Επτά προειδοποιητικά σημάδια αναιμίας σε παιδιά

Η αναιμία στα παιδιά είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση. Η ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών.
Επτά προειδοποιητικά σημάδια αναιμίας σε παιδιά
María Cantos

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από μαία María Cantos.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αναιμία στα παιδιά είναι μια ασθένεια που θεωρείται σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία λόγω των σοβαρών συνεπειών της στην ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για την ανίχνευση της βασικής αιτίας αυτής της ασθένειας και των καλύτερων τρόπων για την καταπολέμησή της. Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια αναιμίας σε παιδιά;

Τι είναι η αναιμία;

Η αναιμία είναι μια μείωση στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Για το λόγο αυτό, η μείωση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης οδηγεί σε μείωση της παροχής οξυγόνου στα όργανα.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες εξαιρετικές καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, όταν είναι φυσιολογικό τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης να είναι κάτω από το εύρος των ορίων των εργαστηρίων. Ωστόσο, όποτε υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν την πιθανή αναιμία, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να μπορούν να ερμηνεύσουν όλα τα επίπεδα.

Τύποι αναιμίας σε παιδιά

Συνολικά, ανάλογα με την αιτία της αναιμίας, μπορεί να ταξινομηθεί σε διαφορετικούς τύπους:

 • Μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μυελός των οστών είναι υπεύθυνος για την παραγωγή τους. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε.
 • Καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι η αιμόλυση. Περιλαμβάνει τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Απώλεια σιδήρου. Συνήθως, αυτό είναι συχνό στις αιμορραγίες ή λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου.

Συμπτώματα και σημάδια αναιμίας σε παιδιά

 1. Κόπωση ή κούραση

Παιδί κουρασμένο

Ο όρος που χρησιμοποιείται στην ιατρική για αυτό το σύμπτωμα είναι η αδυναμία. Εάν το παιδί σας πάσχει από αυτό, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε παιδίατρο. Εκεί, θα αξιολογήσουν το παιδί σας πραγματοποιώντας εξετάσεις για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την αιτία.

Δυστυχώς, η κόπωση ή η κούραση είναι δύσκολο να οριστούν, ακόμη περισσότερο για ένα παιδί. Γι ‘αυτό πρέπει πάντα να θεωρούνται σοβαρά συμπτώματα. Συνολικά, το παιδί θα έχει μειωμένη φυσική απόδοση και θα εκδηλώνει μια συνεχή επιθυμία να ξεκουραστεί.

 1. Ευερεθιστότητα

Στη συνέχεια, αυτό το σύμπτωμα συνοδεύει συχνά την κούραση. Ομοίως, είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί σωστά. Στην πραγματικότητα, πολλά παιδιά έχουν οργή ή εμφανή ευερεθιστότητα λόγω της ίδιας της ανάπτυξής τους ή για διαφορετικούς λόγους.

 1. Ανορεξία, σημάδια αναιμίας σε παιδιά

Επίσης, η απώλεια όρεξης είναι ένα άλλο σημαντικό σύμπτωμα που σχετίζεται με την αναιμία στα παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί μόνο περιστασιακά λόγω μολυσματικών διαδικασιών ή συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως προβλήματα στο σχολείο.

Συνήθως, οι ειδικοί προτείνουν την παρακολούθηση των εξελίξεων και της διάρκειας αυτού του συμπτώματος για να ζητήσουν τη συμβουλή ειδικού εάν επιμένει με την πάροδο του χρόνου.

 1. Κατανάλωση μη διατροφικών προϊόντων

Πρόκειται για ένα μάλλον παράξενο σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα παιδί που πάσχει από αναιμία. Συνολικά, περιλαμβάνει την πρόσληψη μη διατροφικών προϊόντων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως βρωμιά και αντικείμενα.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες πρέπει να επιβλέπουν αυτήν την αλλαγή συμπεριφοράς. Επίσης, πρέπει να ζητήσουν επείγουσα παιδιατρική διαβούλευση. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στην πιθανή δηλητηρίαση που μπορεί να προκαλέσει.

 1. Ωχρότητα δέρματος ή βλεννογόνου ή ίκτερος, σημάδια αναιμίας σε παιδιά

παιδί με χλωμό δέρμα

Μια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος υποδηλώνει μείωση των επιπέδων των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν σποραδικά και η ανάκαμψη είναι γρήγορη, συνήθως σχετίζεται με οξείες περιπτώσεις που τελικά επιλύονται μόνες τους. Ωστόσο, εάν επιμένουν μετά από αρκετές ημέρες, συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο για αξιολόγηση.

 1. Ταχυκαρδία, σημάδια αναιμίας σε παιδιά

Ένας πολύ γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή το αίσθημα παλμών μπορεί να είναι σημάδια αναιμίας στα παιδιά. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται σε παιδιά με ζάλη, πιθανό πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά στο παιδί σας, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας για σωστή αξιολόγηση, καθώς μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλα προβλήματα.

 1. Τριχόπτωση ή αδύναμα νύχια

Τέλος, δύο άλλα συμπτώματα αναιμίας στα παιδιά είναι τα αδύναμα νύχια και η τριχόπτωση. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, το τελευταίο μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί λόγω των πολύ λεπτών μαλλιών.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, πολλά συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν εάν ένα παιδί πάσχει από αναιμία. Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να εντοπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε επιπλοκές.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
 • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
 • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
 • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
 • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
 • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
 • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.