Η σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών

Υπάρχει μια σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών, αλλά το αν αυτή είναι θετική ή αρνητική είναι μια ανοιχτή συζήτηση. Φαίνεται ότι ο τρόπος παρασκευής και κατανάλωσής του είναι το κλειδί σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή του δράση.
Η σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών

Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου, 2021

Υπάρχει μια σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών, αλλά οι επιστημονικές έρευνες πάνω στο θέμα διαφέρουν. Για ορισμένους ερευνητές, η κατανάλωσή του φθείρει την καρδιαγγειακή λειτουργία, και για άλλους τη βελτιώνει.

Ο καφές κατέχει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα παγκόσμια ροφήματα. Καταναλώνεται σχεδόν παντού και απ’ όλους στον πλανήτη, και για ορισμένους, αποτελεί μια συνήθεια που ξεπερνά το πρωινό. Συχνά ο καφές συνδέεται με την κοινωνικοποίηση, αποτελεί μια δικαιολογία για συνάντηση και συζήτηση.

Έτσι, η επίδρασή του στην υγεία μάς ενδιαφέρει όλους. Υπάρχουν πάρα πολλοί καταναλωτές οι οποίοι θα πρέπει να βελτιώσουν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ όταν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την ευεξία τους.

Γενικά, ο καφές έχει κακή φήμη εξαιτίας της σύνδεσης μεταξύ της καφεΐνης και των κινδύνων για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, πολύ συχνά ασθενείς που είχαν επεισόδια καρδιακών προσβολών σταματούν τον καφέ από μόνοι τους, χωρίς ν’ ακολουθούν ιατρικές συστάσεις.

Αποτελούσε δεδομένο ότι η καφεΐνη ήταν η ουσία που θα έπρεπε να μελετηθεί αναφορικά με την κατανάλωση καφέ και τις καρδιακές προσβολές. Αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι την περιέχουν και άλλα ροφήματα, κυρίως κάποια ενεργειακά ποτά. Ωστόσο, μια Σουηδική επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι ο καφές αποτελεί πρόβλημα ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσής του και όχι απαραίτητα εξαιτίας της καφεΐνης.

Η σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών

Μια ομάδα έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ μελέτησε τις διαφορές της δράσης στην καρδιά που είχαν διάφορες παρασκευές καφέ. Προκαλεί ενδιαφέρον το πόσο μεγάλη επίδραση είχαν στη θνησιμότητα των ομάδων που μελετήθηκαν.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το φίλτρο είναι ο καθοριστικός παράγοντας μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών. Το φιλτράρισμα του καφέ συγκρατεί τις ουσίες που οδηγούν σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Αυτές οι ουσίες είναι ικανές ν’ αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL, αλλά και των καρδιακών παλμών. Τα παραπάνω είναι κακά για την καρδιά και τις αρτηρίες. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη αν το άτομο έχει άλλα προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία ή διαβήτη.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς ερευνητές, ο αφιλτράριστος καφές περιέχει 30 φορές περισσότερες τοξικές ουσίες από τον φιλτραρισμένο. Η διαφορά αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία.

Γυναίκα πιάνει την καρδιά της

Μελέτες με αντίθετα αποτελέσματα

Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των Σουηδών ερευνητών, ορισμένες μετα-αναλύσεις προτείνουν τη χρήση του καφέ, βλέποντάς τον ως προστάτη της καρδιάς και όχι ως παράγοντα κινδύνου. Για την ακρίβεια, την προηγούμενη δεκαετία αποτελούσε κομμάτι των συστάσεων για μια υγιή καρδιά.

Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology δε βρήκε σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποκάλυψαν οφέλη.

Τα άτομα που μελετήθηκαν και έπιναν έως 4 κούπες καφέ την ημέρα είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα. Η τακτική και ήπια κατανάλωση καφέ έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες για μια πιο υγιή ζωή.

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του καφέ, αυτό που καταναλώνουμε μαζί με την καφεΐνη. Αυτές οι ουσίες είναι σημαντικές για τη γήρανση των κυττάρων καθώς εμποδίζουν τις εσωτερικές τοξίνες που παράγουν οι άνθρωποι.

Κορτιζόλη – Η σχέση μεταξύ καφέ και καρδιακών προσβολών

Γυναίκα κρατά ποτήρι με καφέ και λέει όχι

Η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους). Οι άνθρωποι την απελευθερώνουν για ν’ αυξήσουν τις άμυνές τους και να είναι σε εγρήγορση.

Όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί. Έτσι, αυξάνεται ελαφρώς η πίεση. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι καλή για άτομα με καρδιακά προβλήματα.

Όσοι καταναλώνουν τακτικά καφέ έχουν συνηθίσει αυτά τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Η αύξηση της πίεσης δεν είναι σημαντική και δεν εμφανίζονται αυξημένοι παλμοί. Σε κάθε περίπτωση, όσοι πιστεύουν ότι ο καφές κάνει κακό, τον αποφεύγουν γι’ αυτόν τον λόγο.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε καρδιακές προσβολές λόγω της κορτιζόλης, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται. Παραδείγματος χάρη, η συγκράτηση των επιπέδων αυτής της ορμόνης είναι μία από τις ελπίδες των γιατρών ενάντια στην υψηλή πίεση.

Θα πρέπει να καταναλώνουμε καφέ;

Μπορούμε να πίνουμε καφέ αν θέλουμε. Όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή μας, έτσι και εδώ η σύνεση είναι το κλειδί προκειμένου ν’ αποφύγουμε τυχόν παρενέργειες.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η κατανάλωση καφέ από μόνη της δεν οδηγεί σε καρδιακές προσβολές. Παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκησηΟι υγιεινές συνήθειες είναι αυτές που μας διατηρούν σε καλή κατάσταση τελικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ding, Ming, et al. “Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.” Circulation 129.6 (2014): 643-659.
  • Tverdal, Aage, et al. “Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?.” European Journal of Preventive Cardiology (2020): 2047487320914443.
  • Medina, Jaime Bonilla. “Los beneficios del consumo de café.” Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud de la Universidad del Cauca 19.2 (2017): 47-48.
  • Krittanawong, Chayakrit, et al. “ASSOCIATION BETWEEN COFFEE CONSUMPTION AND RISK OF HEART FAILURE: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS.” Journal of the American College of Cardiology 71.11 Supplement (2018): A865.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.