Κρύα χέρια και πόδια όλο τον χρόνο: Ποιες είναι οι αιτίες

Η ψυχολογική σας κατάσταση μπορεί να έχει σχέση με τα κρύα άκρα όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να πάρετε αποφάσεις ή να κάνετε βήματα στη ζωή σας.
Κρύα χέρια και πόδια όλο τον χρόνο: Ποιες είναι οι αιτίες

Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιανουαρίου, 2019

Όταν κάνει κρύο τον χειμώνα είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί τα άκρα σας μπορεί να παγώνουν, αλλά γιατί να έχετε κρύα χέρια και πόδια το καλοκαίρι;

Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο για να πάρετε μερικές απαντήσεις. Στοιχηματίζουμε ότι μια από τις αιτίες των προβλημάτων σας είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος.

Κρύα χέρια και πόδια 365 μέρες τον χρόνο

Δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Το υπόλοιπο του σώματός σας μπορεί να είναι ζεστό και ιδρωμένο, ίσως η θερμοκρασία να είναι πάνω από τους 35º C.  Τι συμβαίνει όμως στα πόδια και στα χέρια σας και είναι τόσο κρύα σαν να τα έχετε βυθίσει σε ένα μπολ με παγωμένο νερό;

Η αιτία αυτού του προβλήματος έχει εντοπισθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, το αίμα που οδηγείται στα πόδια και στα χέρια (ειδικά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών) δεν συνεχίζει, έτσι αυτά τα άκρα κρυώνουν και χάνουν την αίσθηση.

Όταν είναι χειμώνας είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, επειδή κάνει κρύο έξω και δεν θέλετε να βγείτε (μπορεί να κάνει κρύο ακόμη και μέσα). Όμως στο ζεστό καιρό του καλοκαιριού, αυτό δεν έχει λογική. Εκτός από τα πιθανά κυκλοφορικά προβλήματα  που αναφέραμε πιο πάνω, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στη χαμηλή θερμιδική πρόσληψη ή σε σοβαρές περιπτώσεις σε καρδιακή ασθένεια.

κρύα χέρια και πόδια

 

 

Γιατί όμως έχουμε κρύα χέρια και πόδια και το καλοκαίρι;

“Δεν καταλαβαίνω. Αν είμαι υγιής και είναι άνοιξη ή καλοκαίρι και είμαι δραστήριος, γιατί τα χέρια και τα πόδια μου είναι τόσο κρύα, ώστε χρειάζεται να φοράω κάλτσες τον Ιούλιο;” Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση από το σώμα σας ότι κάτι δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε.

Τα χέρια και τα πόδια σας είναι τα τελικά σημεία δυο πολύ σημαντικών μερών του σώματος: του κορμού και των μηρών σας. Αποτελούν το πιο σημαντικό σημείο επαφής ανάμεσα στα μέσα και τα έξω, όντας το πρώτο μέρος του σώματος σας που κινείται ή φτάνει σε κάτι.

Όπως είπαμε πιο πάνω, η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι η κύρια αιτία για τα κρύα χέρια και πόδια. Ίσως, για παράδειγμα,  η στάση του σώματός σας να εμποδίζει το αίμα να φτάσει στα άκρα. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι, η στένωση των αιμοφόρων αγγείων, ο χαμηλός μεταβολισμός και η χαμηλή πίεση του αίματος.

Ποιες άλλες αιτίες υπάρχουν για τα κρύα άκρα;

Υπάρχει άλλος ένας παράγοντας για να προστεθεί στη λίστα. Τα συναισθήματα! Πώς γίνεται αυτό; Θα το εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν τα άκρα σας είναι παγωμένα όλο τον χρόνο, αυτό συμβαίνει ίσως γιατί το σώμα σας αντιδρά σε κάποια συναισθηματική δυσφορία. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ότι κάνετε κάτι, αλλά για κάποιο λόγο, σταματάτε πριν ακόμη το ολοκληρώσετε.

κρύα χέρια και πόδια

Αν θέλετε να πάτε στα μαγαζιά και να πάρετε σοκολάτα, και θυμηθείτε ότι είστε σε διατροφή ή ότι είναι πολύ ακριβή για τον προϋπολογισμό σας, τότε αυτομάτως σταματάτε τη διαδικασία. Αυτό κυριολεκτικά μεταφράζεται από το σώμα σας ως “σταμάτημα της κίνησης προς αυτήν την κατεύθυνση“.

Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ των παραγόντων κι αποφάσεων της ζωής και της ψυχρότητας των άκρων. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να πάει στο σπίτι για διάβασμα ή να κάνετε οικογένεια, πηγαίνετε όπου σας αρέσει κι από εκεί και πέρα το σώμα σας λαμβάνει την εντολή να μην στείλει το αίμα στα χέρια και τα πόδια σας.

Συνεχίζοντας: αν επιθυμείτε να αγκαλιάσετε κάποιον, παίρνετε το χέρι του, κι όμως δεν το κάνετε –  αν στερείτε κάτι που θέλετε από τον εαυτό σας – τα άκρα σας μπορεί να γίνουν τόσο κρύα όσο ένα παγόβουνο.

Η διαπίστωση των κρύων χεριών και ποδιών είναι εύκολη. Όμως λίγο πιο δύσκολος είναι ο συσχετισμός της με ένα συναισθηματικό πρόβλημα. Χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, αυτό το κάτι εμπλέκεται με το τι νιώθετε και το τι κάνετε ή λέτε.

Είναι ώρα για δράση – τίποτα δεν θα σας σταματήσει να απολαύσετε τη ζωή! Μην συγκρατείτε τα συναισθήματα σας! Συνεχίστε και θα δείτε ότι στο εξής, τα άκρα σας δεν θα παγώνουν πια όταν έξω έχει 30º C.

 

 

Πώς αλλιώς να αποφύγετε τα κρύα χέρια και πόδια;

Αν το πρόβλημα σας είναι η κυκλοφορία του αίματος, μπορείτε να ωφεληθείτε από τις ακόλουθες φυσικές θεραπείες:

Τζίντζερ

κρύα χέρια και πόδια

Το τζίντζερ επιταχύνει τον μεταβολισμό και γενικά προστατεύει το στομάχι σας από διαταραχές. Παράλληλα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνει τους μυϊκούς πόνους κι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Να πίνετε τσάι φτιαγμένο με:

  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό (250 ml)

Κανέλα

Η κανέλα έχει την ικανότητα να ζεσταίνει το στομάχι και να ελαχιστοποιεί τον πόνο ή τα πεπτικά προβλήματα. Επίσης, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, βελτιώνει τη ροή του αίματος, ελαττώνει τον πόνο και μπορεί να μειώσει την ψυχρότητα στα χέρια και τα πόδια. Πασπαλίστε λίγη κανέλα στον καφέ σας, στην κρέμα, στα επιδόρπια…

Σαλιβούρια (γκίγκο το δίλοβο)

Το γκίγκο είναι ένα εξαιρετικό αγγειοδιασταλτικό που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα κι επίσης βελτιώνει την πνευματική διαύγεια. Μπορείτε να το πάρετε σε μορφή κάψουλας, την οποία μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Μην ξεχνάτε επίσης να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να κινούνται τα χέρια και τα πόδια σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτά δεν μένουν στην ίδια θέση για πολλή ώρα. Μια καλή τεχνική είναι η περιοδική περιστροφή των καρπών και των αστραγάλων, καθώς και των δακτύλων των άκρων σας.

κρύα χέρια και πόδια

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.