Η ανάμειξη αλκοόλ και ζάχαρης προκαλεί πονοκέφαλο;

Αυτό το άρθρο εξετάζει, υπό το πρίσμα επιστημονικών ερευνών, πόσο αληθές είναι ότι η ανάμειξη αλκοόλ και ζάχαρης προκαλεί πονοκέφαλο.
Η ανάμειξη αλκοόλ και ζάχαρης προκαλεί πονοκέφαλο;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαΐου, 2023

Το μείγμα αλκοόλ και ζάχαρης μπορεί να είναι επιβλαβές βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αποτελώντας διπλό πρόβλημα. Μήπως όμως αυτός ο συνδυασμός προκαλεί περισσότερα μεθύσια; Ποια είναι η αλήθεια εδώ;

Μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό του hangover, δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο τα συμπτώματα που βιώνουμε μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Ας ρίξουμε μια λεπτομερή ματιά.

Γιατί υποφέρουμε από πονοκέφαλο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αισθάνεστε τη δυσφορία του “hangover” την επόμενη μέρα μετά από μερικά ποτά; Ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ σας αφυδατώνει, εξαντλώντας τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων, δημιουργώντας άλλα υποπροϊόντα που έχουν βλαβερή επίδραση.

Μπορούμε να επισημάνουμε ότι, όταν το αλκοόλ προσλαμβάνεται, μπλοκάρει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) στον υποθάλαμο. Στη συνέχεια, τα νεφρά αρχίζουν να αποβάλλουν περισσότερο νερό.

Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάζονται συμπτώματα αφυδάτωσης:

 • Ζαλάδα
 • Ακραία δίψα
 • Υπνηλία
 • Πονοκέφαλοι
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Αλλοιωμένος καρδιακός ρυθμός

Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα. Έτσι, οι παγκρεατικές εκκρίσεις και η εντερική δραστηριότητα αυξάνονται και ο βλεννογόνος του στομάχου καταστρέφεται, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο στις επιδράσεις του υδροχλωρικού οξέος.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, άλλα συμπτώματα του hangover οφείλονται σε κατάσταση υπογλυκαιμίας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εξαντλώντας ακόμη και τα αποθέματα στο συκώτι.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη και προσταγλανδίνες). Αυτό, με τη σειρά του, έχει αντίκτυπο τόσο στη διάθεση όσο και στη γνωστική λειτουργία.

Καθώς συχνά οι πότες συνηθίζουν να μένουν ξύπνιοι τη νύχτα, το αλκοόλ παρεμβαίνει επίσης στους κύκλους του ύπνου. Βιώνουμε κάτι παρόμοιο με το jet lag.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: 4 συμβουλές για να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ

Τι μπορεί να επιδεινώσει το hangover;

Μερικές φορές τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι πιο αισθητά. Γιατί υπάρχει διαφορά; Αρκετοί παράγοντες κάνουν το hangover χειρότερο:

 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Αυτό σημαίνει κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα (5 ή περισσότερα ποτά σε 2 ή 3 ώρες, για παράδειγμα).
 • Πίνουμε χωρίς να έχουμε φάει: Αν έχουμε φάει προηγουμένως, ειδικά τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπος, το αλκοόλ απορροφάται πιο αργά.
 • Δεν πίνουμε νερό: Όταν βρισκόμαστε σε ένα πάρτι, μπορεί να νομίζουμε ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι αρκετά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε και πρέπει να πίνουμε νερό μεταξύ κάθε ποτού για να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση.
 • Δυνατά ποτά: Όσα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνουν τα συμπτώματα του hangover. Αν κάνουμε μια σύγκριση, ορισμένες βότκες φτάνουν μέχρι και τους 80°, ενώ οι μπύρες είναι κοντά στους 5°.
 • Ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε συγγενείς ουσίες: Πρόκειται για τα στοιχεία που δίνουν χρώμα, οσμή και γεύση στα ποτά. Αυτά που είναι πιο σκούρα, όπως το κονιάκ, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.
 • Άλλοι παράγοντες: Λίγη ξεκούραση, κακή διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ πολλές ημέρες στη σειρά, πάθηση χρόνιων προβλημάτων υγείας (μεταβολικό σύνδρομο).
A party.
Η κραιπάλη, η προτίμηση σε πιο δυνατά ποτά και η κατανάλωση σε διαδοχικές ημέρες μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα.

