Βαθμοί στο σχολείο: Ένας οδηγός για γονείς

9 Οκτωβρίου 2019
Οι βαθμοί στο σχολείο συνεπάγονται άγχος για πολλούς γονείς, αλλά και για τα παιδιά.

Βαθμοί στο σχολείο. Πολλά παιδιά αρχίζουν ν’ ανησυχούν γι’ αυτούς μόλις ξεκινούν το σχολείο. Τη στιγμή που λαμβάνουν τους ελέγχους τους, ίσως  υπάρξουν συναισθήματα χαράς ή απίστευτης απογοήτευσης.

Οι γονείς παίρνουν πολύ σοβαρά τους βαθμούς των παιδιών σαν να ήταν αξιολόγηση της γονικής τους ικανότητας. Όμως, δεν αντιλαμβάνονται πως οι βαθμοί στο σχολείο είναι μια βαθμολογία για την επίτευξη ενός στόχου και την απομνημόνευση συγκεκριμένου ακαδημαϊκού περιεχομένου.

Αποτελεί μια μονάδα μέτρησης η οποία ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Γι’ αυτό, δεν δηλώνουν απαραίτητα αν η μαθησιακή ικανότητα των παιδιών ήταν επιτυχημένη ή όχι.

Οι ακαδημαϊκοί βαθμοί δείχνουν στους γονείς διάφορα πράγματα, πράγματα για τα οποία μπορούν να δράσουν χωρίς ν’ ανησυχούν, να κρίνουν ή να βασανίζουν τα παιδιά.

Βαθμοί στο σχολείο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Βαθμοί στο σχολείο

Οι βαθμοί στο σχολείο είναι μια περιστασιακή βαθμολογία. Ένας βαθμός αποκτάται από διαγωνίσματα που γράφουν τα παιδιά. Ωστόσο, σε αυτά δε λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο της ωριμότητας, τα ενδιαφέροντα και ο τρόπος εκμάθησης του κάθε παιδιού.

Επιπλέον, δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την προσπάθεια που καταβάλλει ένα παιδί. Ένας άριστος βαθμός μπορεί ν’ αποκτηθεί χωρίς προσπάθεια, ενώ κάποιο παιδί μπορεί να θεωρήσει πως ένας χαμηλός βαθμός ήταν καλός.

Είναι καλό να μην παίρνετε πολύ σοβαρά τους ελέγχους, αλλά αυτοί μπορούν να σας δείξουν τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Για ορισμένα παιδιά, τα μαθηματικά ή το μάθημα των τεχνών ίσως να είναι ευκολότερα. Άλλα παιδιά είναι δυνατά στην Έκθεση, σε μια δεύτερη γλώσσα ή σε κάποιο άθλημα.

Ανεξαρτήτως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το να περάσει ένα παιδί στην επόμενη τάξη δε σημαίνει απαραίτητα πως έμαθε κάτι. Το εκπαιδευτικό σύστημα απαιτεί από τα παιδιά να περνούν τις τάξεις, χωρίς να εγγυάται ότι έμαθαν κάτι.

Τέλος, ένας χαμηλός βαθμός ή μια αποτυχία δεν αποτελεί ανικανότητα του παιδιού. Δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηριστεί ένα παιδί ή για να φανεί η αξία του ως άνθρωπος, πόσο μάλλον για να εκφοβιστεί ή να τιμωρηθεί.

Διαβάστε επίσης: 5 Χαρακτηριστικά που έχουν τα χαρισματικά παιδιά

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά;

1. Δείτε πέρα από τους βαθμούς

Οι γονείς θα πρέπει να εκτιμήσουν την προσπάθεια του παιδιού για να λάβει αυτόν τον βαθμό. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ανάγνωσης του ελέγχου προκειμένου να δώσετε κίνητρο στο παιδί να συνεχίσει την προσπάθεια.

2. Βαθμοί στο σχολείο – Δώστε κίνητρο για να προσπαθούν καθημερινά

Δε χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το αποτέλεσμα ενός διαγωνίσματος για να συγχαρείτε τα παιδιά. Αναγνωρίστε την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά στο σχολείο.

Αν κάποιο παιδί δεν πήγε καλά στο σχολείο σήμερα, τότε οι γονείς του θα πρέπει να δουν τι έκανε πριν ώστε να προσδιορίσουν πού χρειάζεται βελτίωση. Δώστε κίνητρο στο παιδί να ολοκληρώσει τις εργασίες του σωστά και έγκαιρα.

3. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα μελέτης

Αρχίστε να επιβλέπετε την έναρξη των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να κάνετε διορθώσεις άμεσα μόλις κάνουν κάποιο λάθος. Βοηθήστε τα να συγκεντρώσουν όλο το υλικό που χρειάζονται για να μελετήσουν και να κάνουν τις εργασίες τους.

Επίσης, στο τέλος της ημέρας, ελέγξτε αν τελείωσαν όλες τις εργασίες για το σχολείο.

4. Βαθμοί στο σχολείο – Αφήστε τα να μελετήσουν και να κάνουν τις εργασίες μόνα τους

Γονείς ζωγραφίζουν με το παιδί τους

Για να έχουν καλύτερους βαθμούς τα παιδιά, θα πρέπει να τους προσφέρετε ένα ήσυχο περιβάλλον. Χρησιμοποιήστε έναν ήσυχο χώρο για να μελετήσουν και να κάνουν τις εργασίες τους. Μην αφήνετε διάφορα ερεθίσματα όπως τηλεόραση, παιχνίδια ή ηλεκτρονικές συσκευές να αποσπάσουν την προσοχή τους.

