Αιτίες και θεραπείες για τις εμβοές (βούισμα των αφτιών)

Είναι αργά το βράδυ, έχετε ξαπλώσει στο ζεστό και άνετο κρεβάτι σας και ξαφνικά ακούτε ένα βουητό ή έναν ενοχλητικό ήχο σε ένα ή και στα δύο σας αφτιά. Σας έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο; Ή ακόμα... Έχετε παρατηρήσει αυτούς τους ενοχλητικούς θορύβους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης;
Αιτίες και θεραπείες για τις εμβοές (βούισμα των αφτιών)
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιουλίου, 2019

Υπάρχουν θεραπείες για τις εμβοές; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτά τα είδη θορύβων προέρχονται από το κεφάλι σας και δεν μπορεί να τους ακούσει κανείς άλλος παρά μόνον εσείς. Στην πραγματικότητα είναι ένα εξωτερικό ερέθισμα που ονομάζεται εμβοή και είναι κάτι που σχεδόν το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Για ορισμένους ανθρώπους αυτό το περίεργο φαινόμενο μπορεί να γίνει πραγματικό πρόβλημα αν είναι επίμονο· κάτι που μπορεί να ταράξει την καθημερινή τους ζωή. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η χρόνια ασθένεια επηρεάζει περίπου το 3% του πληθυσμού.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η βασική αιτία των εμβοών; Και κυρίως, υπάρχουν θεραπείες για τις εμβοές;

Ποιες είναι οι αιτίες και οι θεραπείες για τις εμβοές;

θεραπείες για τις εμβοές

Πρώτα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: οι εμβοές δεν είναι κάποιου είδους ασθένεια αλλά σύμπτωμα κάποιου υποκείμενου προβλήματος, το οποίο μπορεί να μην έχετε ανακαλύψει ακόμη. Ωστόσο, όπως είπαμε και προηγουμένως, οι εμβοές είναι κάτι που σχεδόν όλοι έχουμε παρατηρήσει κάποια στιγμή. Είναι πάντα ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι προκαλεί το βούισμα για να το αποφύγουμε και να το εμποδίσουμε να μετατραπεί σε καθημερινό πρόβλημα. Ας ρίξουμε μια ματιά παρακάτω.

1. Να είστε προσεκτικοί με τη δυνατή μουσική στα ακουστικά

Αυτό είναι σίγουρα μια σημαντική προειδοποίηση για όσους έχουν συνηθίσει να ακούν μουσική με τις ηλεκτρικές τους συσκευές σε πολύ υψηλή ένταση. Σίγουρα σας έχει συμβεί κάποια φορά, ίσως όταν αθλείστε ή περπατάτε ακούγοντας μουσική με τα ακουστικά σας.

Όταν βγάζετε τα ακουστικά, ακούτε ένα είδος βουητού στα αφτιά σας, κάτι σύντομο αλλά αρκετά ενοχλητικό. Ποια είναι η αιτία της εμφάνισής του; Βασικά, πρόκειται για μια υπερδιέγερση του ακουστικού νεύρου η οποία, αν και παροδική, μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα αν θέτουμε πολύ συχνά τα αφτιά μας σε έντονους θορύβους.

2. Αγγειακές ανωμαλίες στο κεφάλι και το λαιμό

θεραπείες για τις εμβοές

Είναι παράξενο αλλά αληθινό. Οι εμβοές προκαλούνται από τις δονήσεις των ιστών που περιβάλλουν τα αφτιά ή από κάποιο πρόβλημα στο ακουστικό μας σύστημα όπου τα νεύρα είναι πολύ σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι έχουν ορισμένες αγγειακές ανωμαλίες στους μυς γύρω από το αφτί και τη σιαγόνα και πολύ συχνά ακόμη και μετά από ένα τράνταγμα ή μια μικρή σύσπαση στο λαιμό αρχίζουν να παρατηρούν αυτούς τους ενοχλητικούς θορύβους σε ένα από τα αφτιά τους.

Γενικά, είναι κάτι προσωρινό αλλά ορισμένες φορές λόγω της ίδιας της ανατομίας του προσώπου μας, τη διάταξη των μυών του προσώπου μας και των νεύρων, είναι πιθανό μερικοί μυς να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση των εμβοών με μεγαλύτερη συχνότητα.

