6 πρωινά λάθη τα οποία αποτρέπουν την απώλεια βάρους

Το να παραλείπετε το πρωινό ή να μην κάνετε τις σωστές διατροφικές επιλογές το πρωί, ίσως να είναι ένα από τα λάθη τα οποία σας εμποδίζουν να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.
6 πρωινά λάθη τα οποία αποτρέπουν την απώλεια βάρους
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε πως ίσως κάνετε λάθη τα οποία αποτρέπουν την απώλεια βάρους; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι πρωινές συνήθειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος με υγιεινό τρόπο.

Παρότι πολλοί άνθρωποι δεν το αντιλαμβάνονται, οι πρώτες ενέργειες της ημέρας μας είναι το κλειδί για να επιτύχουμε τα βέλτιστα επίπεδα ενέργειας και έναν καλό ρυθμό μεταβολισμού.

Για την ακρίβεια, ένας από τους λόγους για το πρόβλημα που έχουμε με το αδυνάτισμα, είναι πως κάνουμε λάθη εκείνη τη στιγμή της ημέρα. Αυτά τα λάθη παρεμποδίζουν τα αποτελέσματα της διατροφής και άσκησής μας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε και φυσικά, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τα διορθώνουμε προτού μετατραπούν σε εμπόδια.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε λεπτομερώς τις 6 αρχές τις οποίες δε θα πρέπει να διστάσετε να διορθώσετε από εδώ και πέρα. Ποια είναι τα λάθη που αποτρέπουν την απώλεια βάρους;

1. Να κοιμάστε “5 λεπτά παραπάνω”

Τα 6 πρωινά λάθη που κάνετε τα οποία αποτρέπουν την απώλεια βάρους, παραπάνω ύπνος

Όταν ξυπνάμε, είναι σύνηθες να αισθανόμαστε πως χρειάζεται να κοιμηθούμε “μοναχά 5 λεπτά παραπάνω”, ώστε να σηκωθούμε με ενέργεια.

Όμως, αυτή δεν είναι καλή συνήθεια αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ειδικά αν επιμηκύνετε τον χρόνο.

Αυτά τα λεπτά τα οποία δαπανάτε στον παραπάνω ύπνο, θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε για να φάτε ένα καλό πρωινό ή να κάνετε λίγη γυμναστική.

Για την ακρίβεια, το ιδανικότερο είναι να ξυπνάτε 15 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει. Έτσι, θα μπορέσετε να κάνετε πράξη μια καλή συνήθεια που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον ρυθμό του μεταβολισμού σας.

Ομοίως, είναι επίσης σημαντικό να κοιμάστε ποιοτικά, όχι λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: Κοιμηθείτε καλύτερα με αυτές τις 10 τροφές

2. Δεν ενυδατώνετε το σώμα σας

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη. Δυστυχώς, είναι ένα από τα λάθη με τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες.

Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης, το σώμα χρησιμοποιεί υγρά για πολλές από τις λειτουργίες του. Έτσι, όταν ξυπνάτε, είστε κατά έναν ορισμένο βαθμό αφυδατωμένοι.

Πίνοντας νερό το πρωί, μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα  μπορέσετε να ενυδατώσετε το σώμα σας ώστε να λειτουργεί σωστά όλη την ημέρα.

Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα αν προσθέσετε χυμό λεμονιού ή ένα καθαριστικό φυτό.

3. Δεν τρώτε καλό πρωινό

Τα 6 πρωινά λάθη που κάνετε τα οποία αποτρέπουν την απώλεια βάρους, ανεπαρκές πρωινό

Η μη αφιέρωση αρκετού χρόνου σ’ ένα καλό πρωινό, είναι η κύρια αιτία αποτυχίας μιας διατροφής για απώλεια βάρους.

Αυτό το πρώτο γεύμα είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε μια υγιή μεταβολιστική λειτουργία. Επιπλέον, είναι το γεύμα το οποίο δίνει ενέργεια στο σώμα σας.

