Αβακαβίρη για την αντιμετώπιση του HIV και οι παρενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η αβακαβίρη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζετε όταν τη χρησιμοποιείτε. Αν υποφέρετε από οποιοδήποτε σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/ην γιατρός σας άμεσα.
Αβακαβίρη για την αντιμετώπιση του HIV και οι παρενέργειες

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αβακαβίρη (ή ABC) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του AIDS/HIV σε ενήλικες και παιδιά άνω των τριών μηνών. Επίσης, χορηγείται πάντα μαζί με άλλα φάρμακα που είναι σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του HIV.

Η αβακαβίρη είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS και ανήκει στην ομάδα των αναστολέων αντίστροφης μεταγραφάσης, τα νουκλεοζιτικά ανάλογα.

Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά επειδή μπορούν να μπλοκάρουν ένα ένζυμο του ιού που παράγει το AIDS, και ονομάζεται ανάστροφη μεταγραφάση. Εμποδίζοντας αυτό το ένζυμο, το οποίο είναι μια πρωτεΐνη, αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και γι’ αυτό μπορεί να μειωθεί η συγκέντρωσή του στο σώμα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι οι φαρμακευτικές αγωγές για το HIV/AIDS δεν αποτελούν θεραπείες. Η καθημερινή χορήγηση του σωστού συνδυασμού φαρμάκων για τον/ην κάθε ασθενή μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν μεν με τον ιό HIV αλλά για περισσότερο διάστημα.

Γι’ αυτό, μια θεραπευτική αγωγή για τον ιό HIV μπορεί να βοηθήσει τους/ις ασθενείς να μεταβούν από την οξεία κατάσταση στη χρόνια, αλλά δεν τους/ις θεραπεύει. Επίσης, με την καθημερινή λήψη της αγωγής μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας.

Τι είναι ο HIV και το AIDS;

Σύριγγα και κορδέλα κατά του AIDS

Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η αβακαβίρη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για το πού χρησιμοποιείται: τον ιό HIV ή το AIDS.

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τους όρους HIV και AIDS. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τις διαφορές τους:

 • Ο HIV, ή ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ένας μικροοργανισμός που μπορεί να βρίσκεται στο σώμα ασχέτως του αν εκδηλωθούν ή όχι συμπτώματα. Αυτός ο ιός επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και το αποδυναμώνει. Το παραπάνω έχει ως συνέπεια να χάνει το σώμα σταδιακά τη δυνατότητά του να αμύνεται ενάντια σε μολύνσεις ή άλλες ασθένειες.
 • Το AIDS, ή σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειαςενεργοποιείται όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί για πολλά χρόνια από τον HIV.

Σήμερα, η πλειοψηφία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τον ιό έγκαιρα και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως αβακαβίρη, μπορούν να ζήσουν μια μακρά και πλήρη ζωή.

Πώς μεταδίδεται το AIDS;

Γενικά, ο HIV μεταδίδεται μέσω του αίματος, ή από μολυσμένα σωματικά υγρά, όταν εισέρχονται στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ακόλουθων:

 • Κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις ή λόγω αποτυχίας των προφυλακτικών μεθόδων.
 • Χρησιμοποιώντας τις ίδιες βελόνες για τη λήψη ναρκωτικών ή τη δημιουργία τατουάζ.
 • Μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Αβακαβίρη – Παρενέργειες

Γυναίκα κλαίει

Όπως σε όλα τα φάρμακα, η αβακαβίρη μπορεί να ενεργοποιήσει μια σειρά από παρενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας αν χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Γενικά, αν υποφέρετε από τα ακόλουθα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον/ην γιατρό σας και να σταματήσετε τη λήψη αβακαβίρης:

Γαλακτική οξέωση με αβακαβίρη

Πέραν των προαναφερθέντων παρενεργειών, η αβακαβίρη μπορεί να προκαλέσει γαλακτική οξέωση, τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στο αίμα. Τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι:

 • Πόνος και μυϊκή αδυναμία.
 • Μούδιασμα ή αίσθημα κρύου σε χέρια και πόδια.
 • Δύσπνοια.
 • Στομαχόπονος, ναυτία, και εμετός.
 • Ταχυκαρδία.
 • Ζαλάδα.
 • Αδυναμία και κούραση.

Προβλήματα με το συκώτι

Αβακαβίρη

Η φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών παρενεργειών στο συκώτι. Γι’ αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/ην γιατρό σας αν λαμβάνετε αβακαβίρη και βιώνετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Πόνο στα άνω τεταρτημόρια του στομάχου.
 • Φαγούρα.
 • Απώλεια όρεξης.
 • Σκούρο χρώμα στα ούρα.
 • Κόπρανα στο χρώμα του πηλού.
 • Ίκτερο: κίτρινο χρωματισμό στο δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες.

Άλλες παρενέργειες της αβακαβίρης

Πέραν από τις παρενέργειες που αναφέραμε παραπάνω, η αβακαβίρη μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα ή τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές του ανοσοποιητικού είναι γνωστές και ως φλεγμονώδες σύνδρομο ανοσοκατάστασης ή IRIS. Πρόκειται για μια πάθηση που συμβαίνει ορισμένες φορές όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να αναρρώνει μετά τη φαρμακευτική αγωγή κατά του HIV, όπως είναι η αβακαβίρη. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει, μπορεί να αντιδράσει και να πολεμήσει πιο έντονα μια μόλυνση, δημιουργώντας μια άλλη σειρά συμπτωμάτων.

Αβακαβίρη – Συμπέρασμα

Η αβακαβίρη είναι ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του HIV. Ωστόσο, ούτε αυτή, ούτε κάποιο άλλο αντιικό μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τους/ις ασθενείς.

Αυτό που κάνουν αυτές οι αγωγές είναι να μετατρέπουν την ασθένεια σε χρόνια και διαχειρίσιμη από οξεία που αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή. Το αποτέλεσμα είναι να επιτρέπεται στον/ην ασθενή να παρατείνει σημαντικά τον χρόνο και την ποιότητα ζωής του/ης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cameron, P. U., & Trubiano, J. A. (2017). Abacavir. In Kucers the Use of Antibiotics: A Clinical Review of Antibacterial, Antifungal, Antiparasitic, and Antiviral Drugs, Seventh Edition. https://doi.org/10.1201/9781315152110
 • Hughes, C. A., Foisy, M. M., Dewhurst, N., Higgins, N., Robinson, L., Kelly, D. V., & Lechelt, K. E. (2008). Abacavir hypersensitivity reaction: An update. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1K522
 • Lundgren, J. D. (2008). Use of nucleoside reverse transcriptase inhibitors and risk of myocardial infarction in HIV-infected patients. AIDS. https://doi.org/10.1097/QAD.0b013e32830fe35e

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.