Sarsaparilla: Κίνδυνοι, παρενέργειες και οφέλη αυτής της ρίζας

Το Sarsaparilla είναι ένα φυτό γνωστό για τις ποικίλες φαρμακευτικές του εφαρμογές. Ωστόσο, όπως και με άλλες φυτικές θεραπείες, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες.
Sarsaparilla: Κίνδυνοι, παρενέργειες και οφέλη αυτής της ρίζας

Τελευταία ενημέρωση: 12 Φεβρουαρίου, 2021

Το Sarsaparilla είναι ένα φυτό που είναι γνωστό για τα οφέλη στην υγεία μας. Είναι ένα αναρριχητικό φυτό του γένους Smilax και μπορεί να μεγαλώσει έως και 15 μέτρα ύψος. Υπάρχουν διαφορετικά είδη, αλλά αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη φυτοθεραπεία είναι τα αμερικανικά, όπως: smilax ornata, smilax officinalis, smilax medica, smilax siphilitica, μεταξύ άλλων.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ανασκόπηση Pharmacological Research, τα εκχυλίσματά του έχουν δείξει αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές δραστηριότητες. Ενώ τα αποτελέσματά του εξακολουθούν να μελετώνται, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για την παρασκευή συμπληρωμάτων θεραπείας. Γνωρίζετε τα οφέλη του sarsaparilla;

Οφέλη για την υγεία του sarsaparilla

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τα οφέλη του sarsaparilla. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες δημοσιεύσεις, όπως η Φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πολλά από τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτό είναι προϊόν της φυτικής χημικής συγκέντρωσής του, μεταξύ των οποίων είναι τα τριτερπένια, η sarsaparilloside, το parillin, η smitilbine και οι φαινολικές ενώσεις.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι μελέτες του sarsaparilla σε ανθρώπους δεν είναι πρόσφατες και δεν αρκούν για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη του. Σε κάθε περίπτωση, η μέτρια χρήση είναι ασφαλής για την πλειονότητα των υγιών ενηλίκων και δεν αποτελεί πρόβλημα.

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι θεραπεία πρώτης γραμμής κατά των ασθενειών και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, το καλύτερο είναι να το χρησιμοποιείτε προσεκτικά. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε τι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

 1. Ψωρίαση

Για αρκετές δεκαετίες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη ρίζα του sarsaparilla ως ανοσοενισχυτικό κατά της ψωρίασης. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα λίγα αποτελέσματα του φυτού που υποστηρίζεται από στοιχεία όπως μπορείτε να δείτε σε αυτήν τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Immunopharmacology.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα από τα στεροειδή στο φυτό, η σαρσοπονίνη, είναι σε θέση να ενωθεί με ενδοτοξίνες που προκαλούν βλάβες σε ασθενείς με αυτή τη δερματική νόσο. Λόγω αυτού, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ψωρίαση στα χέρια
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ρίζα Sarsaparilla ως ανοσοενισχυτικό για τη θεραπεία της ψωρίασης.
 1. Αρθρίτιδα

Στη ριζική δομή του sarsaparilla υπάρχει μια ένωση φλαβονοειδούς που ονομάζεται astilbin. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine με βάση τα στοιχεία, αυτή η φυτική ένωση έδειξε πιθανότητα μείωσης της φλεγμονώδους απόκρισης σε ζώα με επαγόμενη αρθρίτιδα.

Ενώ χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να δοκιμάσουμε αυτές τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά. Επιπλέον, υπάρχουν ανέκδοτα στοιχεία που δείχνουν ότι η λήψη αυτού του συμπληρώματος, είτε σε σκόνη είτε σε ανάμειξη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής των αρθρώσεων.

 1. Σύφιλη

Το Sarsaparilla φαίνεται να έχει οφέλη σε ορισμένες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η σύφιλη. Αν και δεν αντικαθιστά τη θεραπεία με αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, μπορεί να είναι επικουρικό για την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules, αυτό το φυτό είχε θετικά αποτελέσματα έναντι έξι τύπων βακτηρίων και ενός μύκητα. Οι φαινολικές ενώσεις του ήταν υπεύθυνες για τα αποτελέσματα.

 1. Η υγεία του ήπατος

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Membrane Biology διαπίστωσαν ότι αυτό το φυτό έχει προστατευτικές επιδράσεις στο ήπαρ. Χάρη στις φλαβονοειδείς ενώσεις του, η λήψη του ως συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ήπατος. Επιπλέον, ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

πόνος στο συκώτι
Το Sarsaparilla έχει επιδράσεις στο ήπαρ.

Κίνδυνοι και παρενέργειες του sarsaparilla

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, το sarsaparilla είναι γνωστό για τα οφέλη που αναφέραμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενέχει κινδύνους και παρενέργειες. Γενικά, οι υγιείς ενήλικες δεν έχουν προβλήματα όταν παίρνουν συμπληρώματα με συνετό τρόπο.

Ωστόσο, σας συνιστούμε να προσέχετε στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
 • Χρόνιες ασθένειες – πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 • Άλλα φάρμακα: ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, δεν μπορούμε να απορρίψουμε την πιθανότητα. Επομένως, εάν παίρνετε άλλα φάρμακα, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν καθορίσει μια ασφαλή δόση του συμπληρώματος για κατάποση. Τα συμπληρώματα μπορούν να περιέχουν μεταξύ 100 και 1.000 χιλιοστόγραμμα. Είναι σημαντικό να μην υπερβαίνετε αυτήν τη δόση. Παρόλο που δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με σοβαρές παρενέργειες, γνωρίζουμε ότι μια περίσσεια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) δεν έχει εγκρίνει αυτόν τον τύπο θεραπείας λόγω της έλλειψης στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Επομένως, πρέπει να το χρησιμοποιείτε με μέτρο, ως συμπλήρωμα άλλων θεραπειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
 • Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
 • Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
 • She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
 • Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
 • Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.