Σημεία ενεργοποίησης: Τι είναι και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα σημεία ενεργοποίησης είναι μέρος του μυοπεριτονιακού συνδρόμου, ένα σύνδρομο που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα.
Σημεία ενεργοποίησης: Τι είναι και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο μυϊκός πόνος είναι συχνό πρόβλημα στους ενήλικες. Σήμερα, θα δούμε το μυοπεριτονιακό σύνδρομο και θα μιλήσουμε για τα σημεία ενεργοποίησης και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Το μυοσκελετικό σύστημα αποτελεί περίπου το 50% του βάρους ενός ενήλικα. Έτσι, δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως ο μυϊκός πόνος είναι συχνά μια πηγή δυσφορίας. Τα σημεία ενεργοποίησης είναι σημαντικά για την επεξήγηση του μυοπεριτονιακού συνδρόμου. Με αυτά τα σημεία αναφερόμαστε σε επώδυνες περιοχές των μυών.

Τι είναι τα σημεία ενεργοποίησης;

Ένα σημείο ενεργοποίησης είναι ένα υπερβολικά ευερέθιστο σημείο στον μυ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία μικροσκοπική περιοχή συγκριτικά με τον υπόλοιπο μυ και πονά, ιδιαίτερα, όταν ασκείται πίεση σε αυτή.

Το μυοπεριτονιακό σύνδρομο είναι μία σειρά μυϊκών πόνων οι οποίοι προκαλούνται από τα σημεία ενεργοποίησης και τη διέγερσή τους. Δηλαδή, δε μπορούμε να εξετάσουμε αυτό το σύνδρομο χωρίς να προσδιορίσουμε πού βρίσκονται αυτές οι περιοχές και σε τι αντιδρούν.

Στο μυοπεριτονιακό σύνδρομο, με την εξέταση του μυ μπορεί να παρατηρήσει κάποιος έναν συγκεκριμένο ως προς την περιοχή πόνο που αποτελεί κομμάτι μιας μεγαλύτερης ψηλαφητής ζώνης. Αυτή η ζώνη είναι σκληρή, σχεδόν όπως μία συστολή μυϊκών ινών.

Γι’ αυτό, ο όρος “σημείο ενεργοποίησης” αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη επώδυνη περιοχή. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 255 σημεία ενεργοποίησης τα οποία κατανέμονται σε διαφορετικούς μύες του σώματος. Για την ακρίβεια, βρίσκονται σε όλα τα σημεία του σώματος.

Τυπικά, οι ασθενείς μπορούν από μόνοι τους να υποδείξουν το σημείο που βρίσκεται αυτή η μικρή περιοχή καθώς πονά με την άσκηση πίεσης. Επίσης, μπορούν να αισθανθούν αυθόρμητο πόνο. Κανείς δε γνωρίζει το σώμα ενός ανθρώπου από το ίδιο το άτομο, και αυτή είναι μία από τις κύριες αρχές για την προσέγγιση του χρόνιου πόνου.

Μύες των ποδιών

Τα σημεία ενεργοποίησης βρίσκονται σε όλους σχεδόν τους μυς του σώματος.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Σημεία ενεργοποίησης: Συμπτώματα

Τα σημεία ενεργοποίησης βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα και σε όλους σχεδόν τους μυς. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές του σώματος οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη μυοπεριτονιακού πόνου.

Ανάμεσά τους είναι:

  • Οι μύες του αυχένα
  • Η ωμική ζώνη: Η περιοχή του τραπεζοειδή μυ
  • Η πυελική ζώνη: Η περιοχή της λεκάνης
  • Οι μαστιχικοί μύες

Τα συμπτώματα της διέγερσης των σημείων ενεργοποίησης είναι κατά κύριο λόγο ο πόνος και η σύσπαση των μυών. Η μυϊκή ένταση αυξάνεται και οι ίνες σκληραίνουν, κάτι που μικραίνει το συνολικό μήκος του επηρεαζόμενου μυ.

Αυτό οδηγεί σε αδυναμία και μείωση της αντοχής στην καταπόνηση. Όσοι/ες υποφέρουν από το μυοπεριτονιακό σύνδρομο παραπονιούνται ότι δε μπορούν να ολοκληρώσουν τη ρουτίνα γυμναστικής τους. Πολύ πιθανόν να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν και μεγάλους περιπάτους.

Όταν ενεργοποιείται ένα τέτοιο σημείο, ο πόνος είναι αυθόρμητος. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο να ασκήσετε πίεση για να προκληθούν συμπτώματα. Από την άλλη, τα αδρανή σημεία ενεργοποίησης ανταποκρίνονται μόνο στην περίπτωση εξωτερικών ερεθισμάτων.

Αν το μυοπεριτονιακό σύνδρομο επηρεάζει τους μυς του προσώπου, τότε θα δημιουργηθούν συμπτώματα που σχετίζονται με το σύστημα ακοής. Παραδείγματος χάρη, ζαλάδα, ανισορροπία, και ένα βουητό στα αυτιά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λιποθυμία ή εμετό.

Πώς ν’ αντιμετωπίσετε τα σημεία ενεργοποίησης

Ευτυχώς, τα σημεία ενεργοποίησης περνούν από μόνα τους χωρίς την ανάγκη θεραπείας. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε σωστά και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλη, υποβόσκουσα αιτία. Φυσικά, δεν περνούν πάντα μόνα τους, και σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο κάποιο είδος θεραπείας.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την εξουδετέρωση των σημείων ενεργοποίησης. Ορισμένες είναι επεμβατικές και άλλες βασίζονται σε γενικά μέτρα. Στις μη επεμβατικές επιλογές βρίσκονται οι ακόλουθες:

Οι σοβαρές περιπτώσεις ίσως απαιτήσουν περισσότερο δραστικά και επεμβατικά μέτρα. Παραδείγματος χάρη, ξηρός βελονισμός, ηλεκτροθεραπεία, ή διήθηση. Και η χρήση υπερήχων φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, η χρήση προλοθεραπείας κερδίζει έδαφος στη θεραπεία του μυοπεριτονιακού συνδρόμου. Εδώ, εφαρμόζονται ερεθιστικές ουσίες απευθείας στους επηρεαζόμενους μυς και ιστούς. Κύριος στόχος είναι η αποκατάσταση της χαμένης κινητικότητας.

Σημεία ενεργοποίησης στα χέρια

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μέθοδοι προσέγγισης του χρόνιου πόνου που προκαλείται από τα σημεία ενεργοποίησης. Οι τεχνικές εκτείνονται από το μασάζ έως τον βελονισμό.

Ανακαλύψτε: Κόλπα και θεραπείες για τα πόδια που καίνε

Το μυοπεριτονιακό σύνδρομο είναι χρόνιο και απαιτεί παρακολούθηση

Εξαιτίας της μακράς λίστας διαφορετικών διαγνώσεων, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε νωρίς έναν/μία γιατρό αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημείο ενεργοποίησης. Εκείνος/η θα μπορέσει να σας πει ποια βήματα πρέπει να κάνετε.

Επίσης, θα πρέπει να τροποποιήσετε τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σας ώστε να μη συνεχίζετε να υιοθετείτε λανθασμένες στάσεις του σώματος.

Παρότι αληθεύει πως ένα σημείο ενεργοποίησης δε χρειάζεται πάντα κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε τον μυοπεριτονιακό πόνο ώστε να μη γίνει χρόνιος. Γι’ αυτό, είναι πάντα καλύτερο να δείτε έναν/μία γιατρό το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.