Τα 7 πλεονεκτήματα του φιλιού για την υγεία

Μεταξύ άλλων, το φιλί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ευνοεί την παραγωγή ορμονών όπως η ντοπαμίνη, μία από τις ορμόνες ευτυχίας.
Τα 7 πλεονεκτήματα του φιλιού για την υγεία
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαΐου, 2022

Υπάρχουν διάφορα είδη φιλιού. Με αυτό, μπορεί κανείς να εκφράσει πολλά είδη συναισθημάτων. Τα πλεονεκτήματα του φιλιού για την υγεία θα σας εκπλήξουν και γι’αυτό και θα σας τα απαριθμήσουμε παρακάτω.

Πλεονεκτήματα του φιλιού

Χαμηλώνει την πίεση

Όταν φιλάτε ή σας φιλάνε με πάθος, επιταχύνεται ο χτύπος της καρδιάς σας, γεγονός που προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και βοηθάει ώστε να φτάσει το αίμα πιο γρήγορα σε όλα τα όργανα του σώματός σας, κάτι που επιτρέπει τη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ιδιαιτέρως για τα άτομα με υπέρταση.

Μειώνει τους πονοκεφάλους και τους πόνους περιόδου

Οι ειδικοί δηλώνουν, ότι τα φιλιά μπορούν να θέσουν ένα τέλος τόσο στους πονοκεφάλους σας όσο και στους πόνους περιόδου. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαστολή που προκαλείται στα αιμοφόρα αγγεία, εξαιτίας του αισθήματος της ευχαρίστησης που νιώθετε όταν δίνετε ή δέχεστε φιλιά.

 

Διαβάστε επίσης: Φυσικές θεραπείες για τα προβλήματα περιόδου. Μάθετε περισσότερα

 

Τα πλεονεκτήματα του φιλιού για την οδοντική σας υγεία

πλεονεκτήματα του φιλιού, οδοντική υγεία

Είναι αναπόφευκτη η ανταλλαγή του σάλιου που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια ενός φιλιού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμβάλλει στην εξάλειψη της πλάκας στα δόντια σας, η οποία είναι η βασική αιτία της τερηδόνας.

Προκαλεί ευτυχία

Ένα φιλί έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των ορμονών που προκαλούν την ευτυχία. Μεταξύ αυτών είναι η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η οξυτοκίνη. Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών αυτών είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη χαρά και την ευτυχία που μπορεί να νιώθετε μετά από ένα φιλί. 

Τα πλεονεκτήματα του φιλιού στη δίαιτά σας

Το φιλί αποτελεί έναν πολύ ευχάριστο τρόπο καύσης επιπλέον θερμίδων. Ένα παθιασμένο φιλί είναι ικανό να κάψει από 8 μέχρι και 16 θερμίδες.

Βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σας

αυτοεκτίμηση, φιλί

Το να δίνετε και να σας δίνουν φιλιά μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση κάποιου μέχρι και 100%. Αυτό συμβαίνει διότι σας κάνει να αισθάνεστε επιθυμητοί. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

Αποδεικνύει την αγάπη σας

Ένα φιλί είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε αν η σύντροφoς ή ο σύντροφός σας είναι πραγματικά το άτομο το οποίο σας προκαλεί τα εντονότερα συναισθήματα που είναι δυνατόν να υπάρξουν. Επίσης, ένα μόνο φιλί είναι αρκετό για να είστε σίγουροι για τα συναισθήματα που τρέφει το συγκεκριμένο πρόσωπο για σας.

 

Διαβάστε ακόμη: 5 κινήσεις που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

 

Όσο για τις αγκαλιές…

η δύναμη μιας αγκαλιάς

…αυτές έχουν διαφορετικά οφέλη από αυτά των φιλιών. Οι αγκαλιές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σημαντική βοήθεια ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από αρτηριακή πίεση, καθώς η ευεργετική τους δράση συμβάλλει στην ταχεία μείωση των επιπέδων αυτής.

Ομοίως, οι αγκαλιές έχουν τη φοβερή δυνατότητα να προκαλούν την αύξηση της παραγωγής ορμονών που απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία προκαλεί σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της ευτυχίας και της ευχαρίστησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alpert JS. Philematology: the science of kissing. A message for the marital month of june. The American Journal of Medicine 2013; 126 (6): 466. Available at: https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.12.022. Accessed 01/28, 2019.
  • Floyd K, Boren JP, Hannawa AF, Hesse C, McEwan B, Veksler AE. Kissing in marital and cohabiting relationships: Effects on blood lipids, stress, and relationship satisfaction. Western Journal of Communication 2009; 73 (2): 113-133. Available at: https://doi.org/10.1080/10570310902856071. Accessed 01/28, 2019.
  • Kort R, Caspers M, van de Graaf A, van Egmond W, Keijser B, Roeselers G. Shaping the oral microbiota through intimate kissing. Microbiome 2014; 2 (1): 41. Available at: https://doi.org/10.1186/2049-2618-2-41. Accessed 01/28, 2019.
  • Light KC, Grewen KM, Amico JA. More frequent partner hugs and higher oxytocin levels are linked to lower blood pressure and heart rate in premenopausal women. Biological Psychology 2005; 69 (1): 5-21. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2004.11.002. Accessed 01/28, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.