Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος

Η κατανάλωση καφέ μόλις ξυπνάτε το πρωί όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης αλλά και προάγει την αναγέννηση του συκωτιού. Επίσης ο καφές είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2019

Αγαπάμε τον καφέ. Είναι ένα πρωινό φάρμακο, μια ένεση ενέργειας για το σώμα και για τη διάθεσή σας. Γνωρίζατε όμως ότι ο καφές επίσης προστατεύει με εξαιρετικό τρόπο το συκώτι;

Φαίνεται ότι οι ηπατικές νόσοι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες. Η κακή διατροφή ή οι λανθασμένες συνήθειες τρόπου ζωής συνήθως έχουν συνέπειες. Για το λόγο αυτό είναι πάντα καλό να ακούμε θετικά νέα όπως το εξής: η κατανάλωση ενός με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να σας προστατέψουν από τον καρκίνο του ήπατος.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρείτε τις παρακάτω πληροφορίες χρήσιμες.

Κατανάλωση καφέ: ένας σύμμαχος της ηπατικής υγείας

Ίσως διαβάζετε την πληροφορία αυτή με κάποιο σκεπτικισμό. Ίσως ακόμα σκέφτεστε: “ξέρω ανθρώπους που έπιναν πολύ καφέ και πέθαναν από καρκίνο του ήπατος”. Όπως ισχύει για τα πάντα στη ζωή, πρέπει να βλέπετε τα πράγματα αντικειμενικά και ολιστικά.

 • Ο καφές από μόνος του δεν μπορεί να αποτρέψει το 100% των ηπατικών νόσων: απλώς προστατεύει.
 • Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μια υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος και του καπνίσματος αυτομάτως θα κάνουν πολλά για την προστασία από την ηπατική νόσο.
 • Ο καφές πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και ισορροπία. Δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι η πιο υγιεινή ποσότητα για τη βελτιστοποίηση των βασικών λειτουργιών. Αν πίνετε περισσότερο καφέ, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ωφέλειές του θα αυξηθούν.

Θα πρέπει όμως επίσης να επισημάνουμε ότι όχι και πολύ καιρό πριν δεν συνιστούνταν η κατανάλωση καφέ, επειδή θεωρούνταν περισσότερο βλαβερός από ό,τι υγιεινός. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ωφέλιμος ως προς τις παρακάτω ασθένειες:

 • Η κατανάλωση καφέ προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
 • Προστατεύει επίσης από τη νόσο του Πάρκινσον.
 • Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στο πώς ο καφές συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

ζεστός καφές

Ο καφές προστατεύει το συκώτι με την αντιφλεγμονώδη του δράση

Η μελέτη που υποστηρίζει αυτή την πληροφορία δημοσιεύτηκε στο “Medical News Today” και διεξήχθη από το “World Cancer Research Fund International” στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του καφέ είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του.

 • Ο καφές επιδρά στα γονίδια που προκαλούν φλεγμονή στα κύτταρα του συκωτιού.
 • Οι άνθρωποι που πίνουν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν την αναγέννηση του συκωτιού. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα σε φλεγμονή μπορούν να θεραπευτούν και η ποσότητα των λιπών σε αυτό το σημαντικό όργανο μπορεί να μειωθεί.

 

Διαβάστε ακόμη: 7 απίστευτοι λόγοι που ο καφές μας κάνει καλό

 

Η δύναμη των αντιοξειδωτικών ουσιών στον καφέ

Ένα παράξενο γεγονός σε σχέση με τον καφέ είναι ότι οι αντιοξειδωτικές του ουσίες παραμένουν ενεργές αντί να διασπώνται.

 • Τα οξέα στον καφέ, όπως το χλωρογενικό, το καφεϊκό ή το φερουλικό οξύ, λειτουργούν ως ισχυροί προστάτες του συκωτιού.
 • Οι συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες παραμένουν ενεργές για πάνω από οχτώ ώρες.
 • Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Clinical Gastroenterology and Hepatology”, η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει μέχρι και το 40% των ατόμων που υποφέρουν από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC), που αποτελεί τον πιο συνηθισμένο καρκίνο του ήπατος.
 • Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος που ο καφές προστατεύει αποτελεσματικά από τον καρκίνο του ήπατος, αυτός είναι η ικανότητα του καφέ να μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Ο καφές προστατεύει επίσης από τον κίνδυνο ηπατικής ίνωσης

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό “Hepatology” είναι ότι ο καφές έχει την ικανότητα να καταπολεμά τη συσσώρευση συνδετικού ιστού που οδηγεί σε ίνωση.

Χρειάζονται ακόμα πολλές πληροφορίες για να διαμορφωθούν επαρκείς στρατηγικές αναφορικά με την καθημερινή ποσότητα που είναι απαραίτητη για να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας. Όμως αυτό που είναι σαφές είναι ότι ο καφές ωφελεί ακόμα και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο.

Περισσότερες ωφέλειες της κατανάλωσης δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα. Είστε έτοιμοι;

κρύος καφές

Διαβήτης

Σας το είπαμε παραπάνω: η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 καθώς και μερικών τύπων καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία και των προβλημάτων με την ινσουλίνη και τα οιστρογόνα.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή από την οποία δεν λείπει ο καθημερινός καφές.

Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα φροντίζουν την καρδιά σας

Πάντα επικρατούσε διαμάχη σχετικά με το αν ο καφές θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, όμως το κλειδί είναι πάντα η κατανάλωσή του με μέτρο.

 • Ο καφές είναι φυσική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και φλαβονοειδών, που προάγουν την υγεία της στεφανιαίας αρτηρίας.
 • Η τακτική και προσεκτική κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο “British Medical Journal”.
 • Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Δείτε και αυτό: 7 αλλαγές για να βελτιώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα

 

Ο καφές προστατεύει και ενισχύει τη μνήμη

κατανάλωση καφέ, ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καφές μπορεί να προσφέρει μια μικρή βοήθεια στην καταπολέμηση νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ωστόσο υπάρχει ακόμα μία πληροφορία που είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Neuroscience”, το πρώτο φλιτζάνι καφέ που πίνετε το πρωί συμβάλλει στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Αυτό σημαίνει ότι θα σας βοηθήσει να θυμάστε απλά καθημερινά πράγματα, όπως πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή το ραντεβού που έχετε μετά τη δουλειά.

Λοιπόν, είστε έτοιμοι να πίνετε δύο φλιτζάνια την ημέρα; Εμπρός!

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.