Θρόμβοι στο αίμα: τα 8 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Η πήξη του αίματος είναι σημαντική για να σταματήσει η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού.
Θρόμβοι στο αίμα: τα 8 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι επικίνδυνο για την υγεία σας όταν εμφανίζονται θρόμβοι στο αίμα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία. Ένας θρόμβος είναι μια μάζα αίματος η οποία αλλάζει από υγρή σε ημίσκληρη ή πηκτή μορφή.

Όταν ρέει ελεύθερα στο αίμα, η μάζα αυτή μπορεί να μπλοκάρει μερικώς ή ολικώς μια αρτηρία ή μια φλέβα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως θρόμβωση.

Δεδομένου ότι ολόκληρο το σώμα μας συνδέεται με αιμοφόρα αγγεία, ένας θρόμβος στο αίμα μπορεί να ταξιδέψει παντού, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Αν μετακινηθεί στην καρδιά, τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει και να προκαλέσει εμβολισμό ή κάποιο καρδιαγγειακό ατύχημα.

Υπάρχουν δύο είδη θρόμβων στο αίμα:

 • Αρτηριακοί. Αυτοί οι θρόμβοι στο αίμα σχηματίζονται μέσα στις αρτηρίες και αποτρέπουν το οξυγόνο από το να φτάσει στα κύρια όργανα.
  • Οι θρόμβοι στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν άπειρες επιπλοκές όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλική αγγειακή παράλυση και έντονο πόνο.
 • Φλεβικοί. Οι φλεβικοί θρόμβοι στο αίμα σχηματίζονται αργά στις φλέβες, γι’ αυτό τα συμπτώματά τους εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.
  • Εμφανίζονται συνήθως στα μπράτσα, τα πόδια και την πυελική περιοχή.
  • Γενικά, οι θρόμβοι αυτοί παραμένουν ακίνητοι. Όμως, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κινηθούν και ν’ αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία αν ένας θρόμβος στα πόδια σπάσει μπορεί να μπλοκάρει κάποιο αιμοφόρο αγγείο στους πνεύμονες.

Θρόμβοι στο αίμα: Παράγοντες επικινδυνότητας

Ορισμένες καταστάσεις μπορούν ν’ αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα όπως οι ακόλουθες:

 • Το να παραμένετε στη ίδια θέση για μεγάλη χρονική περίοδο προκαλεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, έτσι παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος.
 • Τα μεγάλα ταξίδια τα οποία ξεπερνούν τις τέσσερις ώρες είναι επίσης παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους στο αίμα.
  • Όταν κάθεστε για πολλή ώρα το αίμα σας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και έτσι μπορούν να εμφανιστούν θρόμβοι.
 • Περνάτε πολλές ώρες στο κρεβάτι ή χαλαρώνοντας.
 • Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια.
 • Οικογενειακό ιστορικό.
 • Καθιστική ζωή.
 • Ηλικία.
 • Παχυσαρκία.
 • Κάπνισμα.

Προσέξτε αυτά τα σημάδια

1. Ανεξήγητος βήχας και αναπνευστικά προβλήματα

Θρόμβοι στο αίμα - Γυναίκα με άσθμα

Ένας θρόμβος στους πνεύμονες καθυστερεί τη ροή του οξυγόνου, κάτι που κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με αναπνευστικά προβλήματα αποτελούν συνήθως ανησυχητικό σημάδι πνευμονικής εμβολής.

2. Αλλαγές στη διάθεση

Συμπτώματα όπως το να είστε ευερέθιστοι, να μπερδεύεστε, να έχετε παραισθήσεις ή ν’ αναστατώνεστε, μπορούν να είναι σημάδια ύπαρξης κινδύνου μιας αρτηριακής θρόμβωσης στον εγκέφαλο.

Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος στο αίμα εμποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του οξυγόνου και της γλυκόζης στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί να δουλέψει, όπως θα έπρεπε, ο εγκέφαλος.

3. Κόπωση

Θρόμβοι στο αίμα - Γυναίκα κουρασμένη

Όταν υπάρχουν θρόμβοι στο αίμα, το σώμα ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς οι οποίοι, ορισμένες φορές, μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση ή εξάντληση.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστούν τα συμπτώματα κόπωσης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε άλλα πιθανά συμπτώματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς προφανή λόγο. Μπορεί να συμβεί ακόμη και αν έχετε ξεκουραστεί πλήρως το βράδυ.

4. Πρησμένα άκρα

Η πάθηση αυτή είναι επίσης γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Εμποδίζει τη ροή του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα, και κατ’ επέκταση παρεμποδίζει το οξυγόνο από το να φτάσει σε ζωτικά όργανα του σώματος.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν τα άκρα σας πρήζονται γρήγορα, ειδικά αν το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο. Μη μπερδεύεστε λανθασμένα με το πρήξιμο εξαιτίας της κατακράτησης υγρών.

5. Πόνος στα χέρια ή τα πόδια

Θρόμβοι στο αίμα - Γυναίκα με πόνο στα πόδια

Πρόκειται για τοπικό και οξύ πόνο. Συμβαίνει συχνά όταν περπατάτε ή τεντώνετε τα άκρα σας.

Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί και μούδιασμα μαζί με τον πόνο.

6. Διογκωμένες φλέβες

Οι διογκωμένες φλέβες δεν προκαλούν επιπλοκές ή σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, όταν οι θρόμβοι στο αίμα πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να οδηγήσουν σε εσωτερικές ρήξεις, ερυθρότητα ή μώλωπες.

Κάποιες φορές, μπορεί να εμφανιστούν κιρσοί εξαιτίας φλεβικής θρόμβωσης στα πόδια.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: Κιρσοί – 10 αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας

7. Κόκκινες γραμμές στο δέρμα

Θρόμβοι στο αίμα - Γυναίκα με κόκκινες γραμμές στην πλάτη

Όταν βλέπετε κόκκινες γραμμές κατά μήκος των φλεβών σας, θα πρέπει να ελέγξετε και για άλλες αλλαγές στο δέρμα σας.

Να έχετε το νου σας για αλλαγές στη διάθεση ώστε ν’ αποκλείσετε την πιθανότητα αρτηριακής θρόμβωσης. Αυτές οι κόκκινες γραμμές θα κάνουν τα άκρα σας ζεστά στο άγγιγμα.

8. Πυρετός

Όταν έχετε θρόμβους οι οποίοι απελευθερώνονται στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν πυρετό. Αυτός συχνά συνοδεύεται από ιδρώτα, ρίγος, ημικρανίες, αφυδάτωση, φυσική αδυναμία και περιορισμένη όρεξη.

Προτάσεις για την αποτροπή των θρόμβων στο αίμα

 • Προσπαθείτε να τρώτε φαγητά πλούσια σε βιταμίνες Β3, C και Ε για καλή κυκλοφορία του αίματοςΟρισμένα παραδείγματα είναι το σκόρδο, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, μαγνησίου, μαγγανίου και μετάλλων.
 • Κόψτε το κάπνισμα. Τα τσιγάρα αυξάνουν τον σχηματισμό θρόμβων.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, το οποίο είναι σωστό για το ύψος και το μέγεθος του σώματός σας. Μπορείτε να το επιτύχετε μέσω της άσκησης.
  • Η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι οι κύριες αιτίες οι οποίες προκαλούν καρδιαγγειακά ατυχήματα και καρδιακές προσβολές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των θρόμβων στο αίμα.
 • Να προσέχετε αν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια καθώς οι ορμόνες αυξάνουν την πήξη του αίματος.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.