Πώς να ενθαρρύνετε το συλλογικό παιχνίδι στα παιδιά

Γνωρίζετε τα οφέλη που έχει το συλλογικό παιχνίδι στα παιδιά; Αυτό το είδος ομαδικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας προάγει τη συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. 
Πώς να ενθαρρύνετε το συλλογικό παιχνίδι στα παιδιά

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2020

Το συλλογικό παιχνίδι είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που προάγει τη συνεργασία. Σκοπό έχει την επίτευξη ενός κοινού στόχου αντί να επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό. Αυτό το διδακτικό εργαλείο είναι εξαιρετικό για να διδάξετε αξίες σε αυτή την ηλικία. Επίσης, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να προάγετε τις στρατηγικές ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων.

Συλλογικό παιχνίδι

Η ιδέα του συλλογικού παιχνιδιού είναι να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή απέναντι στα ανταγωνιστικά παιχνίδια με προτάσεις που αναπτύσσονται σε ένα χαλαρό και φιλικό περιβάλλον. Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Έτσι, θα συνεισφέρουν όλα με τις ξεχωριστές τους ικανότητες.

Όμως βλέπετε, υπάρχουν πολλά οφέλη για τα παιδιά στο συλλογικό παιχνίδι. Βραχυπρόθεσμα, βοηθά στην εδραίωση ενός εποικοδομητικού, εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, ενισχύει τις θετικές κοινωνικές δεξιότητες.

Λόγοι για να ενθαρρύνετε το συλλογικό παιχνίδι

1. Δημιουργεί συναίσθηση, σεβασμό, και αλληλεγγύη.

Παιδιά τραβούν ένα σχοινί
Η ενσυναίθηση είναι μία από τις αξίες που εξασκούνται μέσα από το συλλογικό παιχνίδι. Στόχος είναι να αναπτυχθεί η συναίσθηση και ο σεβασμός προς τους άλλους.

Αρχικά, ένα συλλογικό παιχνίδι βασίζεται στις αρχές του σεβασμού και της αλληλεγγύης. Έτσι, στόχο έχει να “ποτίσει” τα παιδιά με τη συναίσθηση μέσω του παιχνιδιού ώστε να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις. Μπορεί επίσης να γίνει και μία στρατηγική ενάντια στο μπούλινγκ.

Κάποια σχολεία υιοθετούν ήδη αυτές τις τεχνικές οι οποίες προσκαλούν τα παιδιά να συμμερίζονται τους συμμαθητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να βρουν λύσεις μαζί ενάντια στις προκλήσεις.

2. Το συλλογικό παιχνίδι έχει να κάνει με τη συνεργασία και την ομαδική προσπάθεια.

Αυτό το είδος παιχνιδιού περιλαμβάνει όλους τους συμμετέχοντες και τους προσκαλεί να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο να βρουν έναν τρόπο ώστε να λειτουργήσουν ως ομάδα για να πετύχουν τον σκοπό του παιχνιδιού. Έτσι, δε θα κερδίσει κανένα παιδί μόνο του, σε αντίθεση με πολλά παιχνίδια, επειδή όλα έχουν ένα κοινό εξωτερικό στοιχείο.

Όπως μπορείτε να δείτε, τα παιδιά μαθαίνουν την αξία των ιδιαίτερων δεξιοτήτων του καθενός και γνωρίζουν πώς να τις χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί είναι καλό στα μαθηματικά αλλά όχι στα αθλήματα τότε δε θα αποκλειστεί από την ομάδα επειδή δε θα μπορεί να κερδίσει μια κούρσα. Αντιθέτως, θα μπει επικεφαλής σε ένα κομμάτι που σχετίζεται με τη δεξιότητά του.

3. Βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Παιδιά παίζουν μουσική
Για να παίξουν αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά θα πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Έτσι, μπορούν να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Για να επιλυθούν οι δοκιμασίες ή οι προκλήσεις ενός παιχνιδιού, τα παιδιά πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με την ομάδα τους. Έτσι, εξασκούνται στον τρόπο που εκφράζονται.

Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να ακούν. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στο να ισορροπήσει την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών που μιλούν σπάνια και των παιδιών που μιλούν συνέχεια. Έτσι, υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

4. Το συλλογικό παιχνίδι διδάσκει στα παιδιά πώς να επιλύουν τις διαφορές τους.

Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι μαθαίνουν πώς να επιλύουν τις διαφορές τους.

Το πρώτο βήμα είναι να μάθουν να εκφράζουν την ανάγκη να επιλύσουν μια διαφορά. Έτσι, ελέγχουν την αποτελεσματικότητα αυτής της στρατηγικής και έπειτα τη μεταφέρουν σε άλλες καταστάσεις στην τάξη ή στο διάλειμμα. Ομοίως, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον όταν μεγαλώσουν.

5. Εμπνέει την αυτοπεποίθηση.

Πώς να ενθαρρύνετε το συλλογικό παιχνίδι
Το συλλογικό παιχνίδι ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Τέλος, το συλλογικό παιχνίδι ενισχύει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση κάθε παιδιού. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, μαθαίνουν να εκπληρώνουν μια σημαντική λειτουργία μέσα στην ομάδα για να επιτύχουν έναν κοινό στόχο. Μπορεί ακόμη και να ανακαλύψουν ταλέντα που δεν ήξεραν ότι έχουν παρατηρώντας τα άλλα παιδιά.

Το συλλογικό παιχνίδι είναι ένα καταπληκτικό διδακτικό εργαλείο που μπορείτε να φέρετε στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια καθώς απορροφούν ό,τι βλέπουν. Γι’ αυτό, θα ενσωματώσουν όλες αυτές τις αξίες με έναν ιδιαίτερα αυθόρμητο και φυσικό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bay-Hinitz, A. K., Peterson, R. F., & Quilitch, H. R. (2006). Cooperative games: a way to modify aggressive and cooperative behaviors in young children. Journal of Applied Behavior Analysis. https://doi.org/10.1901/jaba.1994.27-435
  • Creighton, S., & Szymkowiak, A. (2014). The Effects of Cooperative and Competitive Games on Classroom Interaction Frequencies. Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.04.402
  • Marker, A. M., & Staiano, A. E. (2014). Better Together: Outcomes of Cooperation Versus Competition in Social Exergaming. Games for Health Journal. https://doi.org/10.1089/g4h.2014.0066

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.