Αντικαθιστώντας το πρωινό με καφέ και μπισκότα θα επιβραδύνετε τον μεταβολισμό, ένα από τα πράγματα που αποτρέπουν την απώλεια βάρους.

Το ίδιο ισχύει και όταν αγνοείτε την πεποίθηση για το “σώσιμο θερμίδων”.

Ένα καλό πρωινό θα πρέπει ν’ αντιπροσωπεύει το 25% την ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.

Θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, ίνες και υδατάνθρακες. Επιπροσθέτως, είναι επίσης σημαντικό να προσθέσετε αντιοξειδωτικά και, αν είναι δυνατόν, πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

4. Δεν τρώτε πρωινό τη σωστή ώρα, ένα από τα λάθη που αποτρέπουν την απώλεια βάρους

Η ώρα που τρώτε το πρωινό έχει επίσης πολλά οφέλη για το σώμα και τον μεταβολισμό.

Αν επιλέγετε να τρώτε πρωινό αργά, οι ορμόνες πείνας θα ενεργοποιηθούν επιθετικά. Τότε, πιθανόν να καταλήξετε να κάνετε φτωχές διατροφικές επιλογές.

Ανάμεσα σε άλλα, αυτό κάνει τον μεταβολισμό να καίει τις θερμίδες και το λίπος πιο αργά.

5. Τρώτε ανθυγιεινά σνακ

Τα 6 πρωινά λάθη που κάνετε τα οποία αποτρέπουν την απώλεια βάρους, ανθυγιεινά σνακ

Για να διατηρήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και ν’ αποφύγετε την πρωινή κούραση, σας προτείνουμε να τρώτε σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού.

Αυτά τα μικρά γεύματα δίνουν στο σώμα σας μια ώθηση ενέργειας και θρεπτικών ουσιών, ώστε να συνεχίσει να δουλεύει χωρίς προβλήματα.

Το πρόβλημα είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν τα επιλέγουν σωστά και καταλήγουν να τρώνε φαγητά γεμάτα θερμίδες και τεχνητές ουσίες.

  • Δεν είναι καλό να τρώτε ψωμί, τηγανιτά ή ροφήματα γεμάτα κρέμες και θερμίδες.
  • Το ιδανικότερο είναι να τρώτε φρούτα και λαχανικά ή μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως.

6. Αγχώνεστε στη δουλειά

Κατά τις πρώτες ώρες της εργασίας σας, είναι συνηθισμένο να έχετε μια ήπια αίσθηση πίεσης, εξαιτίας όλων των δραστηριοτήτων που θα πρέπει να ολοκληρώσετε μέσα στην ημέρα.

Αν δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε σωστά, μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολικό άγχος. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό μπορεί να επηρεάσει και το πλάνο αδυνατίσματος.

  • Όταν έχετε πολύ άγχος, το σώμα σας απελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόληςΑυτή είναι ένα είδος ορμόνης το οποίο επηρεάζει τη διάθεσή σας αλλά επηρεάζει και τον μεταβολισμό σας.
  • Η συνεχής έκθεση σ’ αυτή την ορμόνη είναι συνδεδεμένη με μεγαλύτερη τάση στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Κάνετε κάποιο από τα παραπάνω λάθη το πρωί; Αν αναγνωρίσατε κάποιο, προσπαθήστε να το διορθώσετε όσο πιο σύντομα μπορείτε για να μην επηρεάσει το βάρος σας.

Οι υγιεινές συνήθειες, ειδικά όσες αφορούν στη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε γρήγορα και μόνιμα αποτελέσματα.

Τώρα ξέρετε ποια είναι τα λάθη που αποτρέπουν την απώλεια βάρους!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Stookey JD, Constant F, Popkin BM, Gardner CD. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring). 2008 Nov;16(11):2481-8.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.