Ανάμειξη αλκοόλ και ζάχαρης: hangover ή μύθος;

Στις μέρες μας, στην αγορά μπορεί να βρει κανείς πολλά ήδη κοκτέιλ. Συνδυάζουν ισχυρά αλκοολούχα ποτά (βότκα, τζιν και άλλα) με αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων.

Τα ποτά αυτά είναι πιο ελκυστικά για τους νέους, ακόμη και για τους ανήλικους, όπως επισημαίνουν οι έρευνες. Ομοίως, λόγω της ευχάριστης γεύσης τους, η οποία συγκαλύπτει τη δύναμη του αλκοόλ, η κατανάλωσή τους τείνει να είναι υψηλότερη σε σύγκριση με άλλα ποτά.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα punches με βάση το ρούμι, τα κοκτέιλ όπως το daiquiri ή οποιοδήποτε άλλο μείγμα που περιλαμβάνει αναψυκτικά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, καταναλώνουμε όχι μόνο περισσότερο αλκοόλ, αλλά και πολύ περισσότερη ζάχαρη από ό,τι θα έπρεπε.

Ωστόσο, δεν είναι η ζάχαρη που κάνει το hangover χειρότερο, αλλά το γεγονός ότι πίνουμε πολύ περισσότερο, λόγω της ευχάριστης γεύσης. Με αυτόν τον τρόπο, χάνουμε την αίσθηση του πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης (Ολλανδία) εξέτασε τη σχέση μεταξύ καφεϊνούχων ποτών και αλκοόλ και τις επιπτώσεις στο hangover. Αν και δεν διαπιστώθηκε τέτοια συσχέτιση, παρατηρήθηκε ότι όσοι όσοι ανακάτευαν αλκοόλ με ποτά τύπου κόλα κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ.

Αυτό ενέχει μεγάλους κινδύνους. Σύμφωνα με την έρευνα, στα 0,5 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος επηρεάζεται ήδη η κινητική λειτουργία, μειώνοντας την ταχύτητα αντίδρασης και τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην ομιλία, στον συντονισμό, ακόμη και στην οδήγηση.

Ένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα (BAC) από 3 έως 4 γραμμάρια/λίτρο φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα και το άτομο μπορεί να εισέλθει σε μια κατάσταση γνωστή ως αιθυλικό κώμα, γνωστό και ως αλκοολικό κώμα, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πεθάνει από ασφυξία.

Γι’ αυτό, ακόμη και αν το μείγμα αλκοόλ και ζάχαρης δεν προκαλεί από μόνο του hangover, ορισμένα συμπτώματα εντείνονται ή μπορεί να επιδεινωθούν, απλώς και μόνο επειδή το άτομο πίνει περισσότερο. Δεν γνωρίζουμε πόση ποσότητα αλκοόλ και ζάχαρης καταναλώνουμε.

Μεθύσι από ζάχαρη;

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι ετικέτες των αλκοολούχων ποτών αναγράφουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να μας ενημερώνουν για το ποσοστό των υδατανθράκων που περιέχονται σε κάθε μπουκάλι. Αυτό μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Αυτό συμβαίνει και στα σπιτικά ποτά.

Για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα: ένα cuba libre (ρούμι με κόκα κόλα) περιέχει 200 ml κόλα, η οποία περιέχει σχεδόν 20 γραμμάρια ζάχαρης. Με άλλα λόγια, αν ένα άτομο πιει 2 cuba libres, τότε έχει ήδη καταναλώσει όλη τη ζάχαρη που χρειάζεται σε μια μέρα.

Έτσι, εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπορεί να υπάρξουν και άλλου είδους προβλήματα με αυτού του είδους τα γλυκά ποτά. Μόλις η ζάχαρη απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος, υπάρχει μια αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό προκαλεί αυξομείωση της επινεφρίνης και της νορεπινεφρίνης. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα μέσα σε λίγες ώρες. Κατά συνέπεια, το άτομο μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, κόπωση και πονοκέφαλο.

