Θεραπεία οξυγόνου: Τι είναι και ποιος είναι ο σκοπός της;

Η θεραπεία με οξυγόνο ενδείκνυται για τη θεραπεία χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία στον κόσμο των καλλυντικών.
Θεραπεία οξυγόνου: Τι είναι και ποιος είναι ο σκοπός της;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η θεραπεία με οξυγόνο είναι μια συνταγογραφούμενη θεραπεία που συνίσταται στη χορήγηση οξυγόνου σε υψηλές συγκεντρώσεις. Υπό αυτήν την έννοια, σκοπός της είναι να θεραπεύσει την υποξία ή την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα και στους ιστούς. Επίσης, οι ειδικοί την προτείνουν κυρίως για τη θεραπεία της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με επιτυχία στον κόσμο των καλλυντικών.

Τι είναι η θεραπεία οξυγόνου;

μάσκα οξυγόνου

Η θεραπεία οξυγόνου βοηθά στην αύξηση της παροχής οξυγόνου στους ιστούς. Ουσιαστικά, μεγιστοποιεί τη φέρουσα ικανότητα της αιμοσφαιρίνης. Επίσης, ανακουφίζει ορισμένες ασθένειες και παθήσεις όπως η χρόνια βρογχίτιδα ή η ΧΑΠ. Επίσης, είναι μια καλή λύση για τον υποαερισμό που σχετίζεται με την παχυσαρκία και το άσθμα.

Σήμερα, αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιείται ακόμη και για αισθητικές θεραπείες, ειδικά για ξηρό, λιπαρό, κουρασμένο ή ρυτιδωμένο δέρμα. Επίσης, αποδίδει καλά αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση των μαύρων κύκλων και των κηλίδων του δέρματος. Από την άλλη πλευρά, στον κόσμο των καλλυντικών, το οξυγόνο παρέχει την ενυδάτωση που χρειάζεται το δέρμα. Επίσης, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό. Ωστόσο, για να καταλάβετε πώς λειτουργεί αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πρώτα περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία οξυγόνου.

Τύποι

Η χρήση της θεραπείας με οξυγόνο είναι το κλειδί για τη θεραπεία της αναπνευστικής ανεπάρκειας, κατά την οποία οι ιατροί συνταγογραφούν τη χορήγηση οξυγόνου. Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι αυτού του τύπου θεραπείας είναι:

Θεραπεία με φυσιολογικό οξυγόνο

Η θεραπεία με φυσιολογικό οξυγόνο χορηγεί οξυγόνο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Κανονικά, η συγκέντρωση κυμαίνεται μεταξύ 21 και 100%.

Υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου

Αυτός ο τύπος θεραπείας οξυγόνου συνίσταται στην παροχή 100% οξυγόνου. Στην υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου, ο ασθενής βρίσκεται μέσα σε θάλαμο πίεσης. Για την εφαρμογή, χρησιμοποιείται κράνος ή μάσκα.

Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να αυξηθεί η παροχή οξυγόνου στους ιστούς μέσω της αιμοσφαιρίνης. Όταν εισέρχεται πολύ οξυγόνο στο σώμα, υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις κυψελίδες, γεγονός που προκαλεί κορεσμό της αιμοσφαιρίνης. Επομένως, η κυψελιδική πίεση οξυγόνου αυξάνεται και η αναπνευστική και καρδιακή εργασία μειώνεται. Κατά συνέπεια, το σώμα μπορεί να διατηρήσει σταθερή πίεση οξυγόνου.

Πιθανές επιπλοκές από τη θεραπεία οξυγόνου

Όπως με οποιαδήποτε θεραπεία, η θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να έχει επιπλοκές. Αυτές συνήθως προκύπτουν από ανεπαρκή συγκέντρωση οξυγόνου. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθούν από υπερβολικό χρόνο θεραπείας.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της αναπνοής του κρύου και ξηρού μείγματος αερίων, ο ασθενής μπορεί να υποφέρει από ξηρότητα των βλεννογόνων και δάκρυα. Επίσης, ένας ασθενής μπορεί να υποφέρει από μειωμένη βλεννογονική μεταφορά, κατακράτηση πτυέλων και αυξημένη πυκνότητα πτυέλων.

Τρόποι χορήγησης

γυναίκα με μάσκα

Όταν οι ασθενείς αναπνέουν αυθόρμητα, η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και με μάσκες προσώπου. Μερικές από τις μάσκες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Μάσκα Venturi. Μια μάσκα venturi διαχειρίζεται την ακριβή συγκέντρωση οξυγόνου. Κατά τη διάρκεια της χορήγησης, ο ασθενής δεν μπορεί να φάει ή να μιλήσει. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να βιώσει την αίσθηση της θερμότητας και μπορεί να υποστεί ερεθισμό του δέρματος.
  • Απλή μάσκα προσώπου. Μια μαλακή πλαστική συσκευή που καλύπτει το στόμα και τη μύτη. Έχει πλευρικά ανοίγματα που επιτρέπουν την έξοδο του εκπνεόμενου αέρα. Πρέπει να την τοποθετήσετε σωστά με μια ελαστική ταινία για να αποφύγετε τη διαρροή.

Ένας άλλος τρόπος χορήγησης είναι το σύστημα χαμηλής ροής. Αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο για άτομα που χρειάζονται ελάχιστο οξυγόνο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σύστημα υψηλής ροής και ο υπερβαρικός θάλαμος. Ωστόσο, οι ασθενείς που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία με μηχανικό αναπνευστήρα.

Συμπέρασμα

Αν και αυτός ο τύπος θεραπείας είναι μια συνταγογραφούμενη θεραπεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν χρησιμοποιείται μόνο για την επίλυση προβλημάτων υγείας. Σήμερα, χρησιμοποιείται ακόμη και σε ορισμένες θεραπείες ομορφιάς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ortega Ruiz, F., Díaz Lobato, S., Galdiz Iturri, J. B., García Rio, F., Güell Rous, R., Morante Velez, F., … Tàrrega Camarasa, J. (2014). Oxigenoterapia continua domiciliaria. Archivos de Bronconeumología. https://doi.org/10.1016/j.arbres.2013.11.025

  • Desola, J. (2009). Indicaciones actuales de la oxigenoterapia hiperbárica. FMC – Formación Médica Continuada En Atención Primaria. https://doi.org/10.1016/s1134-2072(09)72308-4

  • Donaire, E. C. V. J. G. (2014). Sistemas de oxigenoterapia. Manual Separ De Procedimientos.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.