Τέσσερις φυσικές θεραπείες για τα αέρια στο στομάχι

Τα συσσωρευμένα αέρια στο έντερο οδηγούν συχνά σε πρήξιμο και κοιλιακό πόνο. Μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με ορισμένες φυσικές θεραπείες από φυτά. Θα σας δείξουμε ποιες είναι σε αυτό το άρθρο!
Τέσσερις φυσικές θεραπείες για τα αέρια στο στομάχι
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουλίου, 2020

Οι πεπτικές διαταραχές είναι συχνές. Γι’ αυτό υπάρχουν πολλές αξιόπιστες φυσικές θεραπείες που προσφέρουν ανακούφιση. Τα αέρια στο στομάχι είναι μία από τις πιο συχνές πεπτικές διαταραχές, καθώς και μία από τις πιο ενοχλητικές. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αποτρέψετε και να ανακουφιστείτε από αυτά.

Φυτά που ανακουφίζουν από τα αέρια στο στομάχι

Η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας αερίων στην γαστρεντερική οδό οδηγεί στο πρήξιμο, το ρέψιμο, και τον μετεωρισμό. Τα αίτια είναι πολλά και ποικίλλουν. Παραδείγματος χάρη, ορισμένα αέρια είναι αποτέλεσμα δυσανεξίας σε κάποιο τρόφιμο. Επίσης, υπάρχουν και τα αέρια που προκαλούνται εξαιτίας της υπερβολικής ανάπτυξης βακτηρίων στο μικρό έντερο.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό αν έχετε αέρια συχνά. Όμως, έχετε στο νου σας και αυτές τις θεραπείες καθώς θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε τη φαρμακευτική θεραπεία.

Αυτά είναι τέσσερα από τα αποτελεσματικότερα φυτά τα οποία μπορούν να επιταχύνουν την ανακούφιση από τα αέρια στο στομάχι: μάραθος, χαμομήλι, κανέλα Κεϋλάνης, και τζίντζερ.

1. Μάραθος

Μάραθος και έγχυμα μάραθου σε ποτήρι
Ο μάραθος έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες που μειώνουν τον κοιλιακό πόνο ο οποίος προκαλείται από τη δυσπεψία.

Αρχικά, μία από τις πιο γνωστές θεραπείες για τα αέρια στο στομάχι είναι ο μάραθος. Οι σπόροι, οι ρίζες, και τα φύλλα του αποτελούν θεραπείες σε πολλές χώρες για τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση του πρηξίματος μετά από ένα γεύμα.

Ο μάραθος έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τον μετεωρισμό. Αυτό σημαίνει πως διευκολύνει την αποβολή αερίων στην πεπτική οδό αν έχετε μετεωρισμό. Επίσης, βοηθά στη μείωση του κοιλιακού πόνου, προάγει την κίνηση του εντέρου και μπορεί να σταματήσει τη διάρροια.

Τέλος, ο μάραθος είναι η ιδανική θεραπεία για να μειώσετε την ένταση των κολικών στα μωρά. Αυτό αναφέρει μια μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε έλαιο σπόρων μάραθου σε μωρά ηλικίας κάτω των 12 εβδομάδων Αυτή η θεραπεία ίσως βοηθήσει στη μείωση των εντερικών σπασμών, αλλά και στην αύξηση της κινητικότητας του μικρού εντέρου.

2. Χαμομήλι για ανακούφιση από τα αέρια στο στομάχι

Θα πρέπει να έχετε πάντα στο σπίτι ένα έγχυμα χαμομηλιού. Αυτό το φαρμακευτικό φυτό χαλαρώνει το πεπτικό σύστημα και πολλοί άνθρωποι το πίνουν για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, ειδικά όταν επηρεάζουν το στομάχι τους. Επιπλέον, είναι αποτελεσματικό ενάντια στη διάρροια, τη δυσπεψία, τη ναυτία, και τον εμετό, όπως επίσης και στους κολικούς στα παιδιά.

Το φυτό αυτό το χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι για να θεραπεύσουν γαστρεντερικές διαταραχές χάρη στις χωνευτικές, αντισπασμωδικές, και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

  • Μπορείτε να το πίνετε ως έγχυμα ή να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιό του. Ωστόσο, μην πιείτε το αιθέριο έλαιο. Αντιθέτως, πρέπει να το διαλύσετε σε φυτικό λάδι και να κάνετε μασάζ με αυτό στην περιοχή της κοιλιάς.

3. Κανέλα Κεϋλάνης

Χρησιμοποιήστε κανέλα για να βελτιώσετε την πέψη και να αποτρέψετε τα αέρια, είτε ως έγχυμα είτε ως καρύκευμα στα πιάτα σας.

Ανάμεσα στις ποικιλίες της κανέλας, θα θέλαμε να τονίσουμε την Cinnamomum verum, γνωστή και ως αληθινή ή κανέλα Κεϋλάνης. Ο λόγος που μας ενδιαφέρει αυτή η ποικιλία είναι οι φαρμακευτικές της ιδιότητες. Αυτό το αρωματικό καρύκευμα ξεχωρίζει χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, και αντιδιαβητικές του ιδιότητες.

Η κανέλα είναι μία ιδιαίτερα ισχυρή θεραπεία για το πεπτικό σύστημα χάρη σε όλες αυτές τις αρετές της. Για την ακρίβεια, είναι πολύ αποτελεσματική στη αποτροπή και την ανακούφιση του μετεωρισμού και της δυσπεψίας. Επίσης, προάγει την καλή λειτουργία του ήπατος και μπορεί να αποτρέψει ακόμη και την παρουσία παράσιτων στο έντερο.

Πώς θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε;

Η κανέλα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα σε πολλά αλμυρά και γλυκά πιάτα. Σας προτείνουμε να πειραματιστείτε προσθέτοντάς την στα πιάτα σας, ακόμα και στα πιάτα κατσαρόλας για να ενισχύσετε τη γεύση τους. Επίσης, θα δώσει απίθανη γεύση στα επιδόρπια και στον καφέ.

4. Τζίντζερ

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ένα εξαιρετικό φυτό που προέρχεται από την Ασία και τώρα είναι πολύ δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τζίντζερ ξεχωρίζει για την έντονη, πικάντικη, και αναζωογονητική γεύση του, ενώ χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά. Όμως, είναι και μια εξαίσια θεραπεία για πολλές παθήσεις.

Η ρίζα τζίντζερ ίσως βοηθήσει στην ανακούφιση από τα αέρια στο στομάχι. Είναι επίσης αποτελεσματική ενάντια στη διάρροια και τα έλκη στομάχου.

  • Μπορείτε να καταναλώσετε το τζίντζερ φρέσκο ή ξερό, ως έγχυμα, ανάμεικτο σε χυμούς, ακόμη και σε συμπλήρωμα.

Τώρα γνωρίζετε τις χωνευτικές ιδιότητες αυτών των εξαίσιων φαρμακευτικών φυτών τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε και να καταπραΰνετε τον μετεωρισμό. Να τα έχετε πάντα στην κουζίνα σας ώστε να τα χρησιμοποιείτε αμέσως μόλις θελήσετε να ανακουφίσετε το πεπτικό σας σύστημα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Kurbel, S., Kurbel, B., & Včev, A. (2006). Intestinal gases and flatulence: Possible causes of occurrence. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.057
  • Sharangi, A. B., & Datta, S. (2005). Medicinal properties of spices. Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.