Όλα τα σημάδια για ένα κακομαθημένο παιδί

Ένα κακομαθημένο παιδί δεν είναι μόνο πρόκληση για τους ενήλικες, αλλά επίσης μεγαλώνουν χωρίς να έχουν αποκτήσει βασικές προσωπικές δεξιότητες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να το αποφύγετε.
Όλα τα σημάδια για ένα κακομαθημένο παιδί
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σίγουρα έχετε συναντήσει ένα κακομαθημένο παιδί που ουρλιάζει και κλωτσάει στη μέση ενός σούπερ μάρκετ, χτυπώντας άλλα παιδιά ή δεν σέβεται τους γονείς του. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με καλούς τρόπους είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς η συμπεριφορά τους είναι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να το αποδεχτείτε όταν το παιδί σας κάνει αυτές τις παραβάσεις. Τα κακομαθημένα παιδιά δεν είναι μόνο πρόκληση για τους γονείς και τους δασκάλους. Στην πραγματικότητα, τα ίδια τα παιδιά πλήττονται περισσότερο από αυτούς τους τύπους συμπεριφορών.

Αυτό συμβαίνει επειδή καταλήγουν να απορρίπτονται από άλλους και να εμπλέκονται σε συνεχείς συγκρούσεις. Επίσης, φτάνουν στην ενηλικίωση χωρίς να έχουν αποκτήσει τα απαραίτητα διαπροσωπικά εργαλεία. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να εντοπίσετε και να διορθώσετε αυτούς τους τύπους συμπεριφορών.

Πώς γίνεται ένα κακομαθημένο παιδί

Τα κακομαθημένα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο. Η συμπεριφορά τους είναι το αποτέλεσμα ενός ανεπαρκούς γονικού στυλ που εφαρμόζεται στο σπίτι. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποια είναι τα λάθη που μπορεί να έχετε κάνει εάν το παιδί σας έχει κακή συμπεριφορά.

Ανεπαρκή όρια

Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να αναπτυχθούν συναισθηματικά και να είναι ψυχολογικά υγιή. Έτσι, απλά αιτήματα όπως «μην τρώτε γλυκά πριν από το δείπνο» ή «σηκώστε τα παιχνίδια σας μετά τη χρήση τους» βοηθούν στην καθοδήγησή τους και στην πραγματικότητα τα κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς.

Λάβετε υπόψη ότι, αυτά τα όρια πρέπει να είναι σαφή, συνεκτικά και συνεπή. Επομένως, μην υποχωρήσετε για να σταματήσετε το παιδί σας από το να κλαίει ή να αποφύγετε μια σύγκρουση. Κάτι τέτοιο θα υπονομεύσει την εξουσία σας και θα στείλει μπερδεμένα σήματα.

παιδί που κλαίει
Ο καθορισμός σαφών ορίων κατά τη διάρκεια των ξεσπασμάτων μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της διαταραχής της συμπεριφοράς και ενός παιδιού που είναι αρκετά αναστατωμένο.

Υπερπροστασία

Είναι κατανοητό ότι ορισμένοι γονείς θέλουν να κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τα παιδιά τους. Ωστόσο, αυτό συχνά σημαίνει ότι τους στερεί τις ευκαιρίες να μάθουν να ανέχονται και να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν ευθύνες ανάλογα με την ηλικία τους και να αναλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Επομένως, είναι φυσιολογικό να βοηθήσετε το παιδί σας, απλά μην κάνετε τα πάντα για αυτά. Αυτό θα τους κάνει να πιστέψουν ότι έχουν μόνο δικαιώματα και όχι ευθύνες.

Απολυταρχισμός

Το αντίθετο δεν είναι επίσης φυσιολογικό.  Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας μόνο αν δίνετε εντολές και προσταγές ή φωνάζοντας και απειλώντας.

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπούν, ότι τα σέβονται, θέλουν να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη. Διαφορετικά, ο δεσμός επιδεινώνεται και τα προβλήματα ανταρσίας και συμπεριφοράς θα αυξηθούν.

Κακά παραδείγματα

Έχετε σταματήσει ποτέ να σκεφτείτε πώς αντιμετωπίζετε το παιδί σας; Τείνετε να υψώσετε τη φωνή σας και να μπείτε σε αγώνες εξουσίας και να πείτε «όχι» σε όλα;

Λοιπόν, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν και μιμούνται τη συμπεριφορά σας και τη συμπεριφορά άλλων ενηλίκων γύρω τους. Θυμηθείτε: είστε το κύριο πρότυπό τους.

Σημάδια που δείχνουν ένα κακομαθημένο παιδί

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι εύκολο να παραδεχτείτε ότι το παιδί σας είναι κακομαθημένο. Αναζητήστε λοιπόν τα ακόλουθα σημάδια εάν αναρωτιέστε.

