Πώς να αφαιρέσετε τη συσσώρευση βλέννας στο αυτί

Η συσσώρευση βλέννας στο αυτί είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των παιδιών και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την ακοή. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για ορισμένες μεθόδους αφαίρεσής της.
Πώς να αφαιρέσετε τη συσσώρευση βλέννας στο αυτί

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Η συσσώρευση βλέννας στο αυτί είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας έναντι μιας λοίμωξης που εγκαθίσταται στο ακουστικό σύστημα-το σώμα παράγει πολύ. Είναι συνηθισμένο στα παιδιά, συνήθως μετά από ένα κοινό κρυολόγημα.

Το τεχνικό όνομα για αυτήν την κατάσταση είναι οροειδής ωτίτιδα ή ορώδης μέση ωτίτιδα. Η συχνότητά της σημαίνει ότι κάθε γιατρός ή παιδίατρος μπορεί να τη διαγνώσει χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτεί έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Το μέσο αυτί είναι η δομή με τα περισσότερα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μόλυνση φτάνει σε αυτήν την κεντρική περιοχή του ακουστικού συστήματος και εγκαθίσταται αποικίζοντας το εσωτερικό τμήμα με βακτήρια ή ιούς. Είναι μια μικρή δομή και, ως εκ τούτου, η βλέννα συσσωρεύεται γρήγορα εκεί. Αυτό συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια αρχίζουν να καταπολεμούν τη μόλυνση.

Μερικές φορές η βλέννα δεν είναι αποτέλεσμα ιών ή βακτηρίων αλλά αλλεργικής αντίδρασης ή κακής τοποθέτησης του Ευσταχιακού σωλήνα από τη γέννηση. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, αυτή η δομή είναι ένας σωλήνας που συνδέει το μέσο αυτί με τον φάρυγγα και εξισώνει τις πιέσεις μεταξύ των κοιλοτήτων.

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις μέσης ωτίτιδας επιλύονται από μόνες τους. Ωστόσο, η συσσώρευση βλέννας στο αυτί μπορεί να είναι ενοχλητική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορεί κανείς να εφαρμόσει για τη θεραπεία του, καθώς και βοηθητικά φάρμακα.

Συμπτώματα μέσης ωτίτιδας

Ένα παιδί με συσσώρευση βλέννας στο αυτί λόγω μέσης ωτίτιδας θα βιώσει πόνο. Επιπλέον, τα μωρά και τα βρέφη, καθώς δεν έχουν λεκτική έκφραση, θα την εκδηλώσουν μέσω συνεχούς κλάματος που αυξάνεται αν πιέσετε το εξωτερικό μέρος του αυτιού τους.

Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρξει απώλεια ακοής εάν η βλέννα μπλοκάρει το τύμπανο, καθώς η τυμπανική μεμβράνη πρέπει να είναι ελεύθερη για τη μετάδοση του ήχου. Η απώλεια είναι στιγμιαία και μπορεί ακόμη και να είναι διαλείπουσα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το ακουστικό σύστημα σχετίζεται με την ισορροπία και η δυσλειτουργία του έχει επιπτώσεις στη στάση του σώματος και μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία, ναυτία και ίλιγγο. Η λιποθυμία και ο εμετός είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να συμβούν σε ακραίες περιπτώσεις.

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη συσσώρευση βλέννας του αυτιού εξετάζοντας το κανάλι του αυτιού με ωτοσκόπιο για να δουν το τύμπανο. Έτσι, ένα πρησμένο, αποχρωματισμένο και διογκωμένο τύμπανο μπορεί να αποκαλύψει περίσσεια βλέννας πίσω του.

Ένα μωρό κλαίει.
Το συνεχές κλάμα στα βρέφη μπορεί να οφείλεται σε μέση ωτίτιδα.

