Σωματική αδράνεια στα παιδιά: Μια αυξανόμενη επιδημία

Η σωματική αδράνεια στα παιδιά είναι ένα πρόβλημα το οποίο αυξάνεται συνεχώς στον Δυτικό κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα παιδιά με καθιστικό τρόπο ζωής απ' ότι δραστήρια.
Σωματική αδράνεια στα παιδιά: Μια αυξανόμενη επιδημία

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η σωματική αδράνεια στα παιδιά είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Για την ακρίβεια, έχει χαρακτηριστεί επιδημία. Αυτό συνέβη εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, αλλά και λόγω της πιθανότητας πρόκλησης μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Μια πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι το 70% των αγοριών και έως το 88% των κοριτσιών κάτω των 10 ετών δεν κάνουν καμία σωματική (φυσική) δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει πως η σωματική αδράνεια επηρεάζει, κατά μέσο όρο, το 79% των παιδιών.

Η σωματική δραστηριότητα παίζει ρόλο κλειδί στην υγεία για όλες τις ηλικίες. Όμως, στην παιδική ηλικία, είναι σημαντικός παράγοντας για τη φυσιολογική ανάπτυξη, Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον ιατρικό τομέα καθώς η σωματική αδράνεια στα παιδιά αυξάνεται συνεχώς. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε αυτή την επιδημία.

Σωματική αδράνεια στα παιδιά

Παιδί κάθεται πάνω σε μπάλα ποδοσφαίρου
Οι σύλλογοι που προάγουν τον αθλητισμό στα παιδιά είναι μια καλή επιλογή για να καταπολεμήσετε τον καθιστικό τρόπο ζωής και την παιδική παχυσαρκία, αυτά πάνε χέρι-χέρι.

Η λέξη “καθιστική” έρχεται από τη Λατινική ρίζα “sedentarĭus”, η οποία σημαίνει “κάθομαι“. Η σωματική αδράνεια ορίζεται με πολλούς τρόπους. Παρόλα αυτά, μία από τις περισσότερο αποδεκτές έννοιες είναι αυτή που δηλώνει πως ένα άτομο θεωρείται ότι ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής αν καίει λιγότερες από 150 χιλιοθερμίδες την ημέρα με άσκηση ήπιας έντασης.

Στην περίπτωση της σωματικής αδράνειας στα παιδιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δηλώσει ότι ένα παιδί ακολουθεί καθιστικό τρόπο ζωής αν έχει λιγότερα από 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών στη Δύση δεν φτάνει αυτό το στόχο.

Το χειρότερο όλων είναι ότι η σωματική αδράνεια στα παιδιά συνοδεύεται συχνά από άλλους βλαβερούς παράγοντες, όπως την ανεπαρκή διατροφή. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί τις συνθήκες για την πρόκληση παχυσαρκίας στα παιδιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράγοντες επικινδυνότητας

Η κίνηση στην παιδική ηλικία είναι καθοριστικός παράγοντας για την ψυχοκινητική ανάπτυξη. Ομοίως, η κίνηση είναι αυτή που επιτρέπει στα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει πολύ την πνευματική και ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Γιατί είναι τόσο συχνή η σωματική αδράνεια στις μέρες μας; Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που τη διευκολύνουν:

  • Φυσιολογικοί παράγοντες. Όσο πιο κοντά είναι τα παιδιά στην εφηβεία, τόσο λιγότερες οι σωματικές δραστηριότητες τη στιγμή που αυξάνονται οι πνευματικές δραστηριότητες.
  • Κοινωνικοπολιτισμικοί παράγοντες. Οι αλλαγές στα παιχνίδια και τις μορφές ψυχαγωγίας, καθώς επίσης και οι γονείς που είναι απασχολημένοι, επηρεάζουν την ανάπτυξη της σωματικής αδράνειας στα παιδιά. Επίσης, η κίνηση δε διεγείρεται αρκετά στα παιδιά.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας περιορίζει την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αυτό κάνει τα παιδιά ν’ ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής εξαιτίας της αυτοαντίληψης μιας ανικανότητας για δραστηριότητες που απαιτούν φυσικές δεξιότητες.

Η επίδραση της σωματικής αδράνειας στα παιδιά

Οικογένεια ασχολείται με ηλεκτρονικές συσκευές

Η σωματική αδράνεια στα παιδιά έχει αρνητικές επιπτώσεις και ορισμένες από αυτές έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση. Ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα, τα σημαντικότερα είναι:

  • Αρχικά, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία. Η έλλειψη άσκησης, ειδικά αν συνοδεύεται από ανεπαρκή διατροφή, οδηγεί σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ανάπτυξης διαβήτη.
  • Στασιμότητα της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης. Μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που δεν είναι δραστήρια, πιστεύουν λιγότερο στον εαυτό τους, έχουν λιγότερες κοινωνικές δεξιότητες, και γενικά έχουν φτωχή ακαδημαϊκή απόδοση.
  • Τέλος, η ανάπτυξη συμπεριφορών εξάρτησης. Οι νέες τεχνολογίες έχουν μια εξαρτησιογόνο δράση, ειδικά στα μυαλά των παιδιών που δεν έχουν ωριμάσει. Αυτό περιορίζει τη φυσιολογική ψυχολογική ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα συμπεριφοράς ή προσωπικότητας.

Σωματική αδράνεια στα παιδιά – Τι να έχετε υπόψιν

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σωματική αδράνεια μπορεί να βλάψει τη ζωή ενός ανθρώπου. Αν τα παιδιά δεν αναπτύξουν φυσιολογικές σωματικές και πνευματικές δεξιότητες που να συνάδουν με την ηλικία τους, θα χτίσουν μια ζωή με σοβαρούς περιορισμούς.

Επίσης, αν εμφανιστούν προβλήματα όπως παραπανίσιο βάρος ή παχυσαρκία, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χρόνιων ασθενειών.

Οι ενήλικες θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά επιλογές για σωματική δραστηριότητα. Τόσο οι γονείς όσο και οι δάσκαλοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την καθιστική ζωή με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση για σωματικές δραστηριότητες και τα πρώτα χρόνια είναι κρίσιμα σε αυτό. Έτσι, οι ενήλικες θα πρέπει να υποστηρίζουν την επιθυμία των παιδιών για εξερεύνηση του κόσμου με την κίνηση, παίζοντας με τα παιδιά, και ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cigarroa, I., Sarqui, C., & Zapata-Lamana, R. (2016). Efectos del sedentarismo y obesidad en el desarrollo psicomotor en niños y niñas: Una revisión de la actualidad latinoamericana. Revista Univ. Salud, 18(1), 156-169.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.