Δέκα κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο υποστηριζόμενη από την επιστημονική κοινότητα διατροφή, από πλευράς υγιεινών ωφελειών. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε δέκα λόγους για να την ακολουθήσετε.
Δέκα κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις καλύτερες επιλογές αν θέλετε να διατηρήσετε ιδανικό βάρος ενώ ταυτόχρονα παραμένετε υγιείς.

Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η διατροφή;

Σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε πόσο μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Η μεσογειακή διατροφή

Αυτή η διατροφή δεν είναι μόνο μια σειρά διατροφικών συστάσεων, είναι κάτι παραπάνω. Για την ακρίβεια, σχετίζεται με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και συνιστά μια αυθεντική πολιτιστική κληρονομιά των ανθρώπων της Μεσογείου.

Στις 16 Νοεμβρίου 2010, ανακηρύχθηκε άυλη πολιτιστική κληρονομιά από κοινού για την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, και το Μαρόκο.

Ποιες τροφές απαρτίζουν τη μεσογειακή διατροφή;

Αν ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή μπορείτε να φάτε όλα τα είδη τροφίμων, αρκεί να σέβεστε την περίφημη διατροφική πυραμίδαη οποία θέτει τα θεμέλια για τις τροφές που πρέπει να τρώτε καθημερινά, τις τροφές που πρέπει να τρώτε σε εβδομαδιαία βάση, και όσες πρέπει να καταναλώνετε περιστασιακά.

Διάφορες υγιεινές τροφές

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πλάνα που υπάρχουν, καθώς προάγει την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Τροφές που πρέπει να τρώτε καθημερινά:

 • Δημητριακά. Ζυμαρικά, ρύζι, και ψωμί είναι ορισμένα παραδείγματα. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση 30 γραμμαρίων ψωμιού την ημέρα και 60 με 80 γραμμαρίων ζυμαρικών και ρυζιού κάθε μέρα.
 • Φρούτα και λαχανικά. Η διατροφική πυραμίδα αναφέρει ότι πρέπει να τρώμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (εναλλάξ) την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 120-180 γραμμάρια φρούτων και περίπου 150 με 200 γραμμάρια λαχανικών.
 • Ένα λίτρο νερό τουλάχιστον την ημέρα.
 • Ένα ποτήρι γάλα ή δύο γιαούρτια.
 • Μια κουταλιά της σούπας ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
 • Ντρέσινγκ όπως κρεμμύδια και ωμά σκόρδα.

Τροφές που θα πρέπει να καταναλώνετε σε εβδομαδιαία βάση:

 • Ψάρι
 • Άπαχο κρέας
 • Κόκκινο κρέας (οι ειδικοί προτείνουν μία μερίδα την εβδομάδα)
 • Αβγά. Δύο με τέσσερις μερίδες την εβδομάδα.
 • Όσπρια και πατάτες (οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωσή τους 3 φορές την εβδομάδα).

Τροφές που θα πρέπει να τρώτε περιστασιακά:

 • Αρτοσκευάσματα
 • Κέικ
 • Ζαχαρωτά
 • Ζάχαρη
 • Χυμούς και ζαχαρώδη ροφήματα

Δέκα κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή

1. Θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφές βάσει επιστημονικών αποδείξεων.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται μία από τις πλέον υποστηριζόμενες διατροφές από την επιστημονική κοινότητα λόγω των υγιεινών ωφελειών της.

Έχει κινήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εδώ και καιρό, ειδικά χάρη στον θεραπευτικό ρόλο της ενάντια σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τον καρκίνο, κ.λπ..

Δέκα κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά εξαιτίας των υγιεινών ωφελειών της. Μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην αποτροπή και αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

2. Κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή  – Δίνει ώθηση στην καλή χοληστερίνη.

Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Παχυσαρκίας και Διατροφής του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Δικτύου (CIBERobn) και του Ιατρικού Ινστιτούτου Έρευνας του Νοσοκομείου Ντελ Μαρ (IMIM), η μεσογειακή διατροφή βοηθά τα σωματίδια τα οποία μεταφέρουν την καλή χοληστερίνη, που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των αρτηριών, να λειτουργούν σωστά.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μελέτες έδειξαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερες στις χώρες της Μεσογείου χάρη στις μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών που περιέχουν οι παραδοσιακές συνταγές.

4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ανακοπών καρδιάς, και των εγκεφαλικών.

Μία μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος κατά 66%, τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών κατά 30%, και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 68%.

5. Κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή  – Καταπολεμά τη σοβαρή κατάθλιψη.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, εκτέλεσε μια σειρά δοκιμών οι οποίες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή καταπολεμά τη σοβαρή κατάθλιψη.

Γυναίκα ξαπλωμένη κλαίει

Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή θα βοηθήσετε στην αποτροπή και αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Οι υγιεινές τροφές έχουν θετική επίδραση στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

6. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ζουν περισσότερο καθώς προάγει τη μακροζωία και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσηςΑυτά χάρη στο διατροφικό της πλάνο και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υψηλής ποιότητας θρεπτικές ουσίες.

7. Κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή  – Μπορεί ν’ αποτρέψει και ν’ αντιμετωπίσει την παχυσαρκία.

Το ελαιόλαδο είναι πολύ πιο υγιεινό από το βούτυρο και άλλα ζωικά ή φυτικά λιπαρά. Γι’ αυτό, είναι μια καλή επιλογή ώστε να καταπολεμήσετε ή ν’ αποτρέψετε την παχυσαρκία.

8. Αποτρέπει την πνευματική φθορά.

Τα φυλλώδη λαχανικά αποτρέπουν τον εκφυλισμό των κυττάρων καθώς περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά.

Τρώγοντας τουλάχιστον μια μερίδα την ημέρα θα βοηθήσετε στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με τη γήρανση, όπως διαπιστώνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Νευρολογία.

9. Βοηθά τους ανθρώπους να φτάσουν το ιδανικό τους βάρος.

Γυναίκα ανεβαίνει σε ζυγαριά

Η μεσογειακή διατροφή έχει ποικιλία και λίγες θερμίδες. Αν τη συνδυάσετε με τη γυμναστική, θα μπορέσετε να φτάσετε το ιδανικό σας βάρος. Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών οι οποίες χειροτερεύουν αν ο/η ασθενής δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

Σε αντίθεση με τις “θαυματουργές” δίαιτες, η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους ανθρώπους να φτάσουν το ιδανικό τους βάρος χωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Επίσης, προάγει την αποτροπή πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία ή το παραπανίσιο βάρος.

10. Αν ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή θα βοηθήσετε το περιβάλλον.

Ένα από τα θεμέλια της μεσογειακής διατροφής είναι η κατανάλωση φρέσκων και εποχιακών φαγητών. Υιοθετώντας αυτές τις διατροφικές συνήθειες βοηθάτε το περιβάλλον καθώς ενθαρρύνετε τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.

Τώρα που διαβάσατε τα δέκα κίνητρα για να ακολουθήσετε τη μεσογειακή διατροφή είστε έτοιμοι/ες να τη δοκιμάσετε;

Εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και τα πολλά φρούτα και λαχανικά που θα σας επιτρέψουν να εφαρμόσετε αυτές τις συμβουλές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Dussaillant, Catalina, Echeverría, Guadalupe, Urquiaga, Inés, Velasco, Nicolás, & Rigotti, Attilio. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile144(8), 1044-1052. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016000800012
 • Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health. Biofactors 2013; 39 (4): 335-42.
 • Martínez-González MA, Fernández-Jarne E, Serrano-Martínez M, Wright M, Gómez-Gracia E. Develop­ment of a short dietary intake questionnaire for the quantitative estimation of adherence to a cardioprotective Mediterranean diet. Eur J Clin Nutr 2004; 58 (11): 1550-2.
 • Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D, Perrin AE, Moreiras-Varela O, Menotti A, et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004; 292 (12): 1433-9.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.