Ανακαλύψτε το νόμο του καθρέφτη για να είστε ευτυχισμένοι

Ας ρίξουμε μια ματιά στο Νόμο του Καθρέφτη, ο οποίος μας διδάσκει πώς να διαχειριζόμαστε προβλήματα με τους άλλους ανθρώπους (μέλη της οικογένειας, φίλους, συναδέλφους, κ.λπ.) χρησιμοποιώντας ασκήσεις με τον εαυτό μας.
Ανακαλύψτε το νόμο του καθρέφτη για να είστε ευτυχισμένοι

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου, 2019

Σύμφωνα με το Νόμο του Καθρέφτη, αυτό που βλέπουμε στους άλλους είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση αυτού που βρίσκεται μέσα μας, και επομένως, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από τους άλλους αλλά από εμάς τους ίδιους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο Νόμο του Καθρέφτη, ο οποίος μας διδάσκει πώς να διαχειριζόμαστε προβλήματα με τους άλλους ανθρώπους (μέλη της οικογένειας, φίλους, συναδέλφους, κ.λπ.) χρησιμοποιώντας ασκήσεις με τον εαυτό μας.

Τα πράγματα που σας ενοχλούν

Υπάρχουν πάντα πράγματα που σας ενοχλούν· σας ενοχλεί που η νύφη σας λέει πάντα τα ίδια και τα ίδια κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων, που οι γονείς σας θέλουν να έχουν υπερβολικό έλεγχο στη ζωή σας, που τα παιδιά σας δεν είναι ειλικρινή μαζί σας, που δεν σας εκτιμούν στη δουλειά, που τα αδέρφια σας είναι εγωιστές, που οι φίλοι σας δεν σας υποστηρίζουν όσο θα θέλατε κλπ. Ενώ όλοι έχουν διαφορετικά προβλήματα, πολλοί άνθρωποι συχνά περιμένουν από τους άλλους να ενεργήσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο και απογοητεύονται όταν αυτό δεν συμβαίνει. Επιπλέον, εμείς οι ίδιοι πιθανώς απογοητεύουμε τους άλλους με τον ίδιο τρόπο την ίδια στιγμή, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Ως μια πρώτη άσκηση, προτείνουμε να φτιάξετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας ενοχλούν στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.

Νόμο του Καθρέφτη

Πράγματα σε σας που ενοχλούν τους άλλους ανθρώπους

Τώρα λοιπόν θα κάνετε το αντίστροφο, θα φτιάξετε μια λίστα των πραγμάτων που θα μπορούσαν να ενοχλούν τους άλλους ανθρώπους ή που τους έχουν ενοχλήσει κάποια στιγμή. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και να ασκήσετε αυτοκριτική. Δεν είστε τέλειοι, είστε άνθρωποι και ξέρετε ότι τα έχετε κάνει θάλασσα αρκετές φορές. Γι αυτό είναι σημαντικό να μάθετε να έχετε ενσυναίσθηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου.

Τι λέει ο Νόμος του Καθρέφτη

Ο Νόμος του Καθρέφτη μάς διδάσκει ότι, αν πραγματικά αισθάνεστε κάτι αρνητικό για ένα άλλο άτομο, η αιτία βρίσκεται μέσα στην καρδιά σας, όχι στο άλλο άτομο. Για παράδειγμα, αν αισθάνεστε ότι προσβληθήκατε από κάτι που σας είπε κάποιος, είναι επειδή και εσείς προσβάλλετε κάποιον άλλο, ίσως όχι το ίδιο πρόσωπο, αλλά κάποιον άλλο. Και αν μάθετε να το συνειδητοποιείτε και, ειδικότερα, να το αποφεύγετε, πιθανώς να σταματήσετε να προσβάλλετε τους άλλους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην ίδια κατάσταση, επειδή δεν έχουν όλοι την ίδια καρδιά.

Μια πρακτική άσκηση για το Νόμο του Καθρέφτη

Επιλέξτε δύο ανθρώπους που έχουν κάτι το οποίο δεν αντέχετε, που σας κάνει να αισθάνεστε πληγωμένοι, προσβεβλημένοι ή θυμωμένοι, και έπειτα φτιάξτε μια λίστα των πραγμάτων για τα οποία θα θέλατε να τους ευχαριστήσετε. Μερικές φορές θα εκπλαγείτε, ακόμα και θα ενοχληθείτε, και γι’αυτό πρέπει πραγματικά να κάνετε μια προσπάθεια. Αξίζει τον κόπο. Αναμφίβολα κάποια στιγμή έκαναν κάτι για σας ή για κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, υπάρχει κάτι στο οποίο σας βοήθησαν, κλπ.. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται.

Έπειτα θα κάνετε κάτι ακόμα πιο δύσκολο. Φτιάξτε μια λίστα των πραγμάτων για τα οποία θέλετε να τους ζητήσετε συγγνώμη, παρόλο που μπορεί να είναι μικρά πράγματα. Μπορεί να τους αγριοκοιτάξατε, να τους επικρίνατε πίσω από την πλάτη τους, να μην τους δείξατε σεβασμό, να τους είπατε κάτι σκληρό, ή να ξεχάσατε να τους ευχαριστήσετε για κάτι. Πρόκειται για μια πραγματική άσκηση ταπεινότητας και έπειτα το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι μόνο για τους πιο θαρραλέους.

Επικοινωνήστε με αυτά τα άτομα (αυτοπροσώπως, τηλεφωνικώς ή γραπτώς). Ευχαριστήστε τα για όλα όσα γράψατε στη λίστα σας και ζητήστε συγγνώμη για όλα όσα γράψατε στη δεύτερη λίστα.

Νόμο του Καθρέφτη

Τα αποτελέσματα από το Νόμο του Καθρέφτη

Η προηγούμενη άσκηση μπορεί να μοιάζει παράλογη, επειδή πολλοί άνθρωποι είναι υπερβολικά υπερήφανοι για να την κάνουν, ή πιστεύουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά. Θεωρούν ότι είναι οι ίδιοι αυτοί που θα πρέπει να δεχτούν τις ευχαριστίες και να συγχωρήσουν. Όμως η άσκηση έχει μερικά πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που δεν θα περίμεναν ποτέ ένα τέτοιο μήνυμα από εσάς, με αυτή την ενέργειά σας θα  αντιδράσουν  πιθανόν  πολύ θετικά και θα ενθουσιαστούν.

Πού, πώς και με ποιον;

Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει όποτε θέλετε και με όποιον θέλετε. Πρόκειται για μια πρακτική άσκηση που σχεδόν πάντα δίνει καλά αποτελέσματα. Είναι τόσο απλή κι όμως καθόλου εύκολη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε, ειδικά με εκείνους που αγαπάτε περισσότερο, ή σε καταστάσεις που σας βλάπτουν ή που θέλετε να ξεπεράσετε.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Healthline.com How Being Happy Makes You Healthier [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/happiness-and-health
  • Healthline.com What Part of the Brain Controls Emotions? [Online] Available at: www.healthline.com/health/what-part-of-the-brain-controls-emotions

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.