3. Σύνδρομο του Meniere

Το σύνδρομο του Meniere είναι μια πάθηση που προσβάλλει το εσωτερικό τμήμα του αφτιού. Προκαλεί φλεγμονή, ίλιγγο, ζάλη και απώλεια ακοής. Με αυτή την πάθηση, το πιο πιθανό είναι να πάσχετε και από εμβοές. Καθώς το σύνδρομο του Meniere είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ο ειδικός θα προσπαθήσει να επιλύσει αυτό το ζήτημα και να σας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Γενικά, το σύνδρομο Meniere προκαλεί τη σταδιακή απώλεια της ακοής αλλά στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές θεραπείες που έχουν καλά αποτελέσματα.

4. Υπέρταση

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν τις εμβοές και αυτό οφείλεται σε έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: το βράδυ, όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία αρχίζετε να ακούτε ένα συνεχή παλμικό ήχο. Επίσης, είναι αρκετό κοινό να ακούτε ένα βουητό ή κάτι σαν τρεχούμενο νερό. Αυτή είναι η πίεση του αίματός σας.

Αν σας συμβαίνει τακτικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε με τίποτα.

5. Στρες και άγχος

Ξαφνιαστήκατε; Λοιπόν, το αυξημένο στρες και άγχος που διαρκεί εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μπορεί να καταλήξει σε μια σειρά συμπτωμάτων και μερικές φορές μπορεί να μετατραπεί σε κάτι τόσο περίεργο όσο οι εμβοές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτές οι διαδικασίες του στρες κανονικά δημιουργούν υψηλή μυϊκή ένταση η οποία συχνά συσσωρεύεται στη ζώνη των μυών του προσώπου και της σιαγόνας και προκαλούν, για παράδειγμα, τρίξιμο των δοντιών και τρεμάμενο στόμα.

Συνεπώς, όσοι πάσχουν από βρουξισμό αντιμετωπίζουν και βούισμα των αφτιών το οποίο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους!

Θεραπείες για τις εμβοές

θεραπείες για τις εμβοές

Για να θεραπεύσουμε σωστά τις εμβοές πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τι τις προκαλεί. Μερικές φορές, συνταγογραφούνται αγγειοδιασταλτικά φάρμακα για την προώθηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος. Ωστόσο, ο γιατρός θα πρέπει να είναι εκείνος που θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία και κυρίως αν το πρόβλημά σας σχετίζεται με την υπέρταση ή αν για παράδειγμα αντιμετωπίζετε άλλα σοβαρά προβλήματα ακοής.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε υψηλά επίπεδα στρες και έχετε παρατηρήσει ότι το βράδυ τρίζετε τα δόντια σας και πάσχετε από βρουξισμό μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε έναν οδοντικό νάρθηκα και να αρχίσετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και τις πηγές του στρες.

Μερικές ακόμα θεραπείες για τις εμβοές

Επίσης, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες μουσικές θεραπείες οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό δοκιμή. Στόχος τους είναι η χαλάρωση και η μείωση της συχνότητας και της έντασης αυτού του ενοχλητικού ήχου “μπιπ”. Ορισμένοι άνθρωποι, για παράδειγμα, βρίσκουν ανακούφιση ακούγοντας το λεγόμενο “λευκό θόρυβο“.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για να θεραπεύσετε τις εμβοές θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας. Γιατί; Για να αποφύγετε τις φλεγμονές, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να αποκτήσετε γενική ισορροπία. Αν επίσης ακολουθείτε θεραπείες χαλάρωσης, θα αποκτήσετε μια πιο ολιστική προσέγγιση για να πετύχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σημειώστε ακόμα μερικές θεραπείες για τις εμβοές:

 • Εξαλείψτε από τη διατροφή σας το κόκκινο κρέας, τις επεξεργασμένες τροφές ή τις τροφές που περιέχουν συντηρητικά.
 • Μην τρώτε τηγανητά ή πικάντικα φαγητά.
 • Απομακρύνετε από το πιάτο σας το αλάτι και το άσπρο αλεύρι.
 • Μην πίνετε αλκοόλ ή ανθρακούχα αναψυκτικά.
 • Αυξήστε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών όπως επίσης και του ψωμιού ολικής άλεσης, ξηρών καρπών.
 • Να πίνετε εγχύματα τζίντζερ.

Αυτές είναι οι θεραπείες για τις εμβοές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
 • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
 • Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
 • Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
 • Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
 • Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
 • Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
 • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.