Θεραπείες βλαστικών κυττάρων: Τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτές

Οι θεραπείες βλαστικών κυττάρων αποτελούν καθιερωμένη τάση στην ιατρική. Μερικές οδηγούν σε άριστα αποτελέσματα, ενώ άλλες χρειάζονται ακόμη περαιτέρω πειραματισμό. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον τους είναι πολλά υποσχόμενο.
Θεραπείες βλαστικών κυττάρων: Τι πρέπει να ξέρετε γι' αυτές

Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκεμβρίου, 2020

Έχετε ακούσει για τις θεραπείες βλαστικών κυττάρων; Πρόσφατα, φαίνεται να είναι η λύση για κάθε είδους προβλήματα υγείας που μπορεί να πλήξουν έναν άνθρωπο. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να καταστούν αυτές οι θεραπείες πραγματικά αποτελεσματικές.

Τα βλαστικά κύτταρα συνεχίζουν να ερευνώνται εντατικά για να διερευνηθούν οι δυνατότητές τους. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει πολλά οφέλη για αυτόν τον τύπο θεραπείας.

Τι είναι τα βλαστικά κύτταρα;

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος που μπορούν να δημιουργήσουν άλλους τύπους κυττάρων. Είναι γνωστά ως πολυδύναμα κύτταρα επειδή μπορούν δυνητικά να αναπαράγουν κύτταρα όλων των ιστών. Ένα βλαστοκύτταρο μπορεί προοδευτικά να γίνει μυϊκό κύτταρο, κύτταρο οστικού ιστού ή κύτταρο νευρικού ιστού. Έτσι, μπορούν να αναγεννήσουν κάθε όργανο του σώματος.

Αυτά τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν μια μοναδική λειτουργία και είναι συνήθως εμβρυϊκά. Επομένως, χάρη σε αυτά, ένα έμβρυο δημιουργείται και καθίσταται βιώσιμο ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθεί.

Αυτά τα βλαστικά κύτταρα υπάρχουν σε νεοσυσταθέντα έμβρυα που ονομάζονται βλαστοκύστες. Ωστόσο, έχουμε ένα μικρό υπόλοιπο αυτών των κυττάρων ως ενήλικες, ειδικά στο μυελό των οστών μας. Υπάρχει μια εργαστηριακή τεχνική που πειραματίζεται με τη μετατροπή φυσιολογικών κυττάρων ενηλίκων ιστών σε βλαστικά κύτταρα. Οι ερευνητές τα χρησιμοποιούν μέσω γενετικών μηχανισμών και επαναπρογραμματίζουν την κυτταρική τους λειτουργία.

Ωστόσο, αυτά δεν έχουν την ίδια πολυδύναμη ικανότητα με τα εμβρυϊκά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι επίσης μέρος των περιγεννητικών ιστών, που βρίσκονται στο αίμα του ομφάλιου λώρου και στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πώς λειτουργούν οι θεραπείες των βλαστικών κυττάρων;

Βασικά, ο κύριος σκοπός των θεραπειών βλαστικών κυττάρων είναι η επιδιόρθωση κατεστραμμένου ιστού.

Εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα αναγέννησης που μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτά τα κύτταρα, οι ερευνητές τα μελετούν ως υποκατάστατα μεταμοσχεύσεων οργάνων. Φανταστείτε: αντί να βρούμε ένα όργανο για μεταμόσχευση, θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα νέο χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα.

Ο σκοπός είναι να τοποθετηθούν σε κατεστραμμένους ιστούς για να τους ενθαρρύνουν να αναδημιουργήσουν αυτόν τον ιστό με νέα στοιχεία. Θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να επισκευάσουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Για να το κάνουν αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να ερευνήσουν πώς δημιουργούν συγκεκριμένα μέρη του σώματος και αυτό ακριβώς διερευνούν επί του παρόντος στα εργαστήριά τους.

