Πυρετός των Βραχωδών Ορέων: Συμπτώματα και θεραπείες

Ο πυρετός των Βραχωδών Ορέων είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπήματα κροτώνων. Με έγκαιρη θεραπεία, η πρόγνωση είναι πολύ θετική.
Πυρετός των Βραχωδών Ορέων: Συμπτώματα και θεραπείες
Samuel Antonio Sánchez Amador

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο Samuel Antonio Sánchez Amador.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιουνίου, 2023

Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων (RMSF) είναι μια βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Ο Rickettsia rickettsii είναι ο αιτιολογικός οργανισμός, ένας αρνητικός κατά Gram κοκκοβάκιλλος που ενδημεί στην Κεντρική, Βόρεια και Νότια Αμερική (ιδίως στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες).

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον R. rickettsii έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν 495 κρούσματα το 2000, ενώ το 2017 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 6248 προσβεβλημένους. Επιπλέον, καθώς η διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων είναι πολύ δύσκολη, δεν είναι απολύτως σαφές ποιος είναι ο αιτιολογικός παράγοντας σε πολλές από τις περιπτώσεις.

Τα πρώτα συμπτώματα του πυρετού των Βραχωδών Ορέων είναι ο έντονος πονοκέφαλος και ο υψηλός πυρετός, τα οποία συνοδεύονται από εξάνθημα στους καρπούς και τα γόνατα. Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα γι’ αυτή τη λοιμώδη νόσο, διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων;

Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων ορίζεται ως βακτηριακή λοίμωξη εμπύρετου χαρακτήρα, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Rickettsia rickettsii και μεταδίδεται από διάφορα είδη κροτώνων (Amblyomma, Dermacentor και άλλα). Η αντιμετώπισή της είναι απλή στα αρχικά στάδια, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, έχει θνησιμότητα 80%.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανόηση της φύσης και του επιπολασμού της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες:

  • Ο πυρετός του Rocky Mountain Spotted Fever (RMSF) ή αλλιώς πυρετός των Βραχωδών Ορέων είναι μια κατάσταση που έχει εμφανιστεί και στην Ευρώπη.
  • Σήμερα, όλες οι κλινικές εικόνες που μοιάζουν με τον RMSF εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία: ρικετσίωση του κηλιδώδη πυρετού (SFR). Καθώς δεν μπορούν να διακριθούν ορολογικά, αυτή περιλαμβάνει τον RMSF, την εξανθηματική ρικετσίωση, τη ρικετσίωση Rickettsia parkeri και τον πυρετό των τσιμπούρια της ακτής του Ειρηνικού.
  • Το ποσοστό θνησιμότητας αυτών των ρικετσιώσεων είναι 0,5% του συνόλου των περιπτώσεων, με τον πυρετό των Βραχωδών Ορέων να είναι ο πιο θανατηφόρος. Στην περίπτωση του RMSF, περίπου το 10% των κλινικών περιπτώσεων είναι θανατηφόρες.
  • Οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια όλων των μηνών του έτους, αλλά η εποχικότητα είναι έντονη, ιδίως κατά τους μήνες Μάιο-Αύγουστο.

Κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι υπάρχουν 500 έως 2500 λοιμώξεις από το R. rickettsii ετησίως, αλλά τα τσιμπούρια που μεταδίδουν το παθογόνο εντοπίζονται μόνο στο 20% των περιπτώσεων. Ευτυχώς, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί εκθετικά, το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων είναι χαμηλότερο, λόγω της χρήσης κατάλληλων φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου.

Πυρετός των Βραχωδών Ορέων: Συμπτώματα και θεραπείες
Τα τσιμπούρια είναι φορείς διαφόρων ασθενειών. Ορισμένες είναι πιο σοβαρές από άλλες και έχουν διαφορετικά ποσοστά θνησιμότητας. Η διάγνωση είναι πάντα δύσκολη.

