8 πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών

Παρά το ότι είναι ένας από τους καρκίνους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, η πρώιμη διάγνωση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 95%.
8 πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών

Τελευταία ενημέρωση: 16 Οκτωβρίου, 2019

Σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών! Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει χαρακτηριστεί ως “σιωπηλός δολοφόνος” επειδή, όπως συμβαίνει και με άλλα είδη καρκίνου, τα συμπτώματα ίσως εμφανιστούν όταν η νόσος έχει ήδη προχωρήσει πολύ και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αυτό το είδος καρκίνου είναι το δεύτερο συνηθέστερο είδος γυναικολογικού καρκίνου και  έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας επειδή, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ανακαλύπτεται όταν είναι πολύ αργά. Ας μάθουμε λοιπόν μερικά από τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών.

Σύμφωνα με τις αναφορές των τελευταίων ετών, μόνο το 50% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Ο λόγος είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρώιμη ανίχνευση της νόσου αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά 95%.

Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας, όμως ο κίνδυνος είναι αυξημένος από την ηλικία των 50 ετών και άνω, με τις γυναίκες ηλικίας 65 ετών να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με το συγκεκριμένο καρκίνο. Είναι σημαντικό να μάθετε και να αναγνωρίζετε μερικά από τα συμπτώματα που θα μπορούσαν πιθανώς να δείχνουν καρκίνο των ωοθηκών. Όμως αρχικά να θυμάστε ότι αυτά τα σήματα κινδύνου θα πρέπει να εκτιμηθούν από κάποιον ειδικό, αφού μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας.

Προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου των ωοθηκών

του καρκίνου των ωοθηκών

Τα παρακάτω συμπτώματα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο των ωοθηκών, όμως μπορούν επίσης να αποτελούν ενδείξεις άλλων προβλημάτων υγείας. Έχοντας αυτό υπόψη, η αναγνώριση των συμπτωμάτων αποτελεί κλειδί για την πρώιμη διάγνωση και την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

 • Φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά: Αν και πρόκειται για ένα συνηθισμένο σύμπτωμα μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας, η αίσθηση πρηξίματος στην κοιλιά και η αύξηση του μεγέθους της μπορεί να φανερώνουν καρκίνο των ωοθηκών. Αν παρατηρήσετε ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται συχνά, καλύτερα να δείτε ένα γιατρό.
 • Πεπτικά προβλήματα: εκτός από το φούσκωμα στην κοιλιά, τα συμπτώματα όπως η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες και η δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς ή οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες κένωσης αποτελούν επίσης προειδοποιητικά σημάδια.
 • Πόνος στην πύελο: ο πυελικός πόνος μπορεί να αποτελεί πολύ σημαντική ένδειξη αυτής της νόσου. Αν ο πόνος είναι συχνός και φαίνεται να μην έχει εξήγηση, καλύτερα να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και να αποφύγετε την κάλυψή του με κάποιο παυσίπονο.
 • Πόνος στη μέση: αν πονάτε χαμηλά στην πλάτη και δεν βρίσκετε κάποια εξήγηση, ίσως πρόκειται για ακόμα ένα σύμπτωμα της ασθένειας.
 • Συχνή και ανεξέλεγκτη ούρηση: αν ξαφνικά αισθάνεστε την επιθυμία να ουρείτε συχνά και σχεδόν δεν μπορείτε να την ελέγξετε, είναι πιθανό ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως οι ενοχλήσεις αυτές συνοδεύονται από πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και συχνή ούρηση ανά σύντομα διαστήματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να φανερώνουν αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους ή μπορεί να αποτελούν σαφείς ενδείξεις μιας ουρολοίμωξης. Ωστόσο είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα γιατρό, αφού έχει αποδειχτεί ότι τα παραπάνω μπορεί επίσης να αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών.
 • Ανεξήγητη αύξηση ή μείωση του βάρους: πολλές γυναίκες συχνά αισθάνονται πολύ χαρούμενες όταν ανεξήγητα χάνουν πολύ βάρος, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και μπορεί να δείχνει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το σώμα. Το ίδιο ισχύει και για την ανεξήγητη αύξηση του βάρους. Γενικά ίσως επίσης να αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης ή την αίσθηση ότι είστε συνεχώς χορτάτες.
 • Κόπωση: οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κόπωση λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας, ακόμα και λόγω άγχους. Ωστόσο το σύμπτωμα αυτό είναι επίσης συνηθισμένο όταν μια γυναίκα πάσχει από καρκίνο των ωοθηκών. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένες, χωρίς ενέργεια και αδύναμες αρκετά συχνά, σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: αν αντί να χαίρεστε τη σεξουαλική επαφή συχνά υποφέρετε από πόνο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς αυτό επίσης αποτελεί ένα συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να έχετε υπόψη

 • Αιμορραγία από τον κόλπο σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
 • Ναυτία ή εμετοί.
 • Αναιμία.
 • Συχνός πόνος στο στομάχι.

Διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών ανιχνεύεται δύσκολα επειδή τα συμπτώματα συνήθως δεν εμφανίζονται κατά τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Ωστόσο, αν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με υπέρηχο, τομογραφία (CT), απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) και με μια εξέταση αίματος που ονομάζεται CA-125. Αυτά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.