Αρχίζουν σύντομα οι δοκιμές για εμβόλιο κατά του HIV/AIDS

Αν και βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, αυτό το εμβόλιο κατά του HIV/AIDS θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, ώστε να βάλει τέρμα σε αυτή την ασθένεια που είναι συνώνυμη με τον θάνατο.
Αρχίζουν σύντομα οι δοκιμές για εμβόλιο κατά του HIV/AIDS
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σύντομα οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του HIV/AIDS.

Το AIDS συνεχίζει να είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή, είναι μια από τις ασθένειες που συνιστά πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Οι τρόποι αντιμετώπισής της έχουν εξελιχθεί αρκετά με την πάροδο του χρόνου. Όμως, συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθεί μια θεραπεία.

Ορισμένοι λένε πως τα χειρότερα πέρασαν. Η αντιμετώπιση με αντιρετροϊκά έχει βοηθήσει εκατομμύρια ασθενείς να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή.

Ωστόσο, δε μπορούμε ν’ αρνηθούμε ότι ο ιός συνεχίζει ν’ αποτελεί καταδίκη για πολύ κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι οι φαρμακευτικές συνεχίζουν να κάνουν σημαντική πρόοδο ενάντια στην ασθένεια. Έτσι, με κάθε βήμα βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μια θεραπεία.

Στην Αφρική τώρα, μια ήπειρο όπου το HIV/AIDS είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, έχουν ξεκινήσει δύο νέες μελέτες με σκοπό να βρεθεί η πολυπόθητη ανακάλυψη.

Ένα εμβόλιο κατά του HIV/AIDS που ανανεώνει τις ελπίδες

εμβόλιο κατά του HIV/AIDS

Η εταιρεία Johnson & Johnson (J&J), σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Εθνικής Υγείας και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, έχει αναπτύξει ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης ο οποίος στοχεύει στη βελτίωση της πρόγνωσης ασθενών με HIV.

Πρόκειται για τον συνδυασμό δύο εμβολίων τα οποία θα δοκιμαστούν σε 2600 γυναίκες. Οι γυναίκες είναι από τη Νότιο Αφρική και η μελέτη θα διαρκέσει τρία χρόνια.

Η πρώτη δόση στοχεύει στην προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η δεύτερη θα προσπαθήσει ν’ αυξήσει την απόκριση του σώματος στην επίθεση του HIV.

Πρόκειται για τη λεγόμενη “μωσαϊκή” τεχνολογία η οποία συνδυάζει ανοσοδιεγερτικές πρωτεΐνες διαφόρων στελεχών του HIV, οι οποίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μπορούν ν’ αποτρέψουν τη μόλυνση.

Σημαντικές πρόοδοι…

Ο Paul Stoffels, επιστημονικός διευθυντής της J&J, είπε πως το εμβόλιο κατά του HIV/AIDS αναμένεται να φτάσει σε αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 50%.

“Αυτός είναι ο στόχος,” λέει ο Stoffels. “Ελπίζουμε, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε υψηλότερα ποσοστά.”

Η δοκιμή ενός ακόμη εμβολίου κατά του HIV στη Νότιο Αφρική, είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2016. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από παραπάνω από μια δεκαετία, όπου δοκιμάζονται (ταυτόχρονα) δύο μεγάλα εμβόλια ενάντια στην ασθένεια.

εμβόλιο κατά του HIV/AIDS

Επιπλέον, όπως και η υποσχόμενη μελέτη της J&J, η πρωτοβουλία ViiV για τη Φροντίδα της Υγείας, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ανήκει στον φαρμακευτικό κολοσσό GlaxoSmithKlineξεκίνησε μια ακόμη δοκιμή στην οποία θα συμμετέχουν 3200 γυναίκες από την Υποσαχάρια Αφρική.

Η μελέτη στηρίζεται επίσης από κεφάλαια του NIH και του Ιδρύματος Gates. Βασικά, οι ασθενείς θα λάβουν την ένεση. Πρόκειται για ένα πειραματικό φάρμακο, το cabotegravir. Θα το λαμβάνουν κάθε δύο μήνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του ενάντια στον HIV.

Η γυναίκες έχουν γίνει το κύριο αντικείμενο εστίασης στον πόλεμο κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, καθώς στην Αφρική αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές από τις νέες διαγνωσθείσες μολύνσεις από τον ιό HIV.

Πολλά υποσχόμενα εργαλεία για την πρόληψη

εμβόλιο κατά του HIV/AIDS

Οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης ενάντια στον HIV είναι η πιο σημαντική πρόοδος ενάντια στην ασθένεια.

Η επικεφαλής των κοινοτικών πρωτοβουλιών υγείας στην Trillium Health, η Kristen Lanphear, εκτίμησε στο Futurism ότι αυτές οι δύο νέες μελέτες στην Αφρική έχουν σπουδαία σημασία. Αυτό επειδή “η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.”

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο αυτές εξελίξεις αποτελούν “υπερ-ενδιαφέροντα, πιθανά όπλα στο οπλοστάσιο της πρόληψης.” Και, “παρότι η θεραπεία είναι πιθανή, η πρόληψη είναι ένας εφικτός τρόπος για να μπει ένα πραγματικό τέλος στην επιδημία του HIV. Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε προς χρήση, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στον στόχο μας.”

Ωστόσο, καθώς οι δοκιμές είναι ακόμη στην αρχή τους, δε θα πρέπει να βιαστούμε να τις χαρακτηρίσουμε επιτυχημένες. Ο ιός προσβάλλει διαφορετικά τον καθένα και μπορεί να γίνει ανθεκτικός σε προηγουμένως αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές.

Πέραν αυτού, οι προσδοκίες των νέων μελετών είναι υψηλές. Αν και θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να προσδιοριστεί το πόσο πολύτιμες είναι, μπορούν ν’ αποτελέσουν την πρόοδο που όλοι περιμέναμε. Αυτό είναι το νέο εμβόλιο κατά του HIV/AIDS!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • OMS (Organización Mundial de la Salud). (2003). VIH/SIDA: resistir a un agente mortífero. Informe Sobre La Salud En El Mundo.
  • Delgado, R. (2011). [Virological characteristics of HIV]. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1016/j.eimc.2010.10.001
  • Salud, O. M. de la. (2016). Estrategia mundial del sector de la salud contra el VIH, 2016-2021. Salud, Organización Mundial de la. https://doi.org/10.1055/s-0029-1246055
  • GONZALES, J. L. C., & OLANO, J. A. (2013). Perspectivas de la vacuna contra el VIH. Revista Medica Herediana.
  • Barouch, D. H., Tomaka, F. L., Wegmann, F., Stieh, D. J., Alter, G., Robb, M. L., … Schuitemaker, H. (2018). Evaluation of a mosaic HIV-1 vaccine in a multicentre, randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 1/2a clinical trial (APPROACH) and in rhesus monkeys (NHP 13-19). The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31364-3

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.