Πώς να αντιμετωπίσετε το θάνατο του συντρόφου σας

Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείτε ότι ο σύντροφός σας έφυγε και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να θρηνήσετε. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε πέντε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το θάνατο του συντρόφου σας.
Πώς να αντιμετωπίσετε το θάνατο του συντρόφου σας
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν ο σύντροφός σας πεθαίνει, δεν χρειάζεται απλώς να αποχαιρετήσετε ένα πολύ ξεχωριστό άτομο στη ζωή σας. Πρέπει επίσης να πείτε αντίο στο κοινό παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Πρέπει να πείτε αντίο στα σχέδια της ζωής σας, σε αξέχαστες εμπειρίες, σε μοναδικές στιγμές και αναμνήσεις. Δεν είναι εύκολο να τα ξεπεράσετε όλα αυτά. Χρειάζεστε χρόνο για να πενθήσετε και θα είναι οδυνηρό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ξεπεράσετε το θάνατο του συντρόφου σας επειδή η ζωή σας συνεχίζεται.

Πώς να ξεπεράσετε το θάνατο του συντρόφου σας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου; Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το θάνατο του συντρόφου σας, του φίλου σας, του εραστή σας; Αν και φαίνεται αδύνατο, δεν είναι.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και αντιμετωπίζει την απώλεια και τη θλίψη διαφορετικά. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ορισμένες οδηγίες και τεχνικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον θάνατο του συντρόφου σας με πιο «υγιεινό» τρόπο.

Αναπόφευκτα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι πρέπει να κλείσετε την πληγή. Διαφορετικά, δεν θα πενθήσετε σωστά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα όπως φοβίες, άγχος, ανασφάλειες και αδυναμία συμβιβασμού, μεταξύ άλλων.

Πένθος: χρόνος και υπομονή

Άνδρας λυπημένος για το το θάνατο του συντρόφου
Κάθε άτομο θρηνεί με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι πενθούν για περισσότερο χρόνο από άλλους.

Η θλίψη είναι μια φυσική, συναισθηματική και κοινωνική αντίδραση στο θάνατο ενός ατόμου που αγαπήσατε. Ανάλογα με κάθε άτομο, η αντίδραση θα είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη, θα έχει κάποια χαρακτηριστικά ή άλλα και θα πάρει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο.

Ωστόσο, ο χρόνος είναι πάντα απαραίτητος. Δηλαδή, πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό που συνέβη δεν είναι εύκολο και πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Να θυμάστε ότι ο πένθος είναι μια απαραίτητη – αν και δύσκολη – εμπειρία. Επομένως, πρέπει να καταλάβετε ότι θα υπάρξει πόνος και πληγή που πρέπει να επουλωθεί. Πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να δώσετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για να θεραπευτεί. Πρέπει να βιώσετε τον πόνο και τη θλίψη.

Από αυτήν την άποψη, εδώ είναι τα διάφορα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να θεραπευτείτε:

  • Αποδεχτείτε την απώλεια.
  • Θρηνήστε για αυτήν.
  • Προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή χωρίς το άτομο που πέθανε.
  • Αποσυνδεθείτε από την ενέργεια του αποθανόντος (μιλήστε για αυτόν κανονικά, διατηρήστε τις φιλίες σας, μάθετε να αγαπάτε ξανά, να βγαίνετε με άλλους κ.λπ.)

Επιπλέον, οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο πένθος διαρκεί συνήθως περίπου 18 μήνες. Εάν η θλίψη και ο πόνος σας εξακολουθούν να πονούν υπερβολικά μετά από αυτό το διάστημα, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, όπως είπαμε παραπάνω, ο καθένας είναι διαφορετικός.

Μην φοβάστε να μιλήσετε για αυτόν ή αυτήν

Πρέπει να συνεχίσετε την κανονική σας ζωή. Πρέπει να προχωρήσετε από αυτό που συνέβη και να εστιάσετε στο γεγονός ότι έχετε ένα άλλο πεπρωμένο τώρα. Ωστόσο, το άτομο που χάσατε γέμιζε την καρδιά σας, τις ημέρες και τις ώρες σας. Έτσι, θα είναι πάντα μέρος των αναμνήσεών σας.

Επομένως, αν και θα είναι οδυνηρό τους πρώτους μήνες, σταδιακά πρέπει να ενσωματώσετε τη μνήμη του αποθανόντος συντρόφου σας στο παρελθόν σας. Θα είναι πάντα μέρος της ζωής σας, του ποιος είστε και του πώς είστε.

Μιλήστε λοιπόν για τα συναισθήματά σας και για το συγκεκριμένο άτομο που δεν είναι πια εδώ. Μιλήστε για το πώς ήταν, τι κάνατε μαζί και για τις εμπειρίες που μοιραστήκατε. Θα σας βοηθήσει να θεραπευτείτε.

Μάθετε ποια είναι 4 κοινά είδη κατάθλιψης.

Οραματιστείτε το νέο μέλλον σας μετά το θάνατο του συντρόφου σας

χέρια που πιάνονται
Αντιμετωπίστε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας, οραματιστείτε το μέλλον και τους στόχους σας και θυμηθείτε ότι τα κάνετε για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό. Επομένως, η μόνη επιλογή είναι αργά ή γρήγορα να τον αποδεχτείτε.

Ωστόσο, όπως σημειώσαμε παραπάνω, το πρόβλημα με την αντιμετώπιση του θανάτου του συντρόφου σας είναι ότι, μαζί με το άτομο που αγαπήσατε, τα όνειρα, οι προσδοκίες, τα σχέδια και τα χρόνια σας μπορεί επίσης να χαθούν μαζί του. Αυτό σας αναγκάζει να ξανασκεφτείτε το μέλλον σας και να το απεικονίσετε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Επομένως, για να μπορέσετε να ξεπεράσετε το θάνατο του αγαπημένου σας προσώπου, πρέπει να είστε σε θέση να δείτε στο μυαλό σας αυτό το νέο μέλλον. Για να το κάνετε αυτό, δεν χρειάζεται να φανταστείτε το υπόλοιπο της ζωής σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με βραχυπρόθεσμους στόχους και να προβάλλετε σταδιακά τον εαυτό σας προς το μέλλον.

Ξεκινήστε να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών πένθους, η ιδέα του να κάνετε δραστηριότητες που κάποτε κάνατε με τον αποθανόντα σύντροφό σας μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Πράγματι, η θλίψη και η λύπη σας θα κάνουν αυτές τις δραστηριότητες που αγαπάτε να φαίνονται οδυνηρές.

Ωστόσο, πρέπει σταδιακά να αρχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ζωντανοί. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε ξανά ευχαρίστηση όταν κάνετε τα πράγματα που πάντα σας άρεσε να κάνετε και αυτό θα σας κάνει να νιώθετε καλά.

Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει σταδιακά να καταλάβετε ότι δεν θα είναι το ίδιο χωρίς τον σύντροφό σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μπορείτε να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες για άλλη μια φορά και μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Επίσης, θα πρέπει σταδιακά να ενσωματώσετε τη μνήμη του ατόμου που έχετε χάσει στις δραστηριότητες που αγαπάτε.

Έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να απολαύσετε ξανά τη ζωή.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο

Ψυχολόγος γράφει σε τετράδιο
Η ψυχολογική θεραπεία θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας κατά τη διαδικασία του πένθους, καθοδηγώντας σας στο να βρείτε τον τρόπο πιο εύκολα.

Παρόλο που προσπαθείτε, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτείτε ή να ξεπεράσετε τη θλίψη για το θάνατο του συντρόφου σας. Έτσι, μην διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να το αντιμετωπίσετε. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την απώλεια και να είστε σε θέση να συνεχίσετε τη ζωή σας κανονικά.

Τέλος, να θυμάστε ότι το πένθος είναι μια φυσιολογική και απαραίτητη διαδικασία που είναι οδυνηρή και δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Λάβετε αυτό υπόψη και δώστε στον εαυτό σας χρόνο και υπομονή για να αποδεχτείτε την απώλεια, να θρηνήσετε, να ενσωματώσετε σταδιακά αυτό που συνέβη στην καθημερινότητά σας και τελικά, να ξεπεράσετε την απώλεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.