Μάθετε ακόμα:  Κουδούνισμα στα αυτιά σας: περιορίστε το με διατροφή

Τεχνικές για την απομάκρυνση της συσσώρευσης βλέννας του αυτιού

Υπάρχουν τρεις σπιτικές μέθοδοι που μπορούμε να εφαρμόσουμε για την αφαίρεση της βλέννας του αυτιού. Φυσικά, αυτό είναι μόνο ένα πρόσθετο στη θεραπεία που προτείνει ο γιατρός για την μέση ωτίτιδα.

Εναλλακτικές θέσεις

Η αλλαγή της θέσης του κεφαλιού θα βοηθήσει τη συσσωρευμένη βλέννα στο μέσο αυτί να ρέει προς τα έξω. Θέλετε να πιέσετε τη βλέννα μέσω της Ευσταχιακής σάλπιγγας μέσω της βαρύτητας, έτσι ώστε να πέσει στον φάρυγγα και να την διώξετε από εκεί.

Καμία θέση δεν είναι 100% αποτελεσματική. Θα πρέπει να γείρετε το κεφάλι προς τη μία πλευρά, μετά αργά προς την άλλη και να επαναλάβετε. Την ώρα του ύπνου, είναι καλύτερο να το κάνετε στο αυτί που δεν είναι βουλωμένο, έτσι ώστε να αυξήσετε την επίδραση της βαρύτητας στο άλλο αυτί.

Χρησιμοποιήστε ατμό για τη συσσώρευση βλέννας

Η βλέννα του αυτιού στη μέση ωτίτιδα είναι αποτέλεσμα κρυολογήματος και βουλωμένης μύτης, ειδικά σε παιδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας ατμοποιητής είναι χρήσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο ατμός πρέπει να κατευθύνεται στην άνω αναπνευστική οδό και όχι στο αυτί. Ο στόχος είναι να φέρει θερμότητα στις βλεννώδεις μεμβράνες έτσι ώστε η αποθηκευμένη βλέννα να μαλακώσει και να γίνει ρευστή. Θα είναι πιο εύκολο να τη διώξετε.

Τα παιδιά δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ατμό. Ακόμη και ήπια ζέστη θα μπορούσε να κάψει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος ενήλικας που να επιβλέπει την τεχνική.

Αλατισμένο νερό

Ένα απλό αλατούχο διάλυμα, αποτελούμενο από νερό με αραιωμένο αλάτι, χρησιμοποιούνταν πάντα για να καθαρίσει τη βουλωμένη μύτη. Αυτή η τεχνική είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό των ανώτερων αεραγωγών, ακριβώς όπως ο ατμός.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι παρασύρει τη βλέννα με ωσμωτική πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή το νάτριο που περιέχεται στο διάλυμα σχετίζεται με όλα τα μόρια νερού και, ως εκ τούτου, το τμήμα νερού της βλέννας συνδέεται με το άλας και εξέρχεται από το σώμα.

Μια γυναίκα με πόνο στο αυτί.
Τα συμπτώματα της συσσώρευσης βλέννας του αυτιού είναι ενοχλητικά και μπορεί να γίνουν επίμονα.

Φάρμακα για τη συσσώρευση βλέννας του αυτιού

Οι τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω για την εξάλειψη της βλέννας του αυτιού είναι μόνο επικουρικές. Ένας επαγγελματίας υγείας θα συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα για την μέση ωτίτιδα. Είναι σημαντικό να μην κάνετε αυτοθεραπεία όταν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα του βουλώματος του αυτιού και της απώλειας ακοής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Del Castillo Martín, F., et al. “Documento de consenso sobre etiología, diagnóstico y tratamiento de la otitis media aguda.” Anales de Pediatría. Vol. 77. No. 5. Elsevier Doyma, 2012.
  • Schilder, Anne GM, et al. “Otitis media.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-18.
  • Rosenfeld, Richard M., et al. “Clinical practice guideline: otitis media with effusion (update).” Otolaryngology–Head and Neck Surgery 154.1_suppl (2016): S1-S41.
  • Giese, Arnaud PJ, et al. “Genomics of Otitis media (OM): molecular genetics approaches to characterize disease pathophysiology.” Frontiers in Genetics 11 (2020).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.