Φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Εκτός από την κατανάλωση τσαγιού με θεραπευτικά βότανα, για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, θα πρέπει να πίνετε αρκετό κρύο νερό και να αποφεύγετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, η φυσική άσκηση θα σας φανεί αρκετά χρήσιμη.
Φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης; Όλες οι γυναίκες όταν φτάνουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζουν αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα. Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση είναι μερικά από τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και μπορούν να γίνουν πραγματικά δυσάρεστα και ενοχλητικά. Αν και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι ιδιαίτερα κοινά, ο τρόπος που επηρεάζουν το γυναικείο σώμα δεν είναι. Μερικές γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν έντονες κρίσεις νυχτερινών εφιδρώσεων και εξάψεων, άλλες να αντιμετωπίζουν πιο ήπια συμπτώματα και άλλες να μην έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Ανεξάρτητα από το επίπεδο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αντί να ακολουθείτε ακριβές ορμονικές θεραπείες ή φαρμακευτικές αγωγές, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε ένα φυσικό τρόπο για να τα εμποδίσετε, να τα αντιμετωπίσετε ή ακόμη και να μειώσετε τη συχνότητα αυτών των εξάψεων, που επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, και των νυχτερινών εφιδρώσεων που δεν σας επιτρέπουν να κοιμάστε ήρεμα το βράδυ.

Σόγια για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Ένα από τα πιο ωφέλιμα εργαλεία της φύσης είναι η σόγια. Οι ιδιότητές της θα διασφαλίσουν την πλήρη ανακούφισή σας από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενώ παράλληλα το σώμα σας θα επωφεληθεί από τα χαρακτηριστικά της με πολλούς άλλους τρόπους. Αν υποφέρετε από νυχτερινές εφιδρώσεις, η σόγια θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τη συχνότητά τους και τα οστά σας θα σας ευχαριστούν. Η σόγια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απώλεια της οστικής πυκνότητας, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης. Υψηλή συγκέντρωση σόγιας περιέχει το τόφου ή το γάλα σόγιας τα οποία μπορείτε να βρείτε εύκολα σχεδόν σε όλα τα παντοπωλεία.

Τσάι φλαμουριάς

Το τσάι φλαμουριάς, επίσης γνωστό ως φλαμούρι, είναι ιδανικό για τον περιορισμό της έντασης και της συχνότητας των νυχτερινών εφιδρώσεων. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα έλλειψης ύπνου και κόπωσης λόγω των νυχτερινών εφιδρώσεων και ρίγη, ένα ποτήρι από αυτό το ρόφημα λίγο πριν κοιμηθείτε θα σας προσφέρει τεράστια ανακούφιση. Απλά προσθέτετε δυο κουταλιές της σούπας φύλλα φλαμουριάς σε ένα ποτήρι με καυτό νερό. Το αφήνετε να σταθεί για πέντε λεπτά και το πίνετε ζεστό λίγο πριν ξαπλώσετε.

Φασκόμηλο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης - φασκόμηλο

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να χρησιμοποιείτε κάτι ζεστό για την αντιμετώπιση των εξάψεων αλλά το ζεστό τσάι φασκόμηλου μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της έντασης των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων που οφείλονται στην εμμηνόπαυση. Βράζετε ένα λίτρο νερό και αφήνετε τα φύλλα του φασκόμηλου να εκχυλιστούν για περίπου 10 λεπτά. Σας προτείνουμε να το πίνετε μετά από κάθε γεύμα.

Αμαμηλίδα

Αν βιώνετε ξαφνικές εξάψεις και ανεξέλεγκτες εφιδρώσεις, σας προτείνουμε την κατανάλωση τσαγιού με αμαμηλίδα. Απλώς αφήνετε τα φύλλα της να εκχυλιστούν για μερικά λεπτά σε καυτό νερό. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε δυο κούπες την ημέρα. Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά!

Ρόφημα με φασκόμηλο, σέλινο και λεμόνι, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης - λαχανικά

Αν η αμαμηλίδα δεν σας προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τότε η προσθήκη φυσικών συστατικών όπως το λεμόνι και το σέλινο θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε καθώς θα σας προσφέρουν τριπλή δόση από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Πώς θα το φτιάξετε;

Χωρίς να τα ξεφλουδίσετε, ψιλοκόβετε ένα ματσάκι σέλινο και κόβετε σε φέτες ένα λεμόνι και πετάτε τις άκρες τους. Τοποθετείτε τα φύλλα του φασκόμηλου, το σέλινο και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 10 λεπτά. Τα αφήνετε να σταθούν για άλλα 10 λεπτά. Στραγγίζετε το περιεχόμενο σε ένα δοχείο και το αφήνετε να κρυώσει. Πίνετε τουλάχιστον τρία ποτήρια την ημέρα.

Άλλα κόλπα για την αντιμετώπιση των εφιδρώσεων τις εμμηνόπαυσης

  • Να φοράτε ριχτά και άνετα ρούχα, κατά προτίμηση από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι και λινό. Βεβαιωθείτε ότι τα σεντόνια σας είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας και όλα τα δωμάτια στα οποία περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας, αερίζονται καλά και είναι δροσερά.
  • Αποφύγετε να περνάτε πολύ χρόνο σε χώρους όπου έχει πολλή υγρασία ή ζέστη για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα καθώς η έκθεσή σας στην υγρασία και στη ζέστη μπορούν να προωθήσουν την εμφάνιση των εξάψεων και εφιδρώσεων.
  • Όταν έχετε έντονες εξάψεις, εφαρμόστε ένα επίθεμα ψύξης ή μια πετσέτα με παγάκια στον αυχένα σας. Ποτέ μην εφαρμόζετε παγάκια απευθείας πάνω στο δέρμα σας.
  • Προσπαθήστε να κάνετε κάθε βδομάδα μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε από τις εξάψεις.
  • Να καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον δυο λίτρα νερό, κατά προτίμηση κρύο ή με παγάκια.
  • Να κάνετε καθημερινά ασκήσεις ή άλλες δραστηριότητες για 30 λεπτά. Σας προτείνουμε περπάτημα, κολύμπι ή τρέξιμο.
  • Να αποφεύγετε ροφήματα που έχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης, όπως καφέ και ενεργειακά ποτά. Ρυθμίστε τη διατροφή σας για να μειώσετε την ποσότητα λιπαρών, γαλακτοκομικών και μπαχαρικών.
  • Σας προτείνουμε να διατηρείτε ένα σταθερό βάρος σώματος· η παχυσαρκία και τα περιττά κιλά συνήθως συνδέονται με σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
  • Ένα μπάνιο ή ντους με κρύο νερό πριν το βραδινό σας ύπνο θα σας βοηθά να παραμένετε δροσερές και να κοιμάστε ήρεμα.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.