Αν δε βρίσκεστε σπίτι, βεβαιωθείτε πως το παιδί σας διαβάζει και κάνει τις εργασίες του σε ένα καλό μέρος. Επίσης, φροντίστε να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί καλά στο τέλος της ημέρας.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Καβγάδες ανάμεσα στα παιδιά: πώς να τους ελέγξετε

5. Επικοινωνείτε τακτικά με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα τους

Διατηρήστε συχνή επαφή με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα. Μαζί θα πρέπει να αξιολογήσετε το περιεχόμενο στο οποίο θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση το παιδί. Επίσης, θα δείτε μαζί μεθόδους εκμάθησης και τρόπους βελτίωσής τους.

Αν το παιδί σας χρειαστεί ενισχυτική διδασκαλία, δείτε αν μπορείτε να πληρώσετε για κάποιο φροντιστήριο.

6. Βαθμοί στο σχολείο – Μην τα απειλείτε και μη δίνετε υποσχέσεις

Η ενθάρρυνση δε σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ ανταμείβετε τα παιδιά σας με δώρα όταν φέρνουν τα αποτελέσματα που περιμένατε. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε και να τα συγχαίρετε λεκτικά.

Δε θα πρέπει ν’ απειλείτε τα παιδιά, ούτε να δίνετε υποσχέσεις που δε θα τηρήσετε.

7. Αποφύγετε να τα υποχρεώνετε να πάρουν ένα συγκεκριμένο βαθμό

Εξηγήστε τους ξεκάθαρα τι περιμένετε από αυτά αναφορικά με το σχολείο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Όμως, δε θα πρέπει ποτέ να τα υποχρεώνετε να πάρουν ένα συγκεκριμένο βαθμό.

Επίσης, δείξτε τους ότι η μη συμμόρφωση με το πρόγραμμά τους και τις μεθόδους εκμάθησης έχει συνέπειες.

8. Βαθμοί στο σχολείο – Βοηθήστε τα να διατηρούν οργανωμένο το υλικό τους

Έτσι, θα νιώθουν προετοιμασμένα επειδή θα εκπληρώνουν μικρούς και λογικούς στόχους.

9. Δουλέψτε ένα προς ένα τα διάφορα θέματα με τα παιδιά

Φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που χρήζουν διόρθωσης και αποφασίστε σε ποια θέματα θα πρέπει να δουλέψετε και οι δύο με το παιδί σας, ένα προς ένα. Αυτό θα το βοηθήσει να πετύχει τους στόχους του χωρίς να κουραστεί ή ν’ αγανακτήσει.

Προσδιορίστε τι έχει προτεραιότητα και δουλέψτε πάνω σε αυτό. Έπειτα, προχωρήστε σε κάτι άλλο, και μόλις το τελειώσετε προχωρήστε στο επόμενο.

Τι πρέπει να κάνετε αν αποτύχει το παιδί σας;

Κοριτσάκι φοβισμένο μπροστά στον πατέρα του

  • Προσδιορίστε την αιτία. Επικοινωνήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα ώστε να σας δώσει την άποψή του/ης και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί ένα πλάνο μελέτης. Αν η αιτία της κακής απόδοσης είναι η έλλειψη προσπάθειας, θα πρέπει να βοηθάτε το παιδί καθημερινά και να προσπαθήσετε να του ενισχύσετε τα κίνητρα.
  • Μιλήστε ήρεμα στο παιδί. Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί έλαβε αυτούς τους βαθμούς. Μπορείτε να δοκιμάσετε νέες μεθόδους εκμάθησης με τις οποίες θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστήριο.
  • Αποφύγετε τις φωνές και τις διαφωνίες. Αυτά δε θα κάνουν το παιδί σας να βελτιωθεί. Αντιθέτως, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.
  • Ενισχύστε το αίσθημα της υπευθυνότητάς του. Οι βαθμοί του είναι το προϊόν της προσπάθειας και της αφοσίωσής στη μελέτη του. Μην επιτρέψετε στο παιδί να σας δίνει μη ρεαλιστικές δικαιολογίες. Δεν είναι λάθος του δασκάλου ή της δασκάλας του, ούτε των συμμαθητών του που δεν το αφήνουν να συγκεντρωθεί.
  • Μη συγκρίνετε το παιδί σας με τους συμμαθητές ή τα αδέρφια του. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, και έχει τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες.
  • Μην μετατρέπετε τη μελέτη του σε τιμωρίαΑυτό δημιουργεί αρνητικές συνθήκες που συνδέουν το διάβασμα με κάτι κακό ή βαρετό.

Τελευταίες προτάσεις

Το σύστημα εκπαίδευσης είναι ένα μέσο διαμόρφωσης των παιδιών και οι βαθμοί είναι μέρος της διαδικασίας. Ενθαρρύνετε το παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του. Είναι το καλύτερο μάθημα που μπορεί να πάρει αναφορικά με την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Τέλος, εφόσον έχετε ενισχύσει το παιδί σας με μεθόδους εκμάθησης και οι βαθμοί δε βελτιώνονται, θα πρέπει να δείτε αν έχει κάποια μαθησιακή δυσκολίαΓια να γίνει αυτό, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό και όχι έναν δάσκαλο ή μια δασκάλα.

Ministerio de Economía y Competitividad et al. Informe sobre los deberes escolares. 2013. Available at: https://www.edu.xunta.gal/portal/sites/web/files/informe_deberes_castellano.pdf. Accessed 11/18, 2018.

O’Donnel LM. Disciplinar a su hijo. 2018. Available at: https://kidshealth.org/es/parents/discipline-esp.html. Accessed 11/18, 2018.

Wikipedia. Educación. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Educaci%C3%B3n. Accessed 11/18, 2018.