 1. Συχνά ξεσπάσματα

Τα ξεσπάσματα είναι κοινά μεταξύ των ηλικιών δύο και τεσσάρων ετών. Ωστόσο, η παρουσία τους πέρα ​​από αυτήν την ηλικία μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί είναι κακομαθημένο.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ξεσπάσματα σε μεγαλύτερη ηλικία δεν οφείλονται πλέον στην έλλειψη πόρων για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αλλά χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν τους ενήλικες και να πάρουν αυτό που θέλουν.

 1. Υπερβολικές ιδιοτροπίες

Τα κακομαθημένα παιδιά δεν εκτιμούν αυτό που έχουν και δεν είναι ποτέ ικανοποιημένα. Μήπως το παιδί σας κουράζεται με τα παιχνίδια του αμέσως και θέλει νέα; Ζητούν το αγαπημένο τους φαγητό και μετά θέλουν να φάνε κάτι άλλο;

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τι συμβαίνει όταν ένα παιδί τα θέλει όλα, τα θέλει τώρα και δεν παίρνει «όχι» για απάντηση.

 1. Η έλλειψη ευγένειας είναι το κύριο σημάδι για ένα κακομαθημένο παιδί

Ο ένας πρέπει να απευθύνεται στον άλλο με σεβασμό και προσοχή για να ευδοκιμήσει σε οποιαδήποτε κοινωνία. Αυτό περιλαμβάνει το να ζητάτε άδεια και να λέτε «παρακαλώ» ή «ευχαριστώ» αλλά επίσης να μην είστε αγενείς με τους άλλους.

Ένα παιδί που απευθύνεται σε άλλους χωρίς σεβασμό ή με περιφρόνηση και κάνει πικρόχολα σχόλια, χτυπάει ή υψώνει τη φωνή του είναι σίγουρα ένα κακομαθημένο παιδί.

 1. Ανυπακοή

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να μην απαντούν σε κάτι που ζητάτε και να αντιστέκονται σε κάτι που δεν θέλουν να κάνουν. Ωστόσο, τα κακομαθημένα παιδιά αγνοούν σκόπιμα τις εντολές και τα αιτήματα των γονιών τους και αγνοούν τις ευθύνες τους.

κορίτσι τσιρίζει
Σκηνές ξεσπασμάτων, κραυγής και κλοτσιών σε δημόσιους χώρους κάνουν όλους τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα, τόσο τους γονείς όσο και οποιονδήποτε άλλον είναι εκεί.

Πώς διορθώνετε και αντιμετωπίζετε ένα κακομαθημένο παιδί

Ευτυχώς, είναι δυνατόν να διορθωθεί μια προβληματική στάση στα παιδιά. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αναλύσετε αυτά τα πράγματα που δεν κάνετε σωστά και να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο γονικό σας στυλ:

 • Ορίστε σαφείς κανόνες και προσπαθήστε να τους τηρήσετε και μην παραδοθείτε στην κούραση ή την πίεση.
 • Αφήστε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη και να κάνει όσα μπορεί να κάνει.
 • Αντί για εντολές και απειλές, επιλέξτε σεβασμό και διάλογο και εξηγήστε επίσης τους λόγους πίσω από τα αιτήματά σας ή γιατί λέτε όχι στις επιθυμίες τους (το “επειδή το λέω εγώ” δεν θα λειτουργήσει).
 • Αρχίστε να είστε θετικό πρότυπο και απευθυνθείτε στο παιδί σας όπως θα θέλατε να απευθυνθεί σε άλλους. Επίσης, προσπαθήστε να μην ανεβάζετε τη φωνή σας όταν σας φωνάζουν ή σας προκαλούν.
 • Ενισχύστε τις κατάλληλες συμπεριφορές, αρχίστε να εκτιμάτε τις καλές συμπεριφορές τους και αφιερώστε περισσότερο χρόνο μαζί τους κάνοντας δραστηριότητες.

Οι οικογενειακές αλλαγές χρειάζονται χρόνο για ένα κακομαθημένο παιδί

Η γονική μέριμνα είναι μια περίπλοκη και απαιτητική εργασία και όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Μην κατηγορείτε ή τιμωρείτε τον εαυτό σας. Αντ ‘αυτού, συγχαίρετε τον εαυτό σας όταν αναγνωρίζετε και χειρίζεστε σωστά αυτήν την κατάσταση.

Η αλλαγή της οικογενειακής δυναμικής δεν είναι εύκολη και το παιδί σας πιθανότατα θα αντισταθεί. Ωστόσο, θα εξασφαλίσετε μια καλύτερη ψυχολογική ανάπτυξη και, επομένως, μια πιο ευτυχισμένη ζωή για αυτά όταν το κάνετε.

Μην ξεχνάτε αυτόν τον πολύτιμο στόχο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
 • Aguayo Alcívar, A. A. (2013). Sobreprotección infantil en las relaciones interpersonales en los niños del primer año de educación básica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
 • Solórzano González, T. X., & Cobar Chávez, M. L. (2005). Padres autoritarios y su influencia en la conducta violenta en la niñez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.