Τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης σκόρδου

Για να αποκτήσετε όλα τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει η κατανάλωση σκόρδου, αν σχεδιάζετε να το μαγειρεύετε θα πρέπει να το ψιλοκόβετε και να το αφήνετε να στέκεται για ένα λεπτό.
Τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης σκόρδου

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου; «Λίγο σκόρδο την ημέρα, κάνει το γιατρό πέρα.» Αυτή η παροιμία ισχύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου… και κάθε νέα μελέτη αποκαλύπτει ακόμη περισσότερα οφέλη!

Αναρίθμητοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν το σκόρδο επί αιώνες (το συνιστούσε ακόμη και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής) καθώς είναι πολύ καλό για την υγεία μας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 4 σκελίδων σκόρδου την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών.

Σκόρδο, μια πανάρχαια υπερτροφή

Αν και δεν γνώριζαν λεπτομέρειες, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το σκόρδο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια των allium (όπως τα κρεμμύδια και τα πράσα) και περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, η οποία όταν καταναλώνεται τακτικά, βελτιώνει τη συνολική υγεία . Η αλισίνη είναι επίσης υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του.

Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνες Β6 και C, σελήνιο και φυτικές ίνες. Περιέχει μερικές θερμίδες αλλά άφθονες πρωτεΐνες.

Τα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου

κατανάλωσης σκόρδου σκελιδες

Η κατανάλωση μερικών σκελίδων σκόρδου την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει με τους ακόλουθους τρόπους:

Προλαμβάνει τη νόσο Αλτσχάιμερ, από τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης σκόρδου

Το ίδιο ισχύει και για άλλες εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια. Αυτό το κοινό συστατικό περιέχει αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών.

Άλλα οφέλη του σκόρδου είναι ότι προστατεύει ενάντια στα προβλήματα του pH ενώ παράλληλα ενισχύει τον αριθμό των ενζυματικών “καθαριστών” που βοηθούν στον καθαρισμό της κυκλοφορίας του αίματος.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Το σκόρδο συνιστάται για τους ανθρώπους που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), όπως επίσης και για ανθρώπους με ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή καρδιακών προσβολών.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών προσβολών και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Καταπολεμά τους ιούς

κατανάλωσης σκόρδου για την ιωση

Το σκόρδο μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από κρυολογήματα ή τον πονόλαιμο. Η διάρκεια των περισσότερων συμπτωμάτων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 70%.

Αν είστε ευάλωτοι στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών ή αρρωσταίνετε πολλές φορές το χειμώνα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε την τακτική κατανάλωση του σκόρδου.

Προωθεί την αποτοξίνωση, από τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης σκόρδου

Βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σας λόγω των τροφών που καταναλώνετε ή λόγω της έκθεσής σας σε περιβαλλοντικούς ρύπους. Όλα αυτά μπορούν να εξαλειφθούν καταναλώνοντας θείο…ένα από τα συστατικά του σκόρδου!

Μελέτες που διεξήχθησαν σε εργαζόμενους που είχαν εκτεθεί σε μόλυβδο π.χ. εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο μπαταριών, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σκόρδου κατάφερε να μειώσει το ποσοστό των βαρέων μετάλλων μέχρι και 20%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους πονοκεφάλους και λιγότερες απουσίες λόγω ασθενείας.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

κατανάλωσης σκόρδου για γερά οστά

Για τις γυναίκες που έχουν φτάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, άλλο ένα από τα οφέλη του σκόρδου είναι ότι μπορεί να μειώσει μερικές από τις πιο κοινές δυσκολίες των  αποδυναμωμένων οστών. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το οιστρογόνο και αυτό μπορεί να αποτελεί μια εξήγηση για αυτή την ασυνήθιστη ανακάλυψη.

Βελτιώνει τη σωματική απόδοση

Επί αιώνες το σκόρδο χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση της κόπωσης και την αύξηση της σωματικής παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, οι Ολυμπιονίκες στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν σκόρδο πριν από κάθε αγώνα.

Το σκόρδο συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και στην πνευματική απόδοση.

