Πώς να θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας με φυσικό τρόπο

Για να θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές θεραπείες και να φοράτε πιο άνετα παπούτσια μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.
Πώς να θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας με φυσικό τρόπο
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου, 2019

Η οστική ανάπτυξη που εμφανίζεται στο κάτω μέρος του οστού της πτέρνα σας, όταν σε αυτό το σημείο ασκείται συχνά πίεση, είναι γνωστή ως άκανθα πτέρνας. Φυσικά, αυτή μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο και να σας εμποδίσει να φοράτε συγκεκριμένους τύπους παπουτσιών (όπως ψηλά τακούνια).

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας με φυσικό τρόπο.

Τι είναι η άκανθα πτέρνας;

πόδια, ξαπλωμένος - θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας

Όταν υπάρχει φλεγμονή στο σημείο όπου ο τένοντας συναντά τα οστά της φτέρνας, τότε ξεκινάει η άκανθα πτέρνας.

Αυτή εμφανίζεται με τη μορφή μιας οστέινης ανάπτυξης στη πτέρνα. Μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο, ειδικά όταν βρίσκεται υπό πίεση ή όταν βρίσκεστε σε ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γνωστή και ως παραμόρφωση του Haglund (οπισθοπτερνική θυλακίτιδα), επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες που φορούν συχνά ψηλά τακούνια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως το πρωί ή όταν περπατάτε μετά από ανάπαυση.

Οι κύριες αιτίες εμφάνισης της άκανθας πτέρνας είναι:

 • Στρες
 • Παπούτσια με κακή εφαρμογή
 • Υπερ-εντατικά αθλήματα
 • Η συσσώρευση περιττού βάρους
 • Κακή στάση σώματος ενώ περπατάτε
 • Η συχνή ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα συμπτώματα είναι εύκολο να εντοπιστούν. Εκτός από την ανάπτυξη μιας οστέινης μάζας στο κάτω μέρος της πτέρνας, υπάρχει έντονος πόνος όταν αγγίζετε την περιοχή γύρω από την αχίλλειο πτέρνα ή όταν μετακινείτε τον τένοντα.

Υπάρχει και ένας άλλος τύπος πελματιαίας απονευρωσίτιδας, ο οποίος μπορεί να διαγνωσθεί μέσω ακτίνων Χ και προκαλεί μια διόγκωση με κατεύθυνση προς τα δάκτυλα των ποδιών.


Ασκήσεις για τη θεραπεία της άκανθας της πτέρνας

πόδια, πτέρνα - θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας

Ενώ η άσκηση μπορεί να φαίνεται αντιφατική, η αλήθεια είναι ότι η πτέρνα πρέπει να ενισχυθεί και ταυτόχρονα να χαλαρώσει αρκετά για να αποφύγετε τον πιο έντονο πόνο. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το ρόλο του ποδολόγου στην αντιμετώπιση της άκανθας πτέρνας εδώ.

Οι διατάσεις είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να γίνονται όχι μόνο όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, αλλά και ως μέθοδος πρόληψης.


Άσκηση 1

 • Καθίστε σε μια καρέκλα ή σε ένα κρεβάτι και τεντώστε το πόδι σας σε όλο του το μήκος.
 • Τα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να λυγίζουν με κατεύθυνση προς το πάτωμα όσο  το δυνατόν περισσότερο.
 • Στη συνέχεια, τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας με κατεύθυνση προς το ταβάνι.
 • Επαναλάβετε κάθε μία από αυτές τις διατάσεις 10 φορές.

Άσκηση 2

 • Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτελέσετε κυκλικές κινήσεις των αστραγάλων σε 360 °.
 • Εκτελέστε την περιστροφή τόσο δεξιόστροφα όσο και αριστερόστροφα.
 • Εκτελέστε αυτή την άσκηση τουλάχιστον 10 φορές ανά πόδι.

Άσκηση 3

 • Επιπλέον, μια άσκηση που μπορεί να φανεί χρήσιμη είναι να σταθείτε μπροστά σε έναν τοίχο και να στηριχτείτε στη μύτη των ποδιών σας.
 • Η λογική είναι ότι θα πρέπει να σπρώξετε το σώμα σας προς τα πάνω έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αστράγαλός σας.

Άσκηση 4

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μικρές μπάλες (π.χ. μια μπάλα τένις) για να κάνουν ασκήσεις και να αντιμετωπίσουν την άκανθα πτέρνας.

Ενώ είστε ξυπόλυτοι, στηρίξτε τη σφαίρα κάτω από το πέλμα του ποδιού σας. Στη συνέχεια, ασκείστε κάποια πίεση καθώς κάνετε κυκλικές ή πλευρικές κινήσεις.

Τα βράδια, πολλοί ασθενείς με αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιούν ένα βοηθητικό εργαλείο γνωστό ως νάρθηκα νύχτας. Αυτό αφήνει το πόδι εκτεταμένο και έτσι ξεκουράζεται καλύτερα η πελματιαία περιτονία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές ορθοπεδικές σόλες που μειώνουν τον πόνο και διορθώνουν την ασβεστοποίηση των οστών. Αυτές οι σόλες έχουν ένα μαλακό σημείο στη πτέρνα που δρα ως μαξιλάρι όταν περπατάτε. Κατσκευάζονται κατά παραγγελία, γι ‘αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Στην περίπτωση των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε κάποια προθέρμανση, καθώς αυτή θα αποτρέψει κάποιον τραυματισμό ή θα σταματήσει την επιδείνωσή του.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να φοράτε κατάλληλα υποδήματα για τη δραστηριότητα που κάνετε (αυτό ισχύει και για άτομα που δεν ασκούνται).

Σπιτικές θεραπείες για να θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας

γυναίκα, πόδι - θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας

Οι ασκήσεις, οι διατάσεις και η χρήση της ορθοπεδικής υποστήριξης μπορούν να συνδυαστούν άψογα με φυσικές θεραπείες. Η λειτουργία των τελευταίων είναι να μειώνουν τον πόνο και να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή για όσους υποφέρουν από άκανθα πτέρνας.


Μηλόξυδο για την άκανθα πτέρνας

Αυτό το συστατικό μπορεί να είναι εξαιρετικό για να διατηρήσετε υγιή τα πόδια σας.

 • Απλά μουλιάστε μια μπάλα από βαμβάκι σε ξύδι και τρίψτε απαλά στην πληγείσα περιοχή.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να γεμίσετε έναν κάδο με ζεστό νερό και να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα ξυδιού. Μουλιάστε το πόδι σας και αφήστε το για αρκετά λεπτά, ώσπου να κρυώσει το νερό.
 • Μια τρίτη επιλογή είναι να το αδειάσετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, να ψεκάσετε ένα υγρό πανί με αυτό και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε πάνω στην σόλα που αγγίζει το πόδι σας (μην φορέσετε κάλτσες σε αυτή την περίπτωση).

Πάγος για την άκανθα πτέρνας

παγάκια, νερό - θεραπεύσετε την άκανθα πτέρνας

Όταν πονάτε, θα πρέπει να κάνετε κάτι για να μειώσετε τη φλεγμονή. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να εφαρμόσετε πάγο στην πληγείσα περιοχή.

 • Τοποθετήστε πολλά παγάκια σε μια πλαστική σακούλα και εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή.
 • Μπορείτε επίσης να βάλετε το πόδι σας σε ένα μπολ με κρύο νερό με παγάκια.

Κουρκουμάς

Αυτό το πορτοκαλί καρύκευμα, που χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία στις τροφές και για να τους δώσει γεύση, είναι εξαιρετικό για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής γενικότερα. Είναι ιδιαίτερα καλό για την άκανθα πτέρνας.

Αυτές οι επιδράσεις οφείλονται σε μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη.

Εκτός από την προσθήκη του σε πολλά πιάτα, ο κουρκουμάς μπορεί να προστεθεί σε λίγο νερό για να σχηματιστεί μια πάστα και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για το τρίψιμο της περιοχής.

Αλάτι

Το λουτρό με αλατόνερο έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να χαλαρώνει τα πόδια σας. Γι’αυτό το λόγο, συνιστάται σε περίπτωση που περνάτε πολλές ώρες σε ορθοστασία εάν ή φοράτε ακατάλληλα υποδήματα.

Κάντε ένα μπάνιο με αλατόνερο κάθε βράδυ όταν επιστρέφετε στο σπίτι σας.


Λιναρόσπορος

Τέλος, ο λιναρόσπορος ή το λινέλαιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως ως κομπρέσα.

 • Ζεστάνετε μια χούφτα σπόρους και τυλίξτε τους σε ένα πανί.
 • Τοποθετήστε το πανί πάνω από την πληγείσα περιοχή. Στη συνέχεια, βυθίστε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό και κρύο νερό εναλλάξ.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ortiz Repáraz, A. (2012). Talalgia: Espolón calcáneo y fascitis plantar. DOLOR.
 • Sarmiento Sánchez, E., Suárez Monzón, A., Delgado Figueredo, R., & Cabrera Suárez, J. (2007). Tratamiento quirúrgico del espolón calcáneo. Medisur: Revista Electrónica de Las Ciencias Médicas En Cienfuegos.
 • Orellana Molina, A., Hernández Díaz, A., Larrea Cox, P. J., Fernández Yanes, S., & González Méndez, B. M. (2010). Láser infrarrojo frente a acupuntura en el tratamiento del espolón calcáneo TT – Infrared laser vs. acupuncture in the treatment of heel spurs. Revista de La Sociedad Española Del Dolor.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.