Πως να θεραπεύσετε την είσφρυση όνυχος με λιωμένο σκόρδο

10 Μαΐου 2019
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο που καταπραΰνει, απολυμαίνει και μειώνει τη φλεγμονή σε ένα πολύ κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους.

Χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του, το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που προκαλείται από την είσφρυση όνυχος και να επιταχύνει την ανάρρωσή του.

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λιωμένο σκόρδο για να ανακουφίσετε την είσφρυση όνυχος;

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο που καταπραΰνει, απολυμαίνει και μειώνει τη φλεγμονή σε ένα πολύ κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους.

Τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν προς τα μέσα όταν μία άκρη του νυχιού λυγίζει και αρχίζει να μπαίνει προς τα μέσα, μέσα δηλαδή στο δέρμα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για να επισκεφτεί κάποιος ένα ποδιατρικό κέντρο.

Είναι πολύ περισσότερο από θέμα αισθητικής, ο έντονος πόνος που μπορεί να προκαλέσει η είσφρυση όνυχος είναι το κυριότερο κίνητρο για να επισκεφτεί κάποιος έναν ποδίατρο. 

Διαβάστε επίσης: Αντιμετωπίστε την ονυχοκρύπτωση με σπιτικές θεραπείες!

Γιατί συμβαίνει η είσφρυση όνυχος;

Ο πιο συχνός λόγος που παθαίνουμε είσφρυση όνυχος είναι επειδή δεν ξέρουμε να κόβουμε σωστά τα νύχια μας.

Τα νύχια των ποδιών πρέπει να κόβονται σε τετραγωνικό σχήμα. Οπότε, δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε τις γωνίες των νυχιών, καθώς αυτό τα αναγκάζει να μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Ένας ακόμη λόγος είναι τα σφιχτά παπούτσια που δεν κάθονται καλά στα πόδια μας.

Επίσης, τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που συχνά έχουν υπερβολική ανάπτυξη του δέρματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από αυτή την πάθηση.

Οποιοσδήποτε τύπος παραμόρφωσης των νυχιών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε και να το παρακολουθεί ειδικός.

Λιωμένο σκόρδο

Τύποι για την είσφρυση όνυχος

Υπάρχουν δύο τύποι είσφρυσης όνυχος και πρέπει αυτό να το λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε φορά που κόβουμε ή περιποιούμαστε τα νύχια μας. Πρέπει να σημειωθεί πως και οι δύο τύποι προκαλούν φλεγμονή, πόνο, λοίμωξη και σχίσιμο του δέρματος:

 • όταν η γωνία ή η άκρη του νυχιού διεισδύει στο δάχτυλο.
 • όταν το νύχι λυγίζει και μπαίνει μέσα στο δάχτυλο.

Συνήθως και τα δύο συμβαίνουν στον ίδιο ασθενή. Για αυτό το λόγο, εκτός από το να το αντιμετωπίζετε με φυσικές θεραπείες, η επίσκεψη σε έναν ποδίατρο για την παρακολούθηση της υπόθεσης και την αποφυγή επανεμφάνισής της είναι απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης: Πώς να θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο την είσφρυση όνυχος

Είναι το σκόρδο μια καλή θεραπεία για την είσφρυση όνυχος;

Το σκόρδο είναι μια υπερτροφή με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Εκτός από την καρύκευση και την ενίσχυση της γεύσης του φαγητού, το σκόρδο λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιβιοτικό και αντιοξειδωτικό.

Ορισμένες από τις ιδιότητες του σκόρδου είναι οι εξής:

 • χρησιμοποιείται ως μυκητοκτόνο, αντιιικό και αντιβιοτικό,
 • είναι ένα θρεπτικό συστατικό για το δέρμα,
 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,
 • βελτιώνει την κυκλοφορία και αποτρέπει τις καρδιαγγειακές παθήσεις,
 • βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από κρυολογήματα και γρίπη,
 • δρα υπέρ του καθαρισμού του σώματος από βαρεά μέταλλα,
 • είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν.

Πως θεραπεύουμε την είσφρυση όνυχος;

Πρώτο βήμα: Νερό με αλάτι

Αρχικά, το πρώτο που κάνουμε είναι να μετριάσουμε τον πόνο.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να ζεστάνουμε το αλατισμένο νερό και να βυθίσουμε το πόδι μας στο νερό για λίγα λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, το νύχι θα μαλακώσει και θα μπορούμε να το χειριστούμε καλύτερα. Έτσι, μπορούμε να το κόψουμε με ένα μικρό ψαλίδι.

Ωστόσο, για περιπτώσεις όπου το νύχι έχει μπει πολύ βαθιά στο δέρμα, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Για ορισμένες περιπτώσεις, όπου το νύχι έχει διεισδύσει πάρα πολύ βαθιά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, καθώς η αφαίρεση χωρίς αναισθησία θα ήταν πολύ επώδυνη.

Δώστε σε αυτό το πρόβλημα τη σημασία που του αξίζει και μη το αγνοείτε.

Λιωμένο σκόρδο και είσφρυση όνυχος

Θεραπεία με λιωμένο σκόρδο

Μια από τις πιο χρήσιμες παραδοσιακές θεραπείες για την ανακούφιση του πόνου από την είσφρυση όνυχος είναι το λιωμένο σκόρδο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σκόρδο έχει αποτελεσματικές φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Συστατικά

 • μία σκελίδα σκόρδο
 • 1 κουταλιά της σούπας ζελέ αλόης (20 γρ.)
 • 1 επίδεσμος

Προετοιμασία

 • ψιλοκόψτε το σκόρδο μέχρι να είναι τελείως λιωμένο
 • μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν ή να το αναμείξετε με τζελ από αλόη για να το κάνετε πιο εύκολο στην εφαρμογή
 • μπορείτε επίσης να κόψετε τη σκελίδα σκόρδου στα δύο και να την ακουμπήσετε στο δέρμα σας

Εφαρμογή

 • Εφαρμόστε το σκόρδο ή την πάστα σκόρδου στην περιοχή και κλείστε τη με επίδεσμο το νύχι ή το πόδι.
 • Αφήστε το σκόρδο για τουλάχιστον 30 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 8 ώρες. Μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε πριν πάτε για ύπνο και να το αφήσετε όλη τη νύχτα.
 • Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτείνουμε να τοποθετήσετε τζελ από αλόη βέρα γύρω από το νύχι πριν από την εφαρμογή της θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε το σκόρδο να ερεθίσει το δέρμα σας.
 • Επαναλάβετε για αρκετές ημέρες έως ότου παρατηρήσετε βελτίωση.