6 εκπληκτικοί λόγοι για να αγκαλιάζεστε πιο συχνά!

Νομίζατε ότι οι αγκαλιές προσφέρουν μόνο παρηγοριά; Αγνοείτε μήπως ότι με μια αγκαλιά μειώνετε τα επίπεδα του στρες και του άγχους, και συγχρόνως υποστηρίζετε την καλή καρδιαγγειακή σας υγεία;
6 εκπληκτικοί λόγοι για να αγκαλιάζεστε πιο συχνά!

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2019

6 εκπληκτικοί λόγοι για να αγκαλιάζεστε πιο συχνά! Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου μας και ανακαλύψτε τη σημασία και την ωφέλεια της αγκαλιάς. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αγκαλιά είναι η πιο συχνή εκδήλωση ενδιαφέροντος και αγάπης σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλες τις εποχές. Σήμερα, θα μάθετε ποιοι είναι οι εκπληκτικοί λόγοι για να αγκαλιάζεστε πιο συχνά!

Η ανάγκη του να δίνεις και να παίρνεις αγάπη είναι ζωτικής σημασίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Ξεκινά όταν είμαστε ακόμη μωρά και αναζητάμε τη στοργή και την αγάπη των γονιών μας, όταν γυρεύουμε την ασφάλεια μέσα στην αγκαλιά τους.

Λόγοι για να αγκαλιάζεστε

1. Τονώνει την αυτοεκτίμησή μας

λόγοι για να αγκαλιάζεστε

Η σωματική επαφή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς. Ενισχύει, επίσης, την αυτοπεποίθησή τους. Η αγκαλιά μάς αναγκάζει να ανοιχτούμε σε κάποιον και να του επιτρέψουμε να εισέλθει στον προσωπικό μας χώρο. Με την άμεση επαφή, με την επαφή δηλαδή σώμα με σώμα, συμβολικά δείχνουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον άλλο, πέρα από τον εαυτό μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσω της αγκαλιάς, εξανθρωπιζόμαστε! Ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό που μας ξεχωρίζει ως όντα, βιώνουμε συναισθήματα. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, δίνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στοργής και αγάπης, εκτίμησης και ενσυναίσθησης. Ταυτιζόμαστε με τα συναισθήματα του άλλου, κατανοούμε τη συμπεριφορά και τα κίνητρά του. Με μια τόσο απλή κίνηση, με μια αγκαλιά μονάχα, η διάθεσή μας ανεβαίνει και νιώθουμε πιο δυνατοί.

2. Μας διδάσκει έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας

Η “γλώσσα” του σώματος είναι μια πραγματική αντανάκλαση του συναισθηματικού μας κόσμου. Οι φυσικές κινήσεις του σώματος, οι χειρονομίες για παράδειγμα, συνιστούν επίσης επικοινωνία, ακόμη και αν δεν εκφράζονται με λέξεις. Όταν δύο άνθρωποι αγκαλιάζονται, το μήνυμα είναι ότι και οι δύο πλευρές λαμβάνουν και κατανοούν διαισθητικά.

Μπορεί να ορμίσουμε στην αγκαλιά κάποιου από τη χαρά μας που τον ξαναείδαμε μπροστά μας! Μπορεί να πάρουμε στην αγκαλιά μας κάποιον για να τον παρηγορήσουμε ή για να πούμε “σε αγαπώ” με ερωτική, αδελφική ή φιλική διάθεση. Οι αγκαλιές ανήκουν στην περίφημη “γλώσσα” του σώματος και βοηθούν εν τέλει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, να επικοινωνήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό.

3. Μειώνει το στρες και το άγχος

λόγοι για να αγκαλιάζεστε Μια νεαρή κοπέλα αγκαλιάζει τον αγαπημένο της

Ελάχιστα πράγματα μπορούν να μας ηρεμήσουν όταν το άγχος ή ο πανικός μάς κυριεύουν. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αγκαλιά! Σε μια συναισθηματική κρίση, η αγκαλιά είναι εξαιρετικό καταφύγιο για να παρηγορηθούμε. Η σωματική επαφή μειώνει τα επίπεδα του στρες και μεταδίδει ηρεμία.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι ένα από τα οφέλη της αγκαλιάς είναι η καλύτερη συναισθηματική υγεία. Με τη μείωση του άγχους, νιώθουμε περισσότερη γαλήνη, ευτυχία και ευεξία.

Η αγκαλιά είναι σύμμαχός μας στις δύσκολες στιγμές, όταν έχουμε καταβληθεί από τη δουλειά ή όταν σκεφτόμαστε ότι ξεπεράσαμε τα όρια μας και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο. Κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός και άτρωτος συναισθηματικά, ώστε να μην χρειάζεται μια αγκαλιά που και που.

4. Υποστηρίζει την ακόμη καλύτερη υγεία της καρδιάς μας

Οι αγκαλιές αποτελούν μέρος μιας φυσικής εκδήλωσης αγάπης. Όπως συμβαίνει και με το φιλί, η αγκαλιά με ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο σώμα μας. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση της έκκρισης ωκυτοκίνης.

Η ωκυτοκίνη είναι ένας πανίσχυρος νευροδιαβιβαστής, μια ορμόνη που αυξάνει το αίσθημα ευχαρίστησης, θωρακίζοντας συγχρόνως τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Φυσικά, υποστηρίζει την καρδιά και την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Συνοψίζοντας, η αγκαλιά θα λέγαμε, είναι ο πιο ευχάριστος αλλά και φυσικός τρόπος πρόληψης ή αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων.

5. Συμφιλίωση με την ιδέα του θανάτου!

λόγοι για να αγκαλιάζεστε

Η αγκαλιά, και άλλες παρόμοιες σωματικές εκδηλώσεις στοργής ή φιλίας, μάς προσφέρει παρηγοριά και ανακούφιση από τα ψυχικά βάρη. Μπορεί, μάλιστα, να καταλαγιάσει τους φόβους μας μπροστά στο θάνατο! Αγκαλιάζοντας απλά κάποιον ή αγκαλιάζοντας ένα ζώο -ακόμη και ένα δέντρο- συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα του θανάτου και γαληνεύουμε εσωτερικά. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο να αποδεχτούμε την αναπόφευκτη στιγμή που η ζωή μας θα πάρει τέλος.

6. Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης

Η σεροτονίνη είναι μια χημική έκκριση του οργανισμού, που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής. Όταν αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας, οι τιμές της σεροτονίνης κινούνται ανοδικά και εμείς νιώθουμε ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Η σεροτονίνη σε κάποιον που εμφανίζει κατάθλιψη ή βιώνει έντονο στρες, πέφτει κάτω από το φυσιολογικό. Μια ακόμη ωφέλεια της αγκαλιάς, λοιπόν, είναι η ικανότητά της να εξισορροπεί τις τιμές της σεροτονίνης, της ορμόνης που, μην ξεχνάμε, επηρεάζει και τη διάθεση για σεξ. Αυτοί είναι οι λόγοι για να αγκαλιάζεστε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.