Φυσικές θεραπείες για την εξωτερική ωτίτιδα

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αν αισθανθείτε ακόμη και τον παραμικρό πόνο προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση. Αν η λοίμωξη στο αφτί σας δεν είναι πολύ σοβαρή, μπορείτε να τη θεραπεύσετε με αυτές τις φυσικές θεραπείες.
Φυσικές θεραπείες για την εξωτερική ωτίτιδα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στο εσωτερικό του αφτιού και συνοδεύεται από φλεγμονή.

Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι και σε ποια περιοχή αναπτύσσεται μπορεί να είναι εξωτερική, μέση, μέση με εξίδρωμα, οξεία ή χρόνια λοίμωξη.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στην εξωτερική και τη μεσαία λοίμωξη που μπορούν να θεραπευτούν πιο εύκολα με τη χρήση φυσικών θεραπειών. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις που αναφέραμε, η ιατρική παρακολούθηση είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη.

Αυτό το είδος λοίμωξης στο αφτί είναι περισσότερο κοινή στα παιδιά και στους εφήβους παρά στους ενήλικες. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να κάνει την εμφάνισή της κατά την εποχή των αλλεργιών ή όταν πάσχετε από κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της εξωτερικής ωτίτιδας και υπάρχουν και άλλοι επικίνδυνοι παράγοντες που αξίζει να έχετε υπόψη σας.

Τι προκαλεί την εξωτερική ωτίτιδα;

Η κολύμβηση σε βρώμικο ή μολυσμένο νερό είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της εξωτερικής λοίμωξης στο αφτί. Τα βακτήρια που βρίσκονται σε τέτοια σημεία μπορούν εύκολα να φτάσουν στο αφτί και να προκαλέσουν ασθένειες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν και από κάποιον μύκητα.

Τα βακτήρια που συνοδεύουν κοινές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μπορούν επίσης να μεταφερθούν στο ακουστικό κανάλι και να προκαλέσουν λοίμωξη ή φλεγμονή.

Μερικές αλλεργίες δημιουργούν φλεγμονή στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ο σωλήνας που συνδέει το μέσο αφτί με το ρινοφάρυγγα.

Άλλα πιθανά εναύσματα είναι τα εξής:

 • Ξύσιμο του εσωτερικού ή εξωτερικού μέρους του αφτιού
 • Η εισαγωγή ξένου αντικειμένου στο αφτί
 • Χρήση μπατονέτας ή τρίψιμο του ακουστικού καναλιού για την αφαίρεση του κεριού

Επισκεφτείτε αυτό το άρθρο: Διατροφή με μαγιά μπύρας

Πώς θα ξέρετε αν έχετε εξωτερική ωτίτιδα;

εξωτερική ωτίτιδα

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης στο αφτί μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι. Τα πιο βασικά είναι:

 • Φαγούρα μέσα στο αφτί
 • Αίσθημα βαρύτητας
 • Πίεση στο τύμπανο
 • Πόνος και φλεγμονή στο αφτί
 • Κίτρινη ή πρασινωπή έκκριση από τα αφτιά που μερικές φορές συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή.
 • Μερική απώλεια ακοής
 • Πυρετός
 • Εμβοές στα αφτιά
 • Τάση εμετού
 • Αίμα

Φυσικές θεραπείες για την εξωτερική ωτίτιδα

Οι φαρμακευτικές αγωγές για τις λοιμώξεις στο αφτί περιλαμβάνουν τη λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση τυχόν μικροοργανισμών που προκάλεσαν αυτή την κατάσταση και συνήθως αντιισταμινικά για την καταπολέμηση τυχόν αλλεργιών.

Αλλά όταν η λοίμωξη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν είναι πολύ σοβαρή, μερικές φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν ως υποκατάστατα της παραδοσιακής ιατρικής. Θα θέλατε να μάθετε ποιες είναι;

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Όταν ένας ιός εισέρχεται στο μέσο αφτί σας αρχίζει να αναπαράγεται, προκαλώντας άλλες παθήσεις όπως κρυολογήματα και γρίπη.

Για να απομακρύνετε αυτούς τους μικροοργανισμούς και να εμποδίσετε μια πιθανή χρόνια πάθηση, απλά χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Ρίχνετε μερικές σταγόνες υπεροξειδίου του υδρογόνου κάθε 12 με 14 ώρες σε κάθε μολυσμένο αφτί.

Λάδι σκόρδου

εξωτερική ωτίτιδα, σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση διαφόρων ιών που προκαλούν διάφορα είδη λοιμώξεων.

Χάρη στις αντιβακτηριακές ιδιότητες που διαθέτει είναι ιδανικό για τους πόνους στο αφτί οι οποίοι συνδέονται με την εξωτερική ωτίτιδα.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

 • Προσθέτετε μερικές σταγόνες αγνό λάδι σκόρδου σε κάθε μολυσμένο αφτί και διατηρείτε το κεφάλι σας σε οριζόντια θέση ώστε να φτάσει μέχρι το εσωτερικό του αφτιού.

Κρεμμύδι

Όπως και το σκόρδο, αυτό το λαχανικό είναι πανίσχυρο αντιβιοτικό και αντισηπτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που οδηγούν σε λοιμώξεις στο αφτί.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

 • Ψιλοκόβετε ένα φρέσκο κρεμμύδι, το τυλίγετε σε ένα καθαρό μαντήλι και το τοποθετείτε πάνω από το αφτί για πέντε λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.

Ελαιόλαδο

ελαιόλαδο, εξωτερική ωτίτιδα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων στο αφτί.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

 • Ζεσταίνετε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει σε μια ανεκτή θερμοκρασία και το αδειάζετε σε ένα σταγονόμετρο. Εφαρμόζετε δυο με τρεις σταγόνες σε κάθε μολυσμένο αφτί.

Ζεστό νερό

Η θερμότητα καταπραΰνει τον πόνο και βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και διευκολύνει την εξάλειψη της λοίμωξης.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιείτε;

 • Απλώς γεμίζετε με ζεστό νερό μια θερμοφόρα και την καλύπτετε με μια πετσέτα ενώ στη συνέχεια την τοποθετείτε πάνω στο αφτί που πονά.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection (middle ear).
  mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/basics/symptoms/con-20014260
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Ear infection treatment: Do alternative therapies work? Retrieved from
  mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/in-depth/ear-infection-treatment/art-20047613
 • Sarrell EM, et al. (2001). Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media.
  jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/190792

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.