Έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο διαγνωστέους τύπους καρκίνου στον κόσμο. Είναι ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται στο τμήμα του πεπτικού συστήματος που ονομάζεται παχύ έντερο ή ορθό, γενικά σε μια περίοδο 10-15 ετών. Ξεκινά με ένα ελαφρό οίδημα στον ιστό του παχέος εντέρου και με την πάροδο του χρόνου γίνεται καρκινώδης.
Έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιανουαρίου, 2019

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι επικίνδυνος και δύσκολος για να διαγνωστεί. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να είναι πρόωρα και προειδοποιητικά σημάδια αυτή της ασθένειας. Μάθετε σε αυτό άρθρο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου.

Στην αρχή, αυτό το είδος καρκίνου είναι “αθόρυβο” και δεν παρουσιάζει κανένα συγκεκριμένο ή ανησυχητικό σύμπτωμα, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς πολλές φορές ανιχνεύεται όταν είναι ήδη πολύ αργά. Είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικά τσεκ-απ και να προσέχετε τυχόν μεταβολές στις περισταλτικές κινήσεις (κινήσεις του εντέρου), που μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αυτής της ασθένειας. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου αυτού, όπως και πολλών άλλων, αυξάνει τις πιθανότητες ίασης.

Συμπτώματα που θα πρέπει να προσέξετε για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του καρκίνου παχέος εντέρου είναι ότι δεν παρουσιάζει κανένα συγκεκριμένο σύμπτωμα στην αρχή και μερικά ανεπαίσθητα σημάδια μπορεί να μπερδευτούν με πολλά άλλα κοινά πεπτικά προβλήματα. Γι αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό για οποιουδήποτε είδους πεπτικά προβλήματα, μεταβολές στις κινήσεις του εντέρου ή αίμα στην κένωση των εντέρων (κόπρανα).

Τα ακόλουθα είναι μερικά ακόμη συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου:

 • Κόκκινη, μαύρη ή πισσώδη χροιά στα κόπρανα.
 • Μεταβολές του εντερικού συστήματος που επηρεάζουν την πέψη.
 • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα.
 • Διάρροια, πίεση ή αίσθημα ατελούς κένωσης (το άτομο αισθάνεται ότι το έντερό του δεν έχει αδειάσει πλήρως μετά την κένωση).
 • Τα κόπρανα είναι σκληρότερα από ότι θα επρεπε
 • Δυνατές κοιλιακές κράμπες, πρήξιμο και αέρια
 • Απόφραξη του εντέρου
 • Χρόνια αναιμία λόγω χαμηλού σιδήρου που οφείλεται στην αιμορραγία και στο αίμα στα κόπρανα
 • Διαρκές αίσθημα κούρασης και κόπωσης
 • Απώλεια βάρους και έλλειψη διάθεσης για φαγητό
 • Πυρετός και γενική δυσφορία

 

 

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον καρκίνο παχέος εντέρου;

έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου

Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι εφικτή και ο καθένας από μας είναι υπεύθυνος για αυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγετε αυτή την ασθένεια και αν γνωρίζετε ποιος τρόπος είναι κατάλληλος για σας, τότε θα γνωρίζετε και τι πιθανότητες υπάρχουν για να αναπτύξετε καρκίνο παχέος εντέρου.

Έλεγχος οικογενειακού ιστορικού

Ένας από τους τρόπους πρόληψης αυτού του είδους καρκίνου είναι να έχετε επίγνωση της γενετικής σας κατάστασης. Θα πρέπει να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό και να μάθετε αν υπήρχε κάποιος στην οικογένειά σας που να υπέφερε από καρκίνο του παχέος εντέρου – αυτός μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που θα βοηθήσει να ανιχνεύσετε τον καρκίνο έγκαιρα, ενώ παράλληλα θα μπορείτε να βρείτε και την καλύτερη θεραπεία.

Τακτικά τσεκ-απ

Αν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, επιβάλλεται να επισκεφτείτε έναν ειδικό και να κάνετε εξετάσεις, και αν είναι εφικτό, μια κολονοσκόπηση.

Αν είστε άνω των 50, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πάσχετε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε αυτή την ηλικία τα τσεκ-απ πρέπει να είναι πιο τακτικά.

Καλές συνήθειες

Αποφύγετε την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, αυτές οι κακές συνήθειες αποτελούν τις βασικότερες αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που εφαρμόστηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.

 

 

Διατροφή

Δώστε προσοχή στο τι τρώτε! Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος για να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως επίσης και πολλές άλλες ασθένειες. Η τροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην θεραπεία ή στην ανάπτυξη των ασθενειών αντίστοιχα. Στην περίπτωση του καρκίνου παχέος εντέρου, συνιστάται να αποφεύγετε την κατάναλωση κόκκινου κρέατος και αντ’  αυτού να επιλέγετε κοτόπουλο ή ψάρια. Συνιστάται ιδιαίτερα η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όσπρια, σιτάρι ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, βιολογικά λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο του Δρ O’ Keefe εδώ.

Να καταλανώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και μεταλλικά στοιχεία.

Το να πίνετε νερό είναι επίσης εξαιρετικό για την υγεία σας και γενικότερα για τα όργανά σας. Η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι ιδανική για την πρόληψη του καρκίνου.

Άσκηση

Να είστε δραστήριοι. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου καθώς και πολλές άλλες ασθένειες.

Να διατηρείτε καλές και υγιεινές συνήθειες – όπως για παράδειγμα να αθλείστε 30 λεπτά καθημερινά, 4 μέρες την εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε μια σειρά ασθενειών ενώ παράλληλα θα σας εξασφαλίσει την υγεία των οργάνων σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.