Μπορεί να βρείτε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον: Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε οριστικά από τα τσιμπούρια

Πυρετός των Βραχωδών Ορέων: Αίτια

Για να κατανοήσουμε την αιτία του πυρετού των Βραχωδών Ορέων πρέπει να αναλύσουμε τα βακτήρια και τον φορέα. Και τα δύο είναι απαραίτητα για τη μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο.

Σχετικά με το βακτήριο

Το βακτήριο Rickettsia rickettsii είναι ένας αρνητικός κατά Gram παρασιτικός ενδοκυτταρικός μικροοργανισμός. Είναι ένα από τα πιο παθογόνα μέλη του γένους Rickettsia και έχει σημαντική συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό ημισφαίριο.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος StatPearls, μόλις εισέλθει σε έναν ξενιστή, το βακτήριο εισβάλλει στο εσωτερικό των ενδοθηλιακών κυττάρων, τα οποία είναι τα κύτταρα που επενδύουν την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων και των τριχοειδών αγγείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάχυτη φλεγμονή, απώλεια της βιολογικής λειτουργίας των εσωτερικών φραγμών και δυσλειτουργική αγγειακή διαπερατότητα σε όλο το σώμα.

Τα βακτήρια μπορούν να αποικίσουν όργανα όπως ο εγκέφαλος, το δέρμα και η καρδιά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, το παθογόνο θεωρείται θανατηφόρο, ιδίως σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Σχετικά με τα τσιμπούρια που το προκαλούν

Τα τσιμπούρια είναι ο φορέας, δηλαδή λειτουργούν ως όχημα μεταφοράς που επιτρέπει στο βακτήριο να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του ξενιστή. Τα κυριότερα ασπόνδυλα που μεταφέρουν αυτό το παθογόνο είναι τα Dermacentor variabilis, Dermacentor andersoni και Rhipicephalus sanguineus.

Όπως αναφέρει η Mayo Clinic , το τσιμπούρι πρέπει να παραμείνει στο δέρμα του ξενιστή για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα για να μεταδώσει τη νόσο. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τσιμπήματα, αρκεί να παραμείνει προσκολλημένο για μερικές ώρες, αν και οι 6-10 ώρες είναι φυσιολογικές.

Υπολογίζεται ότι το 1-3% των κροτώνων στις περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης έχουν μέσα τους αυτό το βακτήριο. Ως εκ τούτου, η ασθένεια αυτή θεωρείται σπάνια, δεδομένου ότι δεν οδηγεί κάθε τσίμπημα στην εκδήλωση της κλινικής εικόνας. Τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά το καλοκαίρι, όταν τα ασπόνδυλα αυτά παρουσιάζουν την υψηλότερη δραστηριότητά τους.

Πυρετός των Βραχωδών Ορέων: Συμπτώματα

Όπως αναφέρεται στα εγχειρίδια του MSD , τα συμπτώματα εμφανίζονται 3-12 ημέρες μετά το τσίμπημα. Λόγω του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ του συμβάντος και της εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων, πολλοί ασθενείς δεν θυμούνται ότι τους τσίμπησαν αρχικά, γεγονός που καθιστά τη διαγνωστική διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη.

Μετά από λίγες ημέρες, εμφανίζονται συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός και έντονος πονοκέφαλος. Μεταξύ της πρώτης και της έκτης ημέρας του πυρετού, εμφανίζονται τα περίφημα κόκκινα εξανθήματα στα χέρια, τους αστραγάλους, τα πόδια και τα αντιβράχια. Οι πετέχειες, που σχηματίζονται από την εξωσωματική διήθηση των ερυθροκυττάρων όταν ένα τριχοειδές καταστραφεί, είναι επίσης συχνές.

Η μειωμένη καρδιαγγειακή διαπερατότητα και η διάχυτη φλεγμονή έχουν ως αποτέλεσμα συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ο έντονος πονοκέφαλος, η γενικευμένη σύγχυση και η καρδιαγγειακή αστάθεια είναι τυπικά συμπτώματα αυτής της νόσου.

Πιθανές επιπλοκές

Όπως αναφέρεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ και άλλες πηγές, οι επιπλοκές είναι πολύ συχνές εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Το τριάντα έως ογδόντα τοις εκατό των ασθενών πεθαίνουν αν δεν υπάρχει αντιμετώπιση.

