Οξυγονούχο νερό: Τα οφέλη και οι χρήσεις του

Το οξυγονούχο νερό έχει πολλαπλές χρήσεις για το σπίτι ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και από την βιομηχανία της ομορφιάς και κυρίως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.
Οξυγονούχο νερό: Τα οφέλη και οι χρήσεις του

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το οξυγονούχο νερό έχει απολυμαντικές, λευκαντικές και αντισηπτικές ιδιότητες που είναι απαραίτητες και ωφέλιμες για το σπίτι, την υγεία και την ομορφιά σας. Μάθετε περισσότερα παρακάτω!

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, κυρίως γνωστό ως οξυγονούχο νερό (Η202) έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες που μπορείτε να τις αξιοποιήσετε στο σπίτι σας. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι αυτό το προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες καθώς μπορεί να γίνει τοξικό.

Το οξυγονούχο νερό έχει πολλαπλές χρήσεις για το σπίτι ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και από την βιομηχανία της ομορφιάς και κυρίως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

11 χρήσεις και οφέλη του οξυγονούχου νερού

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι το οξυγονούχο νερό έχει απολυμαντικές, λευκαντικές και αντισηπτικές ιδιότητες, οι ακόλουθες είναι μερικές από τις πολλαπλές χρήσεις του από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε.

Καθαρισμός τραυμάτων

Στο σπίτι, στο σχολείο καθώς και σε πολλές ιατρικές υπηρεσίες, το οξυγονούχο νερό χρησιμοποιείται για την απολύμανση και τον καθαρισμό μικρών τραυμάτων. Για αυτή την χρήση συνιστάται να χρησιμοποιήσετε το 5% (ή και λιγότερο) υπεροξείδιο του υδρογόνου. Για μικρές εκδορές, εμποτίστε ένα βαμβάκι με αυτό το διάλυμα και αγγίξτε απαλά την πληγείσα περιοχή.

Λεύκανση ρούχων με οξυγονούχο νερό

οξυγονούχο νερό για τα ρούχα

Ως εναλλακτική λύση για την λεύκανση, το οξυγονούχο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λεύκανση των ρούχων προσθέτοντας μια κούπα του υπεροξειδίου στα ρούχα κατά το μούλιασμα. Είναι ιδανικό για την αφαίρεση λεκέδων από αίμα που έχουν στεγνώσει, εφαρμόζοντας απευθείας πάνω στα ρούχα – ο λεκές θα εξαφανιστεί κατευθείαν!

Μύκητες ποδιών

Αν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα με μύκητες στα πόδια και τα νύχια, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα 50/50 ίσα μέρη υπεροξειδίου και νερού. Μουλιάστε τα πόδια σας για αρκετά λεπτά το βράδυ και στην συνέχεια στεγνώστε τα καλά.

Στοματικές πληγές και έλκη

οξυγονούχο νερό για το στομα

Το οξυγονούχο νερό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για στοματικές πλύσεις. Είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του στόματος και δεν προκαλεί εσωτερικό ερεθισμό. Εκτός από την απολύμανση του στόματος, είναι εξαιρετικό για την θεραπεία φλεγμονών όπως είναι οι πληγές και τα έλκη στην περιοχή του στόματος και του λαιμού. Για την θεραπεία τους, σας προτείνουμε να το χρησιμοποιήσετε αδιάλυτο, απευθείας πάνω στην πληγείσα/μολυσμένη περιοχή. Είναι επίσης αποτελεσματικό αν το αναμίξετε με ένα μέρος νερού και κάνετε γαργάρες με αυτό για μερικά δευτερόλεπτα και στην συνέχεια το πτύσετε.

Λεύκανση δοντιών

Με την χρήση του υπεροξειδίου σαν εναλλακτική λύση για στοματικές πλύσεις, με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσετε ότι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό για την λεύκανση των δοντιών!

 

Κλύσματα

Ως κλύσμα, συνιστάται η χρήση μιας κουταλιάς της σούπας 3% υπεροξείδιο με ένα λίτρο ζεστό, αποσταγμένο νερό.

Αποχρωματισμός της επιδερμίδας

οξυγονούχο νερό για το δερμα

Το οξυγονούχο νερό είναι ιδανικό για την εξάλειψη του αποχρωματισμού της επιδερμίδας. Μετά από συνεχή χρήση, θα μπορέσετε να δείτε αποτελέσματα σε μόλις δυο εβδομάδες! Συνιστάται η εφαρμογή του με ένα βαμβάκι στην πληγείσα περιοχή, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Καθαρισμός μασχάλης

Το H202 είναι ιδανικό για τον καθαρισμό και την λεύκανση του δέρματος της μασχάλης, που έχει φθαρεί και παρουσιάζει διχρωμία που οφείλεται στην χρήση αποσμητικών. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της κακοσμίας.

Οικιακό καθαριστικό

οξυγονούχο νερό

Διαλύστε 57 γραμμάρια 3% Η202 στο απορρυπαντικό πιάτων που χρησιμοποιείτε για επιπλέον καθαριστική δύναμη. Θα κάνει τα πιάτα σας αστραφτερά! Για να καθαρίσετε επιφάνειες κοπής και να εξουδετερώσετε όλα τα βακτήρια που κρύβουν, μπορείτε να αναμίξετε 3% υπεροξείδιο με ίσο μέρος ξύδι. Τέλος, για να απολυμάνετε το μπάνιο, τους νεροχύτες, τα πατώματα σας, κτλ. – χρησιμοποιήστε ένα μείγμα 50/50 ζεστό νερό με 3% Η202.

Ανταύγειες μαλλιών

Πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών και βαφές χρησιμοποιούν το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο σπίτι, με μέτρο φυσικά, για να αποκτήσετε φυσικές ανταύγειες στα μαλλιά σας. Διαλύστε 3% υπεροξείδιο με ίσο μέρος νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Βρέξτε τα μαλλιά σας κι εφαρμόστε το στις περιοχές που επιθυμείτε. Εφόσον τελειώσετε, χτενίστε τα μαλλιά σας και στεγνώστε τα με ένα πιστολάκι. Αν το χρησιμοποιείτε τακτικά, με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσετε ότι σταδιακά τα μαλλιά σας αποκτούν ανταύγειες, οι οποίες φαίνονται πιο φυσικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.