρποί

Οι πρωτεΐνες έχουν την ίδια επίδραση με τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει πως δε μετατρέπονται σε γλυκόζη. Κατ’ επέκταση, μπορείτε να τρώτε πολλή πρωτεΐνη χωρίς να φοβάστε για αλλαγή του σακχάρου σας.

Προσοχή στο λίπος

Τα λίπη δε μετατρέπονται σε γλυκόζη, αλλά αυξάνουν τη χοληστερίνη σας.

Αυτό μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα αν είστε διαβητικοί. Είναι σημαντικό λοιπόν να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Απορροφητές ινσουλίνης

Να τρώτε προϊόντα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στην απορρόφηση ινσουλίνης. Δε θα πρέπει ν’ αποκλείσετε ό,τι μετατρέπεται σε γλυκόζη μόνο, αλλά θα πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε καλύτερη την ινσουλίνη που παράγετε. Άρα λοιπόν μπορείτε να τρώτε λάδι καρύδας, μανιτάρια, και κανέλα.

Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές τροφές οι οποίες επηρεάζουν τον διαβήτη και ίσως δε το είχατε συνειδητοποιήσει. Να ελέγχετε πάντα με τον γιατρό σας τον τύπο διατροφής που θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Steck A., Rewers MJ., Genetics of type 1 diabetes. Clinical Chemistry, 2011. 57 (2): 176-185.
  • Wstman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.