Δεύτερος ασθενής με HIV θεραπεύεται: Νέες ελπίδες

Ο δεύτερος ασθενής με HIV στην ιστορία που θεραπεύτηκε, έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρου το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ανάρρωσή του. Αυτό ανοίγει την πόρτα στις ελπίδες για μια οριστική θεραπεία σε αυτή την πανδημία.
Δεύτερος ασθενής με HIV θεραπεύεται: Νέες ελπίδες

Τελευταία ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου, 2021

Δεύτερος ασθενής με HIV θεραπεύεται, αυτά τα νέα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2019. Ωστόσο, οι γιατροί δεν τολμούσαν να μιλήσουν για οριστική αποκατάσταση. Όμως, τώρα η πιθανότητα να είναι πλήρως επιτυχημένη αυτή η θεραπεία φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Το ακρωνύμιο HIV αναφέρεται στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Παρότι οι άνθρωποι συγχέουν συχνά τον όρο με τον όρο AIDS, δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Ο HIV είναι ο ίδιος ο ιός, ενώ το AIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) είναι το τελικό στάδιο της λοίμωξης.

Ο HIV είναι ένας ιός ο οποίος επιτίθεται σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα καταστρέφει. Αυτά τα κύτταρα είναι τα CD4 T λεμφοκύτταρα. Είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σώματος. Ο λόγος είναι πως είναι υπεύθυνα για τη διέγερση και τον συντονισμό πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με HIV στον κόσμο. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Λόγω της σπουδαιότητάς του, σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τον δεύτερο ασθενή με HIV που θεραπεύτηκε, αλλά και για τη θεραπεία.

Δεύτερος ασθενής με HIV θεραπεύεται – Η ιστορία του

Ο δεύτερος ασθενής με HIV που θεραπεύεται έχει το κωδικό όνομα “Ο ασθενής του Λονδίνου”. Η πρώτη περίπτωση ονομαζόταν “Ο ασθενής του Βερολίνου”, και ανακηρύχθηκε θεραπευμένος το 2008. Όμως, οι γιατροί είναι πάντα πολύ προσεκτικοί όταν μιλούν για τη θεραπεία μιας ασθένειας.

Ο λόγος είναι πως ο HIV είναι ένας ιός ο οποίος μένει για χρόνια στο σώμα. Καταστρέφει τα CD4 T λεμφοκύτταρα, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέποντας το σώμα να αντιδράσει στις λοιμώξεις.

Επιπλέον, τα στάδια του HIV είναι πολύπλοκα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε AIDS, το στάδιο στο οποίο υπάρχει πλήρης ανοσοανεπάρκεια. Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν αδύνατη η θεραπεία αυτής της λοίμωξης.

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν αντιρετροϊκές αγωγές για να θέσουν υπό έλεγχο τη λοίμωξη. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και των αριθμό των αντιγράφων του που υπάρχουν στο σώμα. Αυτό έχει επιτρέψει την επέκταση του προσδόκιμου ζωής των ατόμων με HIV.

Φιαλίδιο με αίμα θετικό στον HIV
Ο HIV είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει AIDS μόλις εισέλθει στο σώμα.

Πώς θεραπεύεται ένας ασθενής με HIV;

Και οι δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρου. Για τον συγκεκριμένο ασθενή που θεραπεύτηκε από τον HIV, η μεταμόσχευση έγινε για την αντιμετώπιση του λεμφώματος του Hodgkin. Αυτή η επέμβαση έγινε το 2016.

Μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρου επιτρέπει στα κύτταρα του δότη να αντικαταστήσουν τα κύτταρα του αρρώστου. Ωστόσο, αν επρόκειτο για μια συνηθισμένη μεταμόσχευση, ο ασθενής θα συνέχιζε να έχει τον HIV.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν έναν συγκεκριμένο δότη. Ο δότης είχε δύο αντίγραφα μιας γενετικής μετάλλαξης στα λευκά αιμοσφαίριά του. Η μετάλλαξη τα έκανε ανθεκτικά στον HIV και δε μπορούσαν να προσβληθούν από αυτόν.

Γι’ αυτόν τον λόγο, καθώς τα βλαστοκύτταρα ξεκίνησαν να αντικαθιστούν τα κύτταρα του αρρώστου, έγιναν όλο και πιο ανθεκτικά στον HIV. Ο ιός δε μπορούσε να εισέλθει στα κύτταρα, ούτε μπορούσε ν’ αντιγράψει τον εαυτό του στο σώμα. Εξαιτίας αυτού, εξαφανίστηκε.

Ψηφιακή απεικόνιση του ιού HIV
Μια μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν το κλειδί για τη θεραπεία και των δύο ασθενών με HIV.

Τι σημαίνει αυτό για την Ιατρική;

Μετά από αυτή την παρέμβαση, ο δεύτερος ασθενής με HIV που θεραπεύτηκε πέρασε 30 μήνες χωρίς να λάβει αγωγή για τον HIV. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε ίχνος λοίμωξης στο σώμα του. Χάρη σε αυτό, οι ερευνητές άρχισαν να επιβεβαιώνουν τη θεραπεία.

Πρόκειται για ορόσημο στην ιστορία της Ιατρικής. Ο HIV είναι μια λοίμωξη η οποία συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Παρότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αγωγές για την αντιμετώπισή του και τρόποι πρόληψης, εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια αιτία θανάτων.

Το γεγονός πως υπάρχει πλέον δεύτερος ασθενής με HIV που θεραπεύτηκε, μας επιτρέπει να ελπίζουμε στο μέλλον της έρευνας και σε πιθανές θεραπείες του ιού. Πρόκειται για ζήτημα συνέχισης των ερευνών για τη δημιουργία πιο συγκεκριμένων μεθόδων αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.