Στη συνέχεια, είναι δυνατόν να εμφανιστεί αντιδραστική υπογλυκαιμία, η οποία μειώνει τα επίπεδα κάτω από τις φυσιολογικές τιμές και προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης από τον οργανισμό. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε ευερεθιστότητα, άγχος, τρόμο και εφίδρωση.

Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν και άλλες συνέπειες:

 • Η ζάχαρη παρέχει ενέργεια στο σώμα, αλλά όταν καταναλώνουμε περισσότερη από όση ξοδεύουμε, αποθηκεύεται ως λίπος. Το θέμα είναι ότι όσο πίνουμε, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να καθόμαστε.
 • Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί τερηδόνα, καθώς και προβλήματα στο συκώτι (λιπώδες συκώτι).
 • Είναι μία από τις κύριες αιτίες της παχυσαρκίας, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.
Some sugar.
Υπάρχουν αόρατα σάκχαρα στα προϊόντα που καταναλώνουμε, όπως τα αλκοολούχα ποτά.

Ανάμειξη αλκοόλ και ζάχαρης: ένας κακός συνδυασμός

Το μείγμα αλκοόλ και ζάχαρης είναι μια κακή επιλογή, διότι, εκτός από το γεγονός ότι το άτομο μπορεί να το παρακάνει, οι συνέπειες της κατάποσης και των δύο ουσιών μπορεί να αποτελέσουν διπλό πρόβλημα.

Είναι ένας κακός συνδυασμός, επικίνδυνος για την υγεία.

Το πολύ αλκοόλ είναι επιβλαβές. Και αν καταναλώνουμε γλυκά ποτά, είναι σχετικά εύκολο να το παρακάνουμε. Αντί να σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις συνέπειες ενός hangover, η πιο σημαντική σύσταση που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να μετριάσουμε ή ακόμα και να αποφύγουμε την κατανάλωση τέτοιων γλυκών αλκοολούχων ποτών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bienia A, Sodolski W, Luchowska E. The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Ann Univ Mariae Curie Sklodowska Med. 2002; 57(2): 570-82.
 • de La Fuente R, Fernández Angulo N, Román D. Nutrición en el hígado graso no alcohólico Nutr Clin Med 2019; XIII (2): 89-98 DOI: 10.7400/NCM.2019.13.2.5075
 • Hernández Fernando José, Recalde Victoria Eugenia, Erazo Ayda Marcela. Determinación de congéneres en alcohol extra neutro rectificado empleado en la elaboración de bebidas alcohólicas. Rev.Bio.Agro. 2015;  13(1): 28-37.
 • Kraus, C Metzner, D Piontek- Alcopops, alcohol consumption and alcohol-related problems in a sample of German adolescents: Is there an alcopop-specific effect? L  Drug and Alcohol Dependence. 2010; 110(1–2): 15-20.
 • Penning R, de Haan L, Verster J. The Open Neuropsychopharmacology Journal. 2011; 4(1): 36 – 39.
 • Repetto H. Hormona antidiurética. Arch Argent Pediatr. 2014; 112(2): 153-159. http://dx.doi.org/10.5546/aap.2014.153.
 • Roldán J, Frauca C, Dueñas A. Intoxicación por alcoholes. Anales Sis San Navarra. 2003;  26(Suppl 1): 129-139.
 • Stephens R, Ling J, Heffernan TM, Heather N, Jones K. A review of the literature on the cognitive effects of alcohol hangover. Alcohol Alcohol 2008; 43:163-70. Disponible en: https://www.aesed.com/upload/files/vol-34/n-1/v34n1_8.pdf.
 • Swift R, Davidson D. Alcohol Hangover. Mechanisms and Mediators. Alcohol Health & Research World. 1998; 22(1): 54-60.
 • Vicente-Herrero M, González A, et al. Parámetros de riesgo cardiovascular, síndrome metabólico y consumo de alcohol en población laboral. Endocrinología y Nutrición. 2015; 62(4): 161-167.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.