Για παράδειγμα, οι θεραπείες βλαστικών κυττάρων θα μπορούσαν να επιδιορθώσουν μια κατεστραμμένη καρδιά που έχει υποστεί βλάβη, ένα συκώτι που τραυματίστηκε από κίρρωση, ακόμη και τα οστά που έχουν υποστή κατάγματα από τραύμα. Οι δυνατότητές τους στον τομέα της ιατρικής είναι σχεδόν ατελείωτες. Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν καταστάσεις που επί του παρόντος είναι ανίατες ή είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η πρόγνωση για τα άτομα με καρκίνο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά.

βλαστοκύτταρα σε DNA
Οι γιατροί θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μεταμοσχεύσεις τοποθετώντας βλαστικά κύτταρα σε κατεστραμμένους ιστούς.

Προβλήματα θεραπείας

Δυστυχώς, οι ομάδες μάρκετινγκ διαδίδουν ψευδώς ορισμένα οφέλη βλαστικών κυττάρων που δεν είναι ακόμη εφικτά. Οι κυβερνητικοί φορείς μεταμοσχεύσεων προειδοποιούν ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε τέτοιες θεραπείες πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους πριν ξεκινήσουν.

Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η καθοδήγηση ενός βλαστοκυττάρου στον σχηματισμό ενός συγκεκριμένου ιστού δεν είναι τόσο εύκολη. Ο οδηγός δεν λειτούργησε σε ορισμένα πειράματα και δημιούργησε ένα διαφορετικό είδος ιστού. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος.

Επίσης, το σώμα του παραλήπτη θα μπορούσε να απορρίψει τα βλαστικά κύτταρα που έχουν εισαχθεί, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο που εισέρχεται. Δηλαδή, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αποβάλει οτιδήποτε δεν αναγνωρίζουν. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές σε μια μεταμόσχευση.

κύτταρα στα οστά
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια από τις πιο κοντινές στην έρευνα βλαστικών κυττάρων.

Θεραπείες των βλαστικών κυττάρων: Παραδείγματα

Παρά τις πιθανές παρενέργειες και τους τρέχοντες περιορισμούς, υπήρξαν ήδη επιτυχημένες θεραπείες με βλαστικά κύτταρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών για ορισμένους τύπους λεμφώματος από τη δεκαετία του 1970.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες επιτυχημένες θεραπείες:

  • Η ανάπτυξη του δέρματος για μεγάλα εγκαύματα συνεχίζεται για πάνω από τριάντα χρόνια. Ωστόσο, το δέρμα φαίνεται ατελές (αυτό επειδή δεν έχει αδένες). Ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμο σε εκτεταμένα εγκαύματα. Οι γιατροί δεν χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική πολύ συχνά επειδή δεν μπορεί να την εφαρμόσει κάθε ιατρική ομάδα.
  • Τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με λευχαιμία. Ωστόσο, δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στους ενήλικες.
  • Υπάρχουν βλαστικά κύτταρα του κερατοειδούς άκρου που μπορούν να δημιουργήσουν νέο ιστό του κερατοειδούς. Εάν, για παράδειγμα, ένα άτομο χάσει μέρος του κερατοειδούς του λόγω τραυματισμού, είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα νέο τμήμα που μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ώστε για άλλη μια φορά να έχει ο ασθενής πλήρη όραση.

Εν ολίγοις, υπάρχουν ακόμη πολλά να διερευνηθούν σχετικά με τις θεραπείες βλαστικών κυττάρων. Παρόλα αυτά, πολλά ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για πολλές σοβαρές ασθένειες σύντομα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hernández Ramírez, Porfirio, and Elvira Dorticós Balea. “Medicina regenerativa: Células madre embrionarias y adultas.” Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia 20.3 (2004): 0-0.
  • Prosper, Felipe, et al. “Trasplante celular y terapia regenerativa con células madre.” Anales del sistema sanitario de Navarra. Vol. 29. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2006.
  • Reya, Tannishtha, et al. “Stem cells, cancer, and cancer stem cells.” nature 414.6859 (2001): 105.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.