Πώς θα ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα

Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα μπαγιάτικα αβγά, επειδή μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πώς να καταλαβαίνετε αν τα αβγά είναι ακόμα φρέσκα.
Πώς θα ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα
Lourdes Martínez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Lourdes Martínez.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορείτε να ξεχωρίζετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα;

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα τρόφιμα τείνουν να χαλάνε πιο γρήγορα.

Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν μπορείτε ακόμα να φάτε τα αβγά που έχετε στο ψυγείο εδώ και κάποιο διάστημα, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για να ξεχωρίζετε τα μπαγιάτικα αβγά.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα αβγά, επειδή αν φάτε μπαγιάτικα αβγά μπορεί να πάθετε σοβαρή δηλητηρίαση.

Επομένως είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι τα αβγά είναι σε άριστη κατάσταση πριν τα φάτε.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεχωρίσετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα αβγά και να καταλάβετε πότε είναι καλύτερα να τα πετάξετε. Για παράδειγμα, αν τα κουνήσετε και αισθανθείτε τον κρόκο να μετακινείται μέσα στο κέλυφος, το αβγό είναι ακόμα καλό.

Ακολουθούν μερικές ακόμα μέθοδοι για να ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα.

Βάλτε τα αβγά μέσα σε νερό

Μπαγιάτικα αβγά - Αβγά σε κανάτα με νερό

Το πρώτο πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε τα αβγά σε ένα δοχείο με νερό, ιδανικά σε ένα διάφανο δοχείο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολα ορατό.

Έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

 • Αν τα αβγά βυθιστούν γρήγορα και παραμείνουν στον πάτο του δοχείου σε οριζόντια θέση, είναι ακόμα φρέσκα.
 • Αν τα δείτε να βυθίζονται αργά και να παραμένουν στον πάτο σε διαγώνια ή σε κάθετη θέση, τότε τα αβγά δεν είναι φρέσκα.

Σκεφτείτε το ως εξής: όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία κλίσης, τόσο πιο μπαγιάτικα είναι τα αβγά. Ωστόσο μπορείτε ακόμα να τα φάτε.

 • Αν τα αβγά δεν βυθίζονται αλλά επιπλέουν από τη μέση και πάνω, τότε πρόκειται για μπαγιάτικα αβγά και δεν πρέπει να τα φάτε.
 • Αν δείτε τα αβγά να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, αυτό σημαίνει ότι είναι εντελώς χαλασμένα.

Τα αβγά επιπλέουν λόγω των αερίων που παράγονται κατά την αποσύνθεση του οργανικού υλικού. Και όπως είπαμε, τα αβγά αυτά δεν είναι πλέον κατάλληλα για κατανάλωση.

Μαγειρέψτε τα αβγά

Μπαγιάτικα αβγά - Βραστά αβγά
 • Αν βράσετε τα αβγά, τα κόψετε στη μέση και δείτε ότι ο κρόκος είναι στο κέντρο και υπάρχει ένας μικρός χώρος γεμάτος αέρα, τότε μπορείτε ακόμα να φάτε τα αβγά.
 • Αν όμως ο κρόκος είναι πιο κοντά στο κέλυφος και υπάρχει περισσότερος αέρας, πρόκειται για μπαγιάτικα αβγά.

Σπάστε τα αβγά

Ένας άλλος εύκολος τρόπος να ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα είναι σπάζοντάς τα ωμά σε ένα πιάτο.

 • Αν τα αβγά δεν απλώνονται πολύ και ο κρόκος παραμένει ανέπαφος, τότε είναι φρέσκα.
 • Από την άλλη πλευρά, αν δείτε ότι το ασπράδι και ο κρόκος απλώνονται σε όλο το πιάτο και ότι ο κρόκος διαλύεται εντελώς, τότε πρόκειται για μπαγιάτικα αβγά.

Αναζητήστε την ημερομηνία λήξης για να ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά

Μπαγιάτικα αβγά - Αβγά σε καλάθι

Κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη είναι η στιγμή που η κότα γεννάει τα αβγά. Πρόκειται για την “εβδομάδα 0”. Από την εβδομάδα 3 και έπειτα, τα αβγά δεν πρέπει να πωλούνται.

Ο λόγος είναι ότι τα αβγά χαλάνε την εβδομάδα 4, σύμφωνα με την ημερομηνία στο πακέτο.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά αρχίζουν να χάνουν τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες, ενώ θα πρέπει να τρώγονται με προσοχή μετά την εβδομάδα 6.

Μερικές συστάσεις για τη σωστή διατήρηση των αβγών είναι η φύλαξή τους στη χάρτινη αβγοθήκη τους και πάντα σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Μπορούν να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση μέχρι τρεις εβδομάδες.

Αν μαγειρέψετε τα αβγά, φυλάξτε ό,τι μένει στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Μπορούν να φαγωθούν μέσα σε τρεις ή τέσσερις μέρες, αν τα διατηρήσετε με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, πριν τα φάτε, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τα χαρακτηριστικά τους, όπως η οσμή κ.λπ..

Να θυμάστε ότι οι τροφές διατηρούνται λιγότερο όταν κάνει ζέστη. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως είναι καλύτερα να κρατήσετε τα αβγά μόνο για δύο μέρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
 • Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
 • Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
 • Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
 • Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.