Μεταξύ των πιο θανατηφόρων πιθανών επιπτώσεων των βακτηρίων είναι οι ακόλουθες:

  • Εγκεφαλική βλάβη: Εάν τα βακτήρια μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο, μπορεί να εμφανιστεί ένα φλεγμονώδες συμβάν γνωστό ως εγκεφαλίτιδα . Χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, πυρετό, κόπωση και, στις χειρότερες περιπτώσεις, απώλεια συνείδησης με ανεπανόρθωτη βλάβη των ιστών.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα βακτήρια εισβάλλουν στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε προβλήματα πήξης.
  • Ενδοκαρδίτιδα: Εάν τα βακτήρια φτάσουν στην καρδιά, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των ιστών της.

Διάγνωση και θεραπεία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφόρων λοιμώξεων. Για το σκοπό αυτό, συνήθως διενεργούνται εξετάσεις αίματος στον ασθενή, οι οποίες όμως μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Εάν ο ιατρός υποπτεύεται τον κηλιδώδη πυρετό των Βραχωδών Ορέων, ξεκινά αμέσως αντιβιοτική αγωγή.

Αυτή η έγκαιρη προσέγγιση έχει μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας από 20% σε 5% τα τελευταία χρόνια, οπότε με την πρώτη ένδειξη συμπτωμάτων είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Το φάρμακο είναι πάντα η δοξυκυκλίνη.

Η ουσία χορηγείται από το στόμα εάν η λοίμωξη είναι ήπια, αλλά ενδοφλεβίως εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά. Ο πυρετός συνήθως εξαφανίζεται τις πρώτες 3 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, αν και το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται για 7 ημέρες, χωρίς εξαίρεση.

Τα αντιβιοτικά δεν συνταγογραφούνται συνήθως σε άτομα που έχουν τσιμπηθεί από τσιμπούρι, αλλά δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, ποτέ δεν βλάπτει να αναφέρετε ένα τσίμπημα στους γιατρούς.

Rocky Mountain spotted fever and ticks
Το καλοκαίρι είναι η εποχή με τον υψηλότερο αριθμό αναφερόμενων κρουσμάτων της νόσου, λόγω της αύξησης των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Πυρετός των Βραχωδών Ορέων: Πρόληψη

Η ασθένεια αυτή θεωρείται σπάνια, καθώς μόνο το 3% των κροτώνων έχουν αυτό το βακτήριο στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, ορισμένα προληπτικά μέτρα μπορούν πάντα να λαμβάνονται όταν βγαίνετε στην ύπαιθρο, όπως το να φοράτε μακριά ρούχα, να αυτοεξετάζετε το σώμα σας μετά από έναν περίπατο ή να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγχετε τα κατοικίδια ζώα για τσιμπούρια και να απολυμαίνετε κάθε επιφάνεια από καιρό σε καιρό. Να θυμάστε ότι το Rhipicephalus sanguineus μπορεί να μεταδώσει τη νόσο και αυτό είναι το τυπικό τσιμπούρι των οικόσιτων σκύλων.

Μια σπάνια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί

Ο κηλιδώδης πυρετός των Βραχωδών Ορέων δεν είναι μεταδοτικός και, ως εκ τούτου, ο ασθενής δεν χρειάζεται κοινωνική απομόνωση. Εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η πρόγνωση είναι πολύ θετική, καθώς σχεδόν όλες οι περιπτώσεις υποχωρούν από μόνες τους εντός 7 ημερών μετά τη χορήγηση δοξυκυκλίνης.

Ασθένειες όπως αυτή αναδεικνύουν την ανάγκη αυτοφροντίδας και επαγρύπνησης κατά την αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα ή κατά τις βόλτες και τις υπαίθριες δραστηριότητες. Είναι πάντα καλή ιδέα να πηγαίνετε με έναν σύντροφο και να εξετάζετε ο ένας τον άλλον για τσιμπούρια στο τέλος της ημέρας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.