Άλλα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου;

Εκτός από όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω, υπάρχουν μερικοί επιπλέον λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξετε το σκόρδο:

 • Αραιώνει το αίμα
 • Προλαμβάνει τον καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου
 • Βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων (για παράδειγμα, σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα)
 • Καθαρίζει τους πνεύμονες
 • Βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων με τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα
 • Βοηθά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ήπατος
 • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
 • Εξαλείφει τα παράσιτα
 • Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Βοηθά στη θεραπεία του έρπη και του εκζέματος
 • Μειώνει το άγχος και χαλαρώνει τα νεύρα
 • Μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος που μπορεί να οδηγήσουν σε ουρική αρθρίτιδα και ρευματισμούς
 • Βοηθά στη θεραπεία των κιρσών

Ωμό ή μαγειρεμένο σκόρδο;

κατανάλωσης σκόρδου και σκελίδες σκόρδου

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι για να επωφελούμαστε στο μέγιστο από τις ιδιότητες του σκόρδου θα πρέπει να το καταναλώνουμε αυτούσιο από το βολβό του – χωρίς να το μαγειρεύουμε.

Ωστόσο, άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι αν μαγειρεύουμε το σκόρδο με συγκεκριμένο τρόπο, τότε θα μπορούμε να απορροφούμε τα θρεπτικά συστατικά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το σκόρδο περιέχει πολλές ουσίες. Μερικές από αυτές είναι ενεργές όταν είναι ωμό ενώ άλλες χρειάζονται τη θερμότητα για να “ενεργοποιηθούν”. Για παράδειγμα, όταν καταναλώνετε σκόρδο για την καταπολέμηση του καρκίνου, σας προτείνουμε να το μαγειρεύετε.

Αν θέλετε να μαγειρεύετε το σκόρδο, μια τεχνική που προλαμβάνει την απώλεια των περισσότερων θρεπτικών συστατικών είναι να το ψιλοκόβετε και στη συνέχεια να το αφήνετε να στέκεται για 45 λεπτά. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί την αλισίνη και εμποδίζει τη φθορά της κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό σημαίνει ότι αποκτάτε τα ίδια οφέλη, είτε το καταναλώνετε ωμό είτε μαγειρεμένο.

Η ποσότητα κατανάλωσης σκόρδου είναι τέσσερις σκελίδες σκόρδο την ημέρα και γίνετε πιο ελκυστικοί!

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη έκριναν ως πιο ελκυστικούς τους άνδρες που έτρωγαν σκόρδο. Γιατί όμως;

Όλα έχουν να κάνουν με το άρωμα που αποβάλλεται μέσω του δέρματος.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές χώρισαν τους άνδρες εθελοντές σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα έτρωγε ωμό σκόρδο, η άλλη κάψουλες σκόρδου και η τελευταία δεν έτρωγε καθόλου σκόρδο.

Μετά από λίγη γυμναστική, ζήτησαν από τους άνδρες να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους με μια πετσέτα. Μια ομάδα γυναικών υπέδειξε τα αντιληπτά επίπεδα ελκυστικότητας, αρρενωπότητας και συμπάθειας μυρίζοντας τις πετσέτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που είχαν φάει ωμό σκόρδο είχαν μια ευχάριστη, αρρενωπή και πιο σέξι μυρωδιά. Ο συνδυασμός των ορμονών και άλλων ουσιών που απελευθερώνονται κατά την άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στις προσωπικές σχέσεις.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου προκαλούν την ανάπτυξη μιας πιο γλυκιάς μυρωδιάς καθώς μειώνουν τον αριθμό των μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη οσμή και ιδίως κατά τη συμμετοχή σε ασκήσεις γυμναστικής.

Εσάς σας άρεσαν τα οφέλη της κατανάλωσης σκόρδου; Πρέπει και εσείς να αυξήσετε την ποσότητα κατανάλωσης σκόρδου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kim, J. S., Kang, O. J., & Gweon, O. C. (2013). Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.08.006
 • Macpherson, L. J., Geierstanger, B. H., Viswanath, V., Bandell, M., Eid, S. R., Hwang, S. W., & Patapoutian, A. (2005). The pungency of garlic: Activation of TRPA1 and TRPV1 in response to allicin. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2005.04.018
 • Cavagnaro, P. F., Camargo, A., Galmarini, C. R., & Simon, P. W. (2007). Effect of cooking on garlic (Allium sativum L.) antiplatelet activity and thiosulfinates content. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf062587s

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.