Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση άγνωστης προέλευσης που προκαλεί χρόνιο μυοσκελετικό πόνο.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές προκλήσεις. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια. Επομένως, αυτό θέτει έναν μεγάλο περιορισμό στην εύρεση θεραπείας.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ινομυαλγία προκαλεί μεγάλη δυσφορία σε όσους υποφέρουν από αυτή. Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από γενικό και χρόνιο πόνο, ειδικά μυοσκελετικό πόνο.

Μέχρι στιγμής, η επιστήμη έχει καταφέρει να προσδιορίσει ότι η ινομυαλγία είναι ρευματολογικής αιτιολογίας. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι ο πόνος που προκαλεί η συγκεκριμένη διαταραχή οφείλεται σε ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές. Όμως, αυτό που είναι πραγματικά σαφές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας είναι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης σε πολλά επίπεδα.

Γενικά χαρακτηριστικά της ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία είναι μια νόσος που μερικές φορές αποδυναμώνει σε σοβαρό βαθμό τους πάσχοντες. Το πιο δύσκολο για τους ασθενείς είναι να αντέξουν τον πόνο, ή τη “μυαλγία”, που είναι πιο έντονος και πιο παρατεταμένος από τον κανονικό πόνο. Είναι επίσης διάχυτος και προσβάλλει διάφορα σημεία του σώματος ταυτόχρονα.

Αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη διάγνωση της ινομυαλγίας. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο εργαστηριακό τεστ που επιτρέπει τη διάγνωσή της, έτσι οι γιατροί βασίζονται στην κλινική εξέταση των ασθενών αναφορικά με 18 ευαίσθητα σημεία πίεσης στο σώμα.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Κόπωση
 • Δυσκαμψία
 • Διαταραχές ύπνου
 • Γνωστική εκφύλιση
 • Κατάθλιψη και ανησυχία
 • Γαστρεντερικές διαταραχές

Για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, οι ειδικοί την κατατάσσουν σε τέσσερα είδη:

Τύπος Ι: Δεν υπάρχει συνοδευτική νόσος.

Τύπος ΙΙ: Ταυτόχρονη παρουσία ρευματικών και αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τύπος ΙΙΙ: Παρουσία σοβαρών ψυχοπαθολογικών διαταραχών.

Τύπος IV: Αντιστοιχεί στους ασθενείς που φαίνεται να πάσχουν από αυτή.

Τι να κάνετε για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας προς το παρόν δεν έχει θεραπευτικό χαρακτήρα, απλώς μετριαστικό. Με άλλα λόγια, ο τελικός της στόχος είναι απλώς η μείωση των συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει το να μπορούν οι ασθενείς να διατηρούν μια κανονική λειτουργία και να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Επίσης πολλοί ειδικοί συνιστούν βραχυπρόθεσμη γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Επιπλέον η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας απαιτεί λήψη διαφόρων μέτρων. Βασικά, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη τα εξής:

 • Διαχείριση του πόνου
 • Αύξηση λειτουργικότητας
 • Ψυχοκοινωνική εκπαίδευση του ασθενούς

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας είναι η εκπαίδευση του ασθενούς. Χωρίς την πλήρη και συνειδητή συνεργασία του ασθενούς, είναι πρακτικά αδύνατο να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε αντιμετώπιση. Επίσης, όσο πιο αφοσιωμένος είναι ο ασθενείς στην αντιμετώπιση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να σημειωθεί βελτίωση.

Φαρμακολογική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας περιλαμβάνει ένα φαρμακολογικό στοιχείο. Συγκεκριμένα, οι γιατροί χρησιμοποιούν μια δόση αναλγητικών και/ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται συνήθως είναι η τραμαδόλη, η παρακεταμόλη, ή και τα δύο.

Τα µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα (ΜΣΑΦ) δεν είναι και τόσο αποτελεσματικά στη διαχείριση του πόνου. Γενικά συνταγογραφούνται ως συμπληρωματική αντιμετώπιση και σχεδόν πάντα για βραχυπρόθεσμη λήψη.

Άλλα ασυνήθιστα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι οι βενζοδιαζεπίνες, τα μυοχαλαρωτικά, τα αντιεπιληπτικά,  τα αντικαταθλιπτικά και τα στεροειδή, μεταξύ άλλων. Ωστόσο η αυτοσχέδια θεραπεία με φάρμακα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι πάντα περιορισμένη.

Σωματική δραστηριότητα

Η συχνή σωματική δραστηριότητα αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Όχι μόνο ωφελεί τη σωματική ικανότητα του ασθενούς, αλλά και συνεισφέρει στη μείωση των συμπτωμάτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

για την Αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Η άσκηση και η συμμετοχή σε αθλήματα θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα πρέπει να επιβλέπει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία θα πρέπει να αυξάνεται σταδιακά. Η καλύτερη μορφή άσκησης είναι η αεροβική, αφού συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική καλύτερη επίδοση του σώματος.

Η κολύμβηση και άλλες μορφές υδροθεραπείας και γυμναστικής στο νερό έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους ασθενείς με ινομυαλγία. Επίσης συνιστώνται οι χαλαρωτικές μορφές άσκησης, όπως το τάι τσι και η γιόγκα.

Ψυχοθεραπεία και άλλες αποτελεσματικές προσεγγίσεις

Φυσικά είναι πολύ σημαντικό η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας να περιλαμβάνει την καλλιέργεια μιας εποικοδομητικής νοητικής στάσης των ασθενών απέναντι στην νόσο τους. Συνήθως, οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία παρουσιάζουν ευερεθιστότητα. Κατά συνέπεια, πολλοί βιώνουν έντονα επεισόδια θλίψης ή κατάθλιψης. Ως αποτέλεσμα, τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Bright et. al. εδώ.

για την Αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με ψυχοθεραπεία

Έτσι οι ειδικοί συνιστούν γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών.

Βασικά η ψυχοθεραπεία βοηθάει τον ασθενή να μην επιτρέψει στην ινομυαλγία να τον απομονώσει ή να αποτελέσει έναν παράγοντα που επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις του.

Τέλος, μερικοί ασθενείς αναφέρουν βελτίωση μετά την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας με βελονισμό, χειροπρακτική και ομοιοπαθητική.

Οι ασθενείς που αποφασίζουν να στραφούν σε αυτές τις μεθόδους αντιμετώπισης θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα έναν ειδικευμένο γιατρό.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x
 • Bellato, E., Marini, E., Castoldi, F., Barbasetti, N., Mattei, L., Bonasia, D. E., & Blonna, D. (2012). Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. https://doi.org/10.1155/2012/426130
 • Arnold, L. M. (2010). The Pathophysiology, Diagnosis and Treatment of Fibromyalgia. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2010.01.001
 • Imamura, M., Cassius, D. A., & Fregni, F. (2009). Fibromyalgia: From treatment to rehabilitation. European Journal of Pain Supplements. https://doi.org/10.1016/j.eujps.2009.08.011
 • Collazo Chao, E. y Muñoz Reina, MD (2013). Craneopuntura y acupuntura en el tratamiento de pacientes con fibromialgia. Estudio prospectivo aleatorizado. Revista Internacional de Acupuntura, 7 (1), 6–11. https://doi.org/10.1016/s1887-8369(13)70077-2.
 • Pattman, Jacqueline & Hall, Jane & Record, Eirwen. (2013). Effectiveness of Aquatic Physiotherapy in Clinical Practice. International Journal of Aquatic Research and Education. 7. 396-406. 10.25035/ijare.07.04.09.
 • Munguía-Izquierdo, Diego & Legaz-Arrese, Alejandro. (2009). Assessment of the Effects of Aquatic Therapy on Global Symptomatology in Patients With Fibromyalgia Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Archives of physical medicine and rehabilitation. 89. 2250-7. 10.1016/j.apmr.2008.03.026.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.