Μάθετε να αναγνωρίζετε 4 κοινές μορφές κατάθλιψης

Είναι πολύ σημαντικό να μην κλείνεστε στον εαυτό σας και απομακρύνεστε από τον κόσμο. Ζητήστε βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω σας και ασκηθείτε, αν είναι εφικτό. Η άσκηση θα απελευθερώσει ενδορφίνες που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.
Μάθετε να αναγνωρίζετε 4 κοινές μορφές κατάθλιψης
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή στη ζωή η οποία δεν ήταν πάντα καλή μαζί μας και υπάρχουν πολλές μορφές κατάθλιψης. Η αλήθεια είναι ότι η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης κρύβεται βαθιά μέσα σε όλους μας.

Σας προτείνουμε: 9 αποτελεσματικές συμβουλές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι κάτι από το οποίο πολλοί λίγοι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν, με την έννοια ότι συνεχίζουν να το πολεμούν κάθε μέρα. Είναι δύσκολο; Φυσικά και είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Το πιο δύσκολο είναι όταν έχετε πέσει σε βαθιά κατάθλιψη και προσπαθείτε καθημερινά να βγάλετε τον εαυτό σας από αυτή την κατάσταση.

Μορφές κατάθλιψης

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γνωρίζουν μόνο μία από τις μορφές κατάθλιψης· το είδος που εκδηλώνεται παρόμοια με τη θλίψη αλλά σας εμποδίζει να έχετε μια φυσιολογική, καθημερινή ζωή. Δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, δεν έχετε αρκετή ενέργεια για να κάνετε οτιδήποτε… Τα πράγματα που παλαιότερα σας ενθουσίαζαν τώρα σας αφήνουν αδιάφορους...

Μάθετε να αναγνωρίζετε 4 κοινές μορφές κατάθλιψης

Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές κατάθλιψης. Αν γνωρίζετε τις πιο κοινές θα μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν εσείς ή κάποιος άλλος άνθρωπος για τον οποίο νοιάζεστε υποφέρει από αυτή.

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τις τέσσερις πιο κοινές μορφές κατάθλιψης.

1. Κατάθλιψη μετά από κάποια απώλεια

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή που μπορεί να πάρει η κατάθλιψη. Όταν χάνετε κάποιον, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω μιας σχέσης που διακόπηκε, μπορεί να βυθιστείτε σε μια κατάσταση πένθους και πίκρας που μετατρέπεται σε μια άβυσσο απελπισίας.

Αυτό το είδος κατάθλιψης επηρεάζει συνήθως εσωστρεφείς ανθρώπους, με έντονα αισθήματα ανασφάλειας ή ευαισθησίας. Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί και στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται επαγγελματική βοήθεια.

Διαβάστε: Προστατεύστε τον εαυτό σας από την αρνητική ενέργεια

2. Διπολική κατάθλιψη

Ίσως να γνωρίζετε ήδη τη διπολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από περιόδους απίστευτης ευτυχίας η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από βαθιά θλίψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος κατάθλιψης, γνωστής ως διπολικής κατάθλιψης.

Όταν ένα άτομο πάσχει από αυτό το είδος κατάθλιψης μπορεί να περάσει αρκετές στιγμές που αισθάνεται ότι δεν θέλει να ζει αλλά και αρκετές που αισθάνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Αυτό μπερδεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του επειδή δεν γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση του ατόμου και ποια όχι.

Η διπολική διαταραχή από μόνη της μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ο πάσχων δεν γνωρίζει πότε αισθάνεται ευτυχισμένος και πότε θλιμμένος – όλα είναι σχετικά. Το περπάτημα σε ένα τόσο τεντωμένο σχοινί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή κατάθλιψη.

4 κοινές μορφές κατάθλιψης

3. Κατάθλιψη από εξάντληση

Θυμάστε που όταν ήσασταν έφηβοι αισθανόσασταν ολοκληρωτικά εξαντλημένοι; Νιώθατε ανήμποροι να μελετήσετε, να κάνετε κάποιο άθλημα ή να ανταγωνιστείτε τους υπόλοιπους συμμαθητές σας για να είστε οι καλύτεροι μαθητές της τάξης… αυτό το είδος κατάθλιψης επηρεάζει κυρίως εκείνους που είναι πολύ ανταγωνιστικοί και βρίσκονται υπό συνεχή πίεση.

Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και στη δουλειά. Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογική και σωματική εξάντληση που σας ωθεί σε σοβαρή κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα από αυτήν την κούρσα. Το να δίνετε πάντα τον καλύτερό σας εαυτό δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό για σας.

4. Κατάθλιψη λόγω γήρανσης

Μερικές φορές η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά όταν φτάνουμε σε κάποια ηλικία. Ξαφνικά συνειδητοποιούμε πόσος καιρός έχει περάσει σαν αστραπή.

Αυτό το είδος κατάθλιψης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 50 ετών περίπου, ένα σημείο καμπής για πολλούς ανθρώπους. Αρχίζετε να βλέπετε τις ευκαιρίες που έχετε χάσει και αισθάνεστε ενοχές που δεν καταφέρατε να επωφεληθείτε από το χρόνο που είχατε ή μετανιώνετε για πράγματα που κάνατε στο παρελθόν…

Όταν αρχίζετε να βλέπετε τον εαυτό σας ως μεγαλύτερο τότε αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της η κατάθλιψη. Περισσότερα για την σχέση γήρανσης και κατάθλιψης αναφέρονται σε άρθρο του Alexopoulos, G. S.

Για να αποφύγετε αυτό το είδος κατάθλιψης θα πρέπει να αποδεχθείτε τα λάθη του παρελθόντος. Να απολαμβάνετε κάθε στιγμή που έχετε και να μην αναβάλετε πράγματα για αργότερα τη στιγμή που μπορείτε να τα κάνετε τώρα.

Η κατάθλιψη είναι ένας φαύλος κύκλος

Το να πέσει κανείς σε κατάθλιψη είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να μπορέσει να ξεφύγει από αυτή. Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη τείνει να είναι απομονωμένο. Όλα όσα περνούν από το μυαλό του είναι αρνητικά και γίνονται ακόμη χειρότερα με την πάροδο του χρόνου.

κοινές μορφές κατάθλιψης

Είτε πάσχετε από διπολική κατάθλιψη είτε από κάποια άλλη από τις κοινές μορφές κατάθλιψης, από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι πάσχετε από κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Δεν μπορείτε να διακόψετε μόνοι σας αυτό τον κύκλο. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με αυτό το θέμα.

Αν δεν αναζητήσετε βοήθεια, κλειστείτε στον εαυτό σας και αποκοπείτε από τον υπόλοιπο κόσμο, θα παραμένετε στο φαύλο κύκλο της κατάθλιψης. Αν κλειστείτε στον εαυτό σας δεν θα μπορέσετε ποτέ να βγείτε από εκεί. Έτσι, αρχίστε να περπατάτε και ανοιχτείτε στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας.

Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό τότε επισκεφτείτε άμεσα έναν επαγγελματία – προσπαθήστε να βρείτε οποιοδήποτε τρόπο για να ανακουφίσετε τον εαυτό σας.

Με υπομονή και με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσετε να ξεπεράσετε την κατάθλιψη. Είναι δύσκολο και οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα υποφέρουν – δεν επηρεάζεστε μόνο εσείς αλλά κι εκείνοι. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ακόμη και αν όλα, προς το παρόν, σας φαίνονται μαύρα.

Όποια από τις μορφές κατάθλιψης και να έχετε, μπορείτε να το καταπολεμήσετε και να ξεφύγετε από αυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.