Μάθετε τα πάντα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, όλοι πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μία πανδημία. Με άλλα λόγια, υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από την ασθένεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάθετε τα πάντα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Εδώ και 32 χρόνια, η 1η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Αυτή έχει ως στόχο τη δημοσιοποίηση της προόδου ενάντια στο HIV/AIDS και την ενημέρωση για τη σπουδαιότητα της αποτροπής και της επαρκούς αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 2019 ήταν “Οι Κοινότητες Κάνουν τη Διαφορά”. Αυτό το θέμα αναφέρεται στον σπουδαίο ρόλο που παίζουν διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς εκπαιδευτικοί, τα ΜΜΕ, επαγγελματίες υγείας, και εθελοντές συνεισφέρουν και μπορούν να συνεισφέρουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.

Το μόνο εμβόλιο που μπορεί να μας προστατεύσει είναι η πρόληψη.”

-Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-

Οι κοινότητες είναι κομμάτι ζωτικής σημασίας επειδή το σημαντικό πράγμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και καλύτερων θεραπειών γι’ αυτή την πανδημία, αλλά τα μέτρα πρόληψης για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας. Επίσης, είναι απαραίτητο οι κοινότητες να ζητούν καλύτερες υπηρεσίες και έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό σε κάθε κράτος. Αυτό ήταν το ζητούμενο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 2019.

Σύνοψη HIV/AIDS σε Παγκόσμια κλίμακα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το UNAIDS, 38 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν με τον HIV το 2019. Το 49% αυτών είναι άνδρες, και το 51% γυναίκες. Σχεδόν 24 εκατομμύρια αυτών των ανθρώπων λαμβάνουν κάποιου είδους θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι δεν κάνουν κάποια θεραπεία.

Δείγμα αίματος για HIV

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον HIV. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια χωρίς να το γνωρίζουν. Έτσι, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για το 2019 επικεντρώθηκε στις κοινότητες. Δηλαδή, στην ευθύνη που έχουμε όλοι/ες μας για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι ομοφυλόφιλοι/ες, μια ομάδα που έχει 22 φορές παραπάνω πιθανότητες να μολυνθεί από το AIDS. Και οι χρήστες/ριες ναρκωτικών έχουν 21 φορές παραπάνω πιθανότητες να μολυνθούν, το ίδιο και όσοι/ες εργάζονται στον κλάδο του σεξ. Τα διεμφυλικά άτομα κινδυνεύουν 12 φορές περισσότερο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι για το AIDS

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για να μπει φρένο στη μετάδοση του AIDS είναι οι ασφαλείς πρακτικές, κυρίως στο σεξ. Ανεξάρτητα από την άποψή σας για το θέμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά αν δεν έχετε σταθερούς συντρόφους. Ακόμη και στην τελευταία περίπτωση όμως, προτιμάται η χρήση προφυλακτικού αν κάποιος από τους συντρόφους έκανε σεξ με άλλα άτομα.

Επίσης, σε οποιαδήποτε κατάσταση εμπλέκονται σύριγγες ή βελόνες οι οποίες διαπερνούν το δέρμα, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί/ες. Αυτού του είδους τα αντικείμενα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά, και προφανώς, δε θα πρέπει να μοιράζονται. Αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις ιατρικές διαδικασίες, όπως επίσης και στα ψυχοδραστικά ενδοφλέβια φάρμακα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι ο HIV, κατά κύριο λόγο, δεν προκαλεί συμπτώματα. Άρα, αν ασκείτε μη ασφαλείς πρακτικές, ίσως να έχετε τον ιό χωρίς να το γνωρίζετε.

Το να είστε HIV οροθετικοί/ες δε σημαίνει ότι έχετε AIDS. Ο HIV είναι ο ιός, ενώ το AIDS είναι η ασθένεια που προκαλείται στο τελευταίο στάδιο της μόλυνσης. Μπορεί να ελεγχθεί στα αρχικά στάδια.

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Άτομα κρατούν κορδέλα κατά του AIDS

Ο στόχος γι’ αυτή τη χρονιά είναι το “90-90-90”. Αυτό σημαίνει ότι το 2020, το 90% των ανθρώπων που ζουν με τον HIV θα πρέπει να γνωρίζουν τη διάγνωσή τους. Ομοίως, το 90% των φορέων θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, τη μόνη αποτελεσματική θεραπεία, μέχρι στιγμής, που μπορεί να σταματήσει τη μετάδοση της μόλυνσης και να την αποτρέψει από το να μετατραπεί σε AIDS. Τέλος, το 90% όσων ακολουθούν θεραπεία θα πρέπει να έχουν σταθερά αποτελέσματα.

Το 2018, υπήρξαν 770.000 θάνατοι σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι σχετίζονταν με το AIDS. Αν και το νούμερο παραμένει μεγάλο, η αντιρετροϊκή θεραπεία βοήθησε στη μείωση της θνησιμότητας κατά 40% από το 2004. Ένα καλό μέτρο είναι να εξεταστείτε για τον HIV αν εκτεθήκατε σε κάποια επικίνδυνη συμπεριφορά. Είναι πολύ απλή εξέταση και μπορεί να σώσει τη ζωή σας στην κυριολεξία.

Ακολουθεί η συχνότητα του AIDS, με σειρά ανά περιοχή: Υποσαχάρια Αφρική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, Βόρεια Αμερική, Ανατολική Ασία, Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Καραϊβική, και Ωκεανία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brown, A. E., et al. “Towards elimination of HIV transmission, AIDS and HIV‐related deaths in the UK.” HIV medicine 19.8 (2018): 505-512.
  • Calmy, A., & Cavassini, M. (2012, January 18). VIH/sida. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50021-1
  • Grewal, Ramandip, et al. “Serosorting and recreational drug use are risk factors for diagnosis of genital infection with chlamydia and gonorrhoea among HIV-positive men who have sex with men: results from a clinical cohort in Ontario, Canada.” Sexually Transmitted Infections 93.1 (2017): 71-75.
  • Nguyen, Phuong T., et al. “Progress toward HIV elimination goals: trends in and projections of annual HIV testing and condom use in Africa.” AIDS 35.8 (2021): 1253-1262.
  • Posse, Mariana, et al. “Barriers to access to antiretroviral treatment in developing countries: a review.” Tropical medicine & international health 13.7 (2008): 904-913.
  • Santiesteban Díaz, Y. M., Orlando-Narváez, S. A., & Ballester-Arnal, R. (2019). Risk behaviors for HIV infection. a review of emerging trends. Ciencia e Saude Coletiva, 24(4), 1417–1426. https://doi.org/10.1590/1413-81232018244.02322017
  • Torruco García, U. (2016). Infección por VIH y sida, dos mundos que se apartan. Revista de La Facultad de Medicina (México)59(1), 36–41.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.