Πρωινή κούραση: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η παρατεταμένη πρωινή κούραση δεν είναι αυτή καθ' αυτή ασθένεια, αλλά είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά στο σώμα.
Πρωινή κούραση: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου, 2019

Σας έχει μήπως ξανασυμβεί; Μήπως ξυπνήσατε το πρωί και αισθανθήκατε κουρασμένοι, με άσχημη διάθεση και χωρίς όρεξη να κάνετε τίποτα; Είναι αλήθεια ότι η ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι απολύτως αναγκαία, όμως η πρωινή κούραση προκαλείται από κάτι άλλο. Θέλετε να μάθετε από τι;

Αν έχετε κοιμηθεί αρκετά, δεν είναι φυσιολογικό να ξυπνάτε κουρασμένοι. Σύμφωνα με ειδικούς, η επαναλαμβανόμενη πρωινή κούραση μπορεί να είναι σύμπτωμα συγκεκριμένων ασθενειών και είναι κάτι που πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Θα σας δώσουμε  ορισμένα παραδείγματα.

Πρωινή κούραση: συμπτώματα

Πρωινή κούραση: συμπτώματα
 • Πιθανή ζαλάδα όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι
 • Ξηρό στόμα
 • Ασαφείς μυϊκοί πόνοι
 • Χαμηλή πίεση τα πρωινά (υπόταση)
 • Ξηρότητα στα μάτια
 • Υπερβολική κούραση, η οποία βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του πρωινού

Πιθανές αιτίες της πρωινής κούρασης

Η παρατεταμένη πρωινή κούραση δεν είναι αυτή καθ’ αυτή ασθένεια, αλλά είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά στο σώμα. Δεν μπορείτε να αναρρώσετε και δεν έχετε την απαραίτητη ενέργεια να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Γνωρίζετε καλά ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι γενικότερα μια κοινή αιτία αλλά με το άρθρο αυτό θα δούμε άλλες πτυχές που μπορεί να οδηγούν σε άλλες επιπλοκές της υγείας. Είναι πολύ σημαντικό για όσα θα πούμε παρακάτω να έχετε υπόψη σας ότι μιλάμε για πραγματικά παρατεταμένη πρωινή κούραση. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 2 συνεχόμενες εβδομάδες.

1. Καρδιακά προβλήματα

Πρωινή κούραση: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Οι γιατροί γενικά λένε ότι οι πρώτες ώρες κατά τη διάρκεια του πρωινού είναι οι πιο επικίνδυνες.

Πολύ συχνά μιλούν για τη λεγόμενη συγκοπή που προκαλείται λόγω χαμηλής πίεσης, η οποία οφείλεται σε μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο. Για αυτό θα πρέπει να προσέχετε. Αν η πρωινή σας κούραση συνεχίζεται κάθε μέρα και παρατηρήσετε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια ή έχετε μερικές ζαλάδες, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως.

2. Ορμονικά προβλήματα: υποθυρεοειδισμός

Πρωινή κούραση: ορμονικά προβλήματα

Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, το σώμα σας έχει έλλειψη από ορμόνες του θυρεοειδή, οι οποίες μεταβάλλουν τις λειτουργίες του σώματος. Αυτή η έλλειψη των ορμονών, κάνει τον μεταβολισμό πιο αργό, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των επιδόσεων. Θα νιώθετε κουρασμένοι και απαθείς ενώ το αίσθημα της κόπωσης είναι πιο έντονο τα πρωινά.

Δείτε το άρθρο: Πώς να διαπιστώσετε εάν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

3. Συναισθηματικά προβλήματα

Πρωινή κούραση: κατάθλιψη

Οι ειδικοί συχνά αναφέρουν ότι ο τρόπος που δείχνει το πρωί το πρόσωπό σας είναι αντανάκλαση της φυσικής και συναισθηματικής σας υγείας. Εκείνη την ώρα έχετε να αντιμετωπίσετε μια μέρα στην δουλειά, να φροντίσετε τα παιδιά, να τα βγάλετε πέρα με τις υποχρεώσεις σας. Αν λοιπόν η συναισθηματική σας κατάσταση δεν είναι και στα καλύτερά της, οποιαδήποτε προσπάθεια θα σας φαίνεται βουνό.

Η κατάθλιψη συνήθως χαρακτηρίζεται από μυϊκό πόνο, υπερβολική κούραση, απάθεια και γενικότερη στεναχώρια.  Μια από τις δυσκολότερες ώρες της ημέρας είναι αναμφίβολα το πρωί, όταν ξυπνάτε.

Διαβάστε το άρθρο: Η χημεία του εγκεφάλου και η κατάθλιψη. Πώς συνδέονται

4. Λανθασμένη διατροφή, υπερβολικές δίαιτες.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις δίαιτες. Πολλές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν πολύ αυστηρά διαιτητικά προγράμματα τα οποία τελικά δημιουργούν σοβαρές διατροφικές ανισορροπίες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπίες στο μεταβολισμό, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν ζαλάδες, υδροηλεκτρολυτικές διαταραχές με  το νάτριο και κάλιο, οι οποίες μπορεί οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα, αρρυθμία ακόμα και καρδιακές προσβολές. Λάβετε αυτά υπόψη πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια τέτοια δίαιτα.

Καταπολέμηση της πρωινής κούρασης

Πρωινή κούραση: αντιμετώπιση
 • Αρχικά, ξεκινήστε να σημειώνετε το αν αισθάνεστε ή όχι κούραση το πρωί και αν αυτό ξεπερνάει τουλάχιστον τις δύο εβδομάδες, απευθυνθείτε σε ένα γιατρό. Θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα κάποια ήδη διαγνωσθείσας ασθένειας: καρδιακού προβλήματος, υπότασης, αρρυθμίας…
 • Προσέξτε τον εαυτό σας σε συναισθηματικό επίπεδο. Αν όταν ξυπνάτε νιώθετε ότι δεν έχετε κουράγιο να σηκωθείτε και θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι όλη τη μέρα, αναρωτηθείτε γιατί. Αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας, βρείτε υποστήριξη στην οικογένεια και στους φίλους. Ενθουσιαστείτε με την κάθε νέα μέρα. Η ειρήνη και η ευτυχία είναι πιο δυνατή απάντηση στην καταπολέμηση της κούρασης.
 • Να είστε προσεκτικοί με τις δίαιτες που ακολουθείτε. Σιγουρευτείτε ότι δεν στερούνται θρεπτικά συστατικά, ότι η δίαιτά σας περιλαμβάνει διαφορετικές τροφές και ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Δώστε επίσης σημασία στα εξής:

 • Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωινό. Πρόκειται για την πιο σημαντική στιγμή της ημέρας, που θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια να καταπολεμήσετε την κούραση. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα και φυτικές ίνες. Αντί για αγελαδινό γάλα αντικαταστήστε το με φυτικό γάλα. Καταναλώστε ίνες, όπως βρώμη, μήλα με τη φλούδα, φράουλες, βατόμουρα και ξηρούς καρπούς, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια και βελτιώνουν τη διάθεση.
 • Προετοιμάστε τα πράγματά σας το προηγούμενο βράδυ, ώστε όταν ξυπνήσετε το πρωί να έχετε τα πάντα έτοιμα και απλά να ετοιμαστείτε να φάτε το πρωινό σας με την ησυχία σας.
 • Πιείτε εκχυλίσματα φτιαγμένα από τζίνσεγκ, τζίντζερ ή μάκα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με το πρωινό. Παρέχουν ζωντάνια, ενέργεια και δυναμώνουν το σώμα.
 • Βάλτε ένα πρόγραμμα στη ζωή σας. Να τρώτε πάντοτε την ίδια ώρα, να ξεκουράζεστε για 8 ώρες, να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας και να περπατάτε τουλάχιστον για μισή ώρα ώστε να σας βλέπει ο ήλιος. Και όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συμβουλευτείτε ένα γιατρό για οποιοδήποτε μη φυσιολογικό σύμπτωμα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • “Natural paterns of sleep” en web healthysleep
 • Germain, A., & Kupfer, D. J. (2008, October). Circadian rhythm disturbances in depression. Human Psychopharmacology, 23(7), 571-585
 • “La inflcuencia de la alimentación en el estado de ánimo”, en web Clínica de la Familia
 • Mercedes Parra, “Las ventajas de un buen desayuno”, Salud